Τσίπρας- Μητσοτάκης συμφώνησαν να διαφωνούν

Τσίπρας- Μητσοτάκης συμφώνησαν να διαφωνούν
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Νέας ΔΗμοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού ο διάλογος πρωθυπουργού- αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών. Ταυτόχρονα όμως συνεχιζόταν η κόντρα με το Μαξίμου να πιέζει για ΕΣΡ- ασφαλιστικό σε σχέση με ΔΝΤ- νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση (Vid)

Παρά την έντονη αντιπαράθεση Μαξίμου- Συγγρού μέσω δηλώσεων και ανακοινώσεων από το πρωί, ο διάλογος που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εστίασε στην ανάγκη να υπάρχει θεσμική και πολιτική επικοινωνία, έστω και εάν αυτό δε σημαίνει ότι θα υπάρχει και συμφωνία ή συναίνεση επί της ουσίας.

Κατά την πρώτη (εθιμοτυπική όπως έλεγαν και οι δύο πλευρές) συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την εκλογή του δεύτερου στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, κυριάρχησε λοιπόν ο συμβολισμός της απευθείας επικοινωνίας των δυο θεσμικών πυλώνων, κάτι που δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα όπως είπε και ο κ.Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για καθαρή ενημέρωση και ανταλλαγή πληροφοριών παρά την όποια αντιπαράθεση και υπενθύμισε στον κ.Μητσοτάκη ότι: “Ιδιαίτερα την περίοδο που εγώ ήμουν στη θέση σας δεν υπήρχε επικοινωνία ανάμεσα σε δύο βασικούς θεσμικούς παράγοντες του τόπου”.

Δήλωσε σε ό,τι τον αφορά ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος να παράσχει ενημέρωση για τα μεγάλα ζητήματα, καθώς όπως τόνισε η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ένας θεσμικός πυλώνας του πολιτικού συστήματος.

Ο κ.Μητσοτάκης έκανε λογο για νέο ήθος και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Είναι σαφές ότι διαφωνούμε σε πολλά, το ζήτημα είναι να υπάρχει προσπάθεια επίτευξης συνεννόησης για θεσμικά ζητήματα που το ίδιο το Σύνταγμα την επιβάλλει όπως η συνταγματική αναθεώρηση”, πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι η ΝΔ δε θα μπει σε συζήτηση περί στήριξης στο ασφαλιστικό, όπου θεωρεί τις ενέργειες της κυβέρνησης καταστροφικές, αλλά θα ζητήσει να υπάρξει συναίνεση όσον αφορά στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Παρά το κλίμα πολιτικού πολιτισμού, την ίδια ώρα η κυβερνητική εκπρόσωπος ‘Ολγα Γεροβασίλη πετούσε το γάντι στη Συγγρού για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης , καλώντας τη ΝΔ “να αποδείξει αν ενδιαφέρεται για την εφαρμογή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ή για τη διαιώνιση ενός καθεστώτος ανομίας και διαπλοκής” εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή, ενώ η Συγγρού απαντούσε στην προηγούμενη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ περί νομιμότητας της μετάκλησης υπαλλήλων με διαρροή περί απώλειας του ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς. Με δυο λόγια “ήταν μία ωραία ατμόσφαιρα”.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ.Τσίπρας είπε στον κ.Μητσοτάκη:

“Πρέπει να ξεμπλοκαριστεί το ΕΣΡ, να εκλεγεί καινούργιο για να μπορέσει απρόσκοπτα να προχωρήσει η διαδικασία για τις άδειες. Δεν είναι σωστό κανένα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες.

Πρέπει να πάρεις θεση για το Δ.Ν.Τ, να αποφασίσεις με ποιους είσαι. Δεν μπορείς να λες ταυτόχρονα να αποσύρω το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και την ίδια στιγμή να επικροτείς το Δ.Ν.Τ Σου ζητώ να ψηφίσεις το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση. Το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί που φεύγουν με τον υπουργό. Το πρόβλημα είναι η αδιαφάνεια και ο κομματισμός στη διαδικασία ανάδειξης των μόνιμων στελεχών του δημοσίου.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα