Τσίπρας: Να μην σκεφτεί καν η Τουρκία να κάνει γεώτρηση στο Καστελόριζο

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην ΕΡΤ3
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην ΕΡΤ3 EUROKINISSI

"Η Ελλάδα έχει σχέδιο και θα αποτρέψει οποιαδήποτε γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα", ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία.

Να μην σκεφθεί καν να κάνει γεώτρηση στο Καστελόριζο προειδοποιεί την Αγκυρα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει σχέδιο και θα αποτρέψει οποιαδήποτε γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στην ΕΡΤ 3.

Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει: «Άλλο πράγμα είναι το «ατύχημα» και άλλο γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν είναι «ατύχημα». Αυτό θα είναι μια ενέργεια άμεση, προκλητική, η οποία δεν θα συμβεί διότι θα αποτραπεί. Τελεία και παύλα. Διότι έχουμε σχέδιο να αποτραπεί και θα αποτραπεί. Δεν πρόκειται η Ελλάδα να επιτρέψει γεώτρηση εντός της υφαλοκρηπίδας της, τελεία και παύλα» συμπληρώνοντας με νόημα: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Καλά κάνουν και δεν έχουν τέτοιο σχέδιο και καλά θα κάνουν να μην σκεφτούν ποτέ να έχουν ένα τέτοιο σχέδιο, δηλαδή τόσο ωμής παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας η οποία δεν είναι μια χώρα χωρίς ένοπλες δυνάμεις, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι μια χώρα ισχυρή, ισχυρότερη από ποτέ είναι η Ελλάδα στο διεθνές πλαίσιο και στην Ε.Ε, άρα λοιπόν καλά κάνουν και δεν έχουν τέτοιο σχεδιασμό και καλό είναι ούτε καν να τον σκεφτούν αυτόν τον σχεδιασμό. Σε κάθε περίπτωση η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο».

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει «απόλυτα δικαιωμένος» για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και σημειώνει πως η επίλυση του Μακεδονικού αναβάθμισε τη διεθνή αξιοπιστία και το κύρος της χώρας και ήταν αυτό που συνέβαλε στο να υπάρξει η μεταστροφή του διεθνούς παράγοντα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ των εθνικών μας θέσεων. Με αποτέλεσμα την ξεκάθαρη, σαφή και αυστηρή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, «που είναι μια μεγάλη εθνική διπλωματική νίκη της Ελλάδας και της Κύπρου». Κατηγορεί, μάλιστα, τον κ. Μητσοτάκη και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για «ανεύθυνη και υποκριτική στάση» απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

ADVERTISING

«Εγώ, λοιπόν, αισθάνομαι ότι υπερασπίστηκα, υπερασπιστήκαμε το εθνικό συμφέρον απέναντι σε ένα ναρκοθετημένο πολιτικό περιβάλλον που, η μόνη σκέψη πολλών είναι το πώς θα αξιοποιήσουν και τα εθνικά θέματα για μικροκομματικό, μικροπολιτικό όφελος. Όμως, όποιος κρατά τέτοια στάση, το βρίσκει πολύ γρήγορα μπροστά του. Πάρα πολύ γρήγορα μπροστά του. Εγώ, λοιπόν, θα ήθελα να επισημάνω, ότι όλοι όσοι μας πολέμησαν και μας είπαν ακόμα και προδότες, σήμερα αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων το ότι πετύχαμε την λύση αυτού του προβλήματος και εκεί που είχαμε ένα "αγκάθι" στα βόρεια σύνορά μας, τώρα έχουμε μια φίλη χώρα, όπου οι δικές μας ένοπλες δυνάμεις είναι εκεί για να τη στηρίζουν», λέει χαρακτηριστικά.

«Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι ένας Αρμαγεδώνας», τονίζει ο κ. Τσίπρας και σημειώνει πως αυτό είναι που θέλει να κρύψει ο πρόεδρος της ΝΔ αποφεύγοντας το τηλεοπτικό ντιμπέιτ μαζί του. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της ΝΔ, ο πρωθυπουργός επισημαίνει πως όχι μόνο φοροελαφρύνσεις δεν θα φέρει, αλλά θα φέρει απολύσεις, περικοπές επιδομάτων, διάλυση του κοινωνικού κράτους, θα επαναφέρει πολιτικές της κυβέρνησης Σαμαρά.

Χαρακτηρίζει «παράλογο» να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι με ένα «κύμα μεταρρυθμίσεων» θα δελεάσει τους εταίρους για να αποδεχθούν τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, όταν, όπως αναφέρει, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το έχει πετύχει αυτό, δηλαδή μείωση κατά μία μονάδα, βάζοντας στην άκρη το ποσό των 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει «συστημική επιλογή» τον κ. Βαρουφάκη με στόχο να ανακόψει την ανατροπή και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται, ακόμα, στη ρύθμιση των 120 δόσεων, στα μέτρα για την ανακούφιση της μεσαίας τάξης και δηλώνει βέβαιος για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας, Τουρκία, Αιγαίο, ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Εθνικές Εκλογές 2019, Εκλογές 2019
SHARE:

24Media Network