Τσίπρας σε Μητσοτάκη: “Συμπεριφέρεστε σαν να είστε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου”

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: “Συμπεριφέρεστε σαν να είστε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου”
O Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021" Eurokinissi

Για έλλειψη κατανόησης του πως ζουν εργαζόμενοι εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι η κυβέρνηση απέτυχε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην οικονομία.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός λειτουργούν “ανέμελα” την ίδια στιγμή που οι πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης αποτυγχάνουν επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Έκανε μάλιστα προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό για άγνοια του πώς ζουν οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι από την Αμερική έως την Ευρώπη γίνεται συζήτηση για “ένα άλλο δίκαιο και βιώσιμο μοντέλο” κι αυτό “το λένε πολύ απλά γιατί ο λογαριασμός δεν βγαίνει”. Αντίθετα επισήμανε “εσείς φέρνετε έναν προϋπολογισμό που φέρνει 527 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για την δημόσια υγεία. Αν αυτό δεν είναι εμμονή και ιδεοληψία, τι μπορεί να είναι;”

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κ.Μητσοτάκη σημειώνοντας πως “σπάσατε το lockdown, σε μια στιγμή ανεμελιάς όπως μας είπατε, στη Πάρνηθα, δε σκεφτήκατε να ζητήσετε ούτε μια συγνώμη. Τόσο απλό θα ήταν. Μια συγνώμη. Αναλαμβάνω την ευθύνη. Μόνο τρέχατε να τηλεφωνείτε στα κανάλια για μη δείξουν μια φωτογραφία”. Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε να ασκεί προσωπική κριτική στον πρωθυπουργό. Όπως είπε “αν κατηγορώ τον κ.Μητσοτάκη για ανευθυνότητα τον κατηγορώ και για έλλειψη κατανόησης”. Σημείωσε πως “τον άκουσα να μιλά και να λέει ότι υπάρχουν κι ορισμένοι συμπολίτες μας που είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους. Να λέει ότι είναι πολύ αισιόδοξος γιατί με την πανδημία οι έλληνες δεν μπορούν να ξοδέψουν και αποταμιεύουν. Ποια χώρα κυβερνά; Την Ελλάδα ή το Λουξεμβούργο;”. Σημείωσε ότι οι πολίτες “από την ανεργία τους και την αδυναμία πρόσβασης σε ένα εισόδημα είναι εξαρτημένοι” ενώ “ο μισθός και η σύνταξη που παίρνουν δεν είναι για αποταμίευση, ξοδεύονται στις πρώτες 20 μέρες του μήνα”.

Αναφέρθηκε επίσης στις προβλέψεις της κυβέρνησης από την αρχή της πανδημίας. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ “στην αρχή μας λέγατε ότι όλη η Ευρώπη θα έχει ύφεση και η Ελλάδα θα έχει οριακή ανάπτυξη” “ότι η πορεία της πανδημίας θα είναι το αγγλικό γράμμα V” και  “ότι η ανάκαμψη του 2021 θα είναι μεγαλύτερη από την ύφεση του 2020. Τελικά είχαμε την μεγαλύτερη ύφεση από όλη την Ευρώπη στο 3ο τρίμηνο”.  “Οι προβλέψεις σας ήταν αλλά αντ’ άλλων” είπε ο Αλέξης Τσίπρας “προβλέπατε ότι η Ελλάδα θα έχει ύφεση 4%” σε αντίθεση με όσα έλεγαν οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί. Σημείωσε πως  “δεν γίνεται η Κομισιόν να προβλέπει τον Μάη λογικά κι εσείς να είστε εκτός τόπου και χρόνου”. Αναφερόμενος στο 2020 επισήμανε “το 10,5% ύφεση είναι καταστροφή, δεν είναι ένα νούμερο” συγκρίνοντας το με τα χρόνια του μνημονίου. Μάλιστα επισήμανε ότι η κυβέρνηση επικαλείται την πανδημία όμως “πανδημία υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα όμως είναι ουραγός” κι “αυτό δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Είναι η αποτυχία μας”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η σημερινή αποτυχία της κυβέρνησης “είναι ωρολογιακή βόμβα για το αύριο”. Σημείωσε πως “οι περιβόητες αγορές όσο κι αν τις καλοπιάνετε θα αρχίσουν να κοιτάνε τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ. Με την πολιτική σας χάνουμε μια τεράστια ευκαιρία να συγκρατήσουμε τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ γιατί δεν υπάρχει το πιστόλι της “τρόικας” στον κρόταφό σας”. Ενδεικτικά ανέφερε ότι “έχετε δυνατότητες που δεν είχε καμία άλλη κυβέρνηση της χώρας από την είσοδο της χώρας στο Ευρώ και μετά”. Μίλησε για το “μαξιλάρι των 37 δις ευρώ” κι “ένα ρυθμισμένο χρέος” όπως και “αναστολή του συμφώνου σταθερότητας. Δεν δικαιολογήστε να είστε τελευταίοι στην Ευρώπη σε δαπάνες”.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι “κρούσαμε έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου και σας υποδείξαμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα” που είχε “στοχευμένες δαπάνες στήριξης” κι αυτό “με την χρήση του μαξιλαριού”. “Που είναι αυτά τα 24 δις που λέτε ότι ρίξατε στην αγορά;” αναρωτήθηκε ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως “24 δις και γενικευμένη ασφυξία στην αγορά δεν γίνεται”. Εϊπε πως “οι εργαζόμενοι στην χώρα μας υφίσταται την 3η μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη μετά από τα μέτρα που εφαρμόσατε”. Μάλιστα πρόσθεσε ότι “στις μέρες των εορτών έρχεται νέα καταστροφή, εκτός αν θεωρείτε ότι η πατέντα του click away μπορεί να σώσει την κατάσταση”. Σημείωσε μάλιστα ότι “εκλεγήκατε στο όνομα της μεσαίας τάξης και κυβερνάτε στο όνομα των μεγάλων”. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις λέγοντας: “Στηρίξτε την δημόσια υγεία, προχωρήστε σε 15.000 προσλήψεις”. Σημείωσε πως “οι πολιτικοί αρχηγοι θα δώσουμε το παράδειγμα στον εμβολιασμό. Μακάρι όμως η πανδημία να τελείωνε εκεί”. Τόνισε πως “η συνταγογράφηση των τέστ είναι κρισιμο ζήτημα” και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα: “Δώστε δώρο Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους με δημόσια δαπάνη, προχωρήστε στην πρόταση μας για παροχή έκτακτης ανάγκης”, θεσμοθετείστε μέτρα επιδότησης της εργασίας και όχι της αναστολής της, μετατρέψτε την επιστρεπτέα προκαταβολή σε μη επιστρεπτέα για τις επιχειρήσεις”. Επίσης ζήτησε “γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με κούρεμα σημαντικού μέρους της αρχικής οφειλής”. Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας “μην λέτε ότι δεν γίνονται αυτά. Σε έκτακτες καταστάσεις υπάρχουν έκτακτα μέτρα”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα