Τσίπρας: Μόνο η ρήξη με τον πυρήνα των ιδεών της μπορεί να περιορίσει την Ακροδεξιά

Διαβάζεται σε 3'
Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας Γραφείου Τύπου Αλέξη Τσίπρα

Η ανησυχητική επάνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ήταν το κεντρικό ζήτημα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Λύσεις για τον περιορισμό της επιρροής της Ακροδεξίας έδωσε κατά την παρέμβασή του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι “το μίσος, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός, βρήκαν ξανά έδαφος να εξαπλωθούν στην Ευρώπη” ενώ σε άλλο σημείο τοποθετήθηκε και για τις δύσκολες κρίσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και η είσοδος ενός ναζιστικού μορφώματος στη Βουλή.

Ολόκληρη η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα:

Τα τελευταία 15 χρόνια, μετά την οικονομική κρίση του 2008, ζούμε σε ένα κόσμο ταραγμένο. Με παράλληλες και αλλεπάλληλες κρίσεις.

Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον το μίσος, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός, βρήκαν ξανά έδαφος να εξαπλωθούν στην ευρωπαϊκή ήπειρο 70 και πλέον χρόνια μετά την ήττα του φασισμού. Ποιος ευθύνεται όμως για αυτή την εξέλιξη ; Ποιος έκανε mainstream τον ακραίο ρατσιστικό λόγος ;

Ποιοι προσπάθησαν να αναθεωρήσουν την ιστορία και να εφεύρουν τη θεωρία των δύο άκρων ; Ποια μιντιακά συστήματα ξέπλυναν τον ακροδεξιά ρητορική, ακόμη και τους νεοναζί ; Ποιες πολιτικές οδήγησαν στον κοινωνικό αποκλεισμό εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες, κάνοντας τους ευάλωτους στην ακροδεξιά ρητορική ; Ποιες κυβερνήσεις στοχοποίησαν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες;

Στην Ελλάδα, το 2015, περάσαμε τη πιο σκληρή οικονομική κρίση. Χάσαμε το 25 % του ΑΕΠ μας. Είχαμε 28% ανεργία.1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες να διασχίζουν τη χώρα. Και τους νεοναζί, τρίτο κόμμα στο κοινοβούλιο. Καταφέραμε όμως να βγάλουμε τη χώρα από τη κρίση και να περιορίσουμε την ακροδεξιά. Γιατί τολμήσαμε να συγκρουστούμε με τις ιδέες και τις πολιτικές της.

Γιατί προστατεύσαμε τους ευάλωτους τη δύσκολη στιγμή. Γιατί αντί να φωνάζουμε ότι μόνη λύση στο προσφυγικό είναι οι θάνατοι στη θάλασσα και οι απωθήσεις, προστατέψαμε την ανθρώπινη ζωή. Γιατί δώσαμε το δικαίωμα στα χιλιάδες παιδιά μεταναστών που ζούσαν στην Ελλάδα να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα. Γιατί σταθήκαμε απέναντι στην βία κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα επιλογής φύλου και θεσμοθετώντας σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια. Γιατί δεν φοβηθήκαμε να συγκρουστούμε μετωπικά με τον εθνικισμό, λύνοντας το Μακεδονικό και δίνοντας ξανά ευρωπαϊκή προοπτική στα Δυτικά Βαλκάνια.

Μπορεί αυτές οι επιλογές να είχαν πολιτικό κόστος. Αλλά το 2019 οι νεοναζί έμειναν εκτός Βουλής. Δυστυχώς όμως σήμερα έχουμε ξανά όχι ένα, αλλά τρία ακραία δεξιά κόμματα στο κοινοβούλιο. Για να περιορίσουμε λοιπόν, την επιρροή της ακροδεξιάς, χρειάζονται πολιτικές και ιδεολογικές ρήξεις με το πυρήνα των ιδεών της. Με το ρατσισμό και τον εθνικισμό.

Χρειάζονται κοινωνικές πολιτικές μείωσης των ανισοτήτων, κοινωνική δικαιοσύνη και ασφάλεια. Και χρειάζεται περισσότερη ειλικρίνεια και λιγότερη υποκρισία από όλους μας. Γιατί όσα σεμινάρια και να κάνεις κατά της ρητορικής βίας, όταν είσαι ο ίδιος φορέας του εθνικισμού και του μίσους, όταν αποκαλείς τους γείτονές σου καρκίνωμα, τότε δε πρόκειται να λύσουμε κανένα πρόβλημα. Ούτε στο Ναγκόρνο Καραμπαχ, ούτε στο Κόσοβο, ούτε στο Ισραήλ και τη Παλαιστίνη. Ούτε φυσικά στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα