Τσίπρας: ‘Η Τουρκία δεν είχε πρόθεση να δεσμευτεί για λύση στο Κυπριακό’

Τσίπρας: ‘Η Τουρκία δεν είχε πρόθεση να δεσμευτεί για λύση στο Κυπριακό’

Χαρακτήρισε ιστορική πράξη του ελληνικού κοινοβουλίου την επικείμενη διαβίβαση του Φακέλου της Κύπρου. Έπλεξε το εγκώμιο του ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, για την «ιστορική προσπάθεια» της διαπραγματευτικής ομάδας του

Τις τεράστιες ευθύνες της Άγκυρας για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό κατέδειξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνοντας τη Βουλή για την πορεία του Κυπριακού μετά τον τερματισμό των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη λύση στο Κυπριακό δίχως κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και φυσικά την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα δεν είχε πρόθεση να δεσμευτεί σε κάτι τέτοιο. «Δεν βρήκαμε ανταπόκριση από την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλής και επισήμανε ότι από τις διαπραγματεύσεις κατέστη προφανές ότι η Τουρκία δεν είχε πρόθεση να δεσμευτεί σε λύση που θα επέτρεπε στην επανενωμένη Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη, «δηλαδή χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών και τη σταδιακή αποχώρηση του τουρκικού στρατού». Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, πάντως ότι ο τερματισμός των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά δεν αποτελεί και το τέλος των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού. «Ο τερματισμός των συνομιλιών δεν αποτελεί το τέλος» είπε και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, με μια «διπλωματία που δεν βασίζεται σε φοβίες και εμμονές του παρελθόντος».

Ο κ. Τσίπρας έστειλε όμως και αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έναντι της τουρκικής αδιαλλαξίας. «Το μήνυμα μας προς την Τουρκία πρέπει να παραμείνει σταθερό ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση των αρχών και των δικαιωμάτων μας έναντι οποιασδήποτε απειλής και παράνομης διεκδίκησης» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε τη ομιλία του πρωθυπουργού:

Ιστορική πράξη και δικαίωση η διαβίβαση του Φακέλου της Κύπρου

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επικείμενη απόφαση της ελληνικής Βουλής για τη διαβίβαση του Φακέλου της Κύπρου στην κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων λέγοντας ότι αυτή η απόφαση δεν συνδέεται με τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις της Ελβετίας αλλά προετοιμάζεται εδώ και χρόνια. «Πρόκειται για έναν ελάχιστο φόρος τιμής και μια ιστορική δικαίωση σε όλους όσους αγωνίστηκαν και αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα, την εισβολή και κατοχή» είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε όλα τα κόμματα της Βουλής να στηρίξουν την ιστορική πράξη του ελληνικού κοινοβουλίου. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η διαβίβαση γίνεται κατόπιν απόφασης των δύο εθνικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αίσθηση προκάλεσε, όμως, και η δημόσια αναφορά του πρωθυπουργού στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο οποίος κατόρθωσε να αναδείξει τις ελληνικές θέσεις και προθέσεις στις διαπραγματεύσεις έναντι της τουρκικής αδιαλλαξίας. Ειδικότερα χαρακτήρισε καθοριστική κα ιστορικής σημασίας την προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας του ΥΠΕΞ και προσωπικά του Νίκου Κοτζιά. «Θα ήθελα δημόσια να τον ευχαριστήσω γιατί η ελληνική πλευρά ανέδειξε με απόλυτη σαφήνεια το γεγονός ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να θεωρείται κυρίαρχο και ανεξάρτητο αν εις βάρος του υφίστανται εγγυητικά και επεμβατική δικαιώματα» είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος αναφέρθηκε θετικά και στη συμβολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα