Τσίπρας: Υπαρξιακός ο κίνδυνος για τη Βόρεια Μακεδονία εάν δεν εφαρμόσει τις Πρέσπες

Διαβάζεται σε 1'
Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI

Επί της Συμφωνίας των Πρεσπών και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη Βόρεια Μακεδονία η μη τήρησή της, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι δικλείδες ασφαλείας στη Συμφωνία των Πρεσπών έχουν ήδη τεθεί και είναι πολύ αυστηρές σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συζήτηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώνει το νεοσύστατο Ινστιτούτο του Έλληνα πρώην πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «υπαρξιακό» για τη Βόρεια Μακεδονία τον κίνδυνο μη εφαρμογής της Συμφωνίας και αναφέρθηκε στις ασφαλιστικές δικλείδες που προβλέπει αυτή, δηλαδή το αναθεωρημένο Σύνταγμα της χώρας, την ευρωπαϊκή της προοπτική, τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ αλλά και διάταγμα του Κογκρέσου των ΗΠΑ που προβλέπει ακόμη και ατομικές κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τη συμφωνία.

«Καμία ενεργοποίηση του άρθρου 19 δεν θα μας σώσει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας τονίζοντας την αναγκαιότητα «εφαρμογής και τήρησης του Συντάγματος» γιατί διαφορετικά «δεν θα υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, κυρώσεις ενδεχομένως να υπάρξουν ακόμα και σε άτομα που δεν την τηρούν τη συμφωνία».

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα πως ο νέος πρωθυπουργός της γείτονος «θα σεβαστεί τη συμφωνία και θα συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα» καθώς «όλος ο κόσμος αναγνωρίζει πλέον τη χώρα του ως Βόρεια Μακεδονία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα