Τσίπρας σε Πούτιν: "Η Ελλάδα γέφυρα μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας - Δίκαιη η συμφωνία των Πρεσπών"

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμιρ Πούτιν, στη Μόσχα
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμιρ Πούτιν, στη Μόσχα EUROKINISSI

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στις απελάσεις, με τον πρωθυπουργό να κάνει εκτενή αναφορά στον ρόλο της Ελλάδας μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας. Τι είπαν για το Κυπριακό.

Με σταθερές αξίες, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα η Ελλάδα είναι γέφυρα μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε με τον Ρώσο πρόεδρο. "Τα 3,5 χρόνια της σημερινής κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα σταθερή και έντιμη συνεργάτης της Ρωσίας" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας με νόημα: "Η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο "γέφυρας" ανάμεσα σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία, αυτή είναι η σημασία και αξία της χώρας μας που τη διαφοροποιεί από άλλες χώρες" καλώντας και τις τρεις προαναφερόμενες πλευρές να αξιοποιήσουν αυτή τη σημασία και αξία της χώρας μας.

Ο Βλαντιιμιρ Πούτιν τόνισε από την πλευρά του ότι πρέπει να ξεπεραστούν το ταχύτερο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, ενώ συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί ακολουθεί, όπως είπε, μια προοδευτική γραμμή για την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Σε ερώτηση, από Ρωσίδα δημοσιογράφο, για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η σελίδα αυτή έχει κλείσει. «Από την αρχή δεν συμφωνούσαμε με τις απελάσεις διπλωματών», είπε ακόμη χαρακτηρίζοντας σαχλαμάρες τα περί συνωμοσίας εις βάρος της Ελλάδας. "Μια βροχή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν σημαίνει ότι υπήρξε καλοκαίρι", απάντησε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι η Ελλάδα σε κρίσιμα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας δεν κινείται με πιέσεις και απόψεις τρίτων χωρών.  "Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ταυτίστηκε με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την τότε επιθυμία που υπήρχε", είπε με νόημα.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη που είχε κάνει το 2015 στη Μόσχα, σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, και μετά από μια πενταετία αδράνειας -όπως σημείωσε, και είπε πως τότε είχαν συμφωνήσει να ξαναχτίσουν σταθερά την εποικοδομητική σχέση Ελλάδας-Ρωσίας.

Συνεχίζοντας, τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της».

«Ο ελληνορωσικός διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι. Ωστόσο, η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε με κόπο, μας βοηθά πάντα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«H επίσκεψή μου πραγματοποιείται με ευκαιρία την συμπλήρωσης 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, που βασίζονται σε ισχυρούς ιστορικούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας και το δώρο που έλαβα σήμερα, αναδεικνύει ακριβώς αυτούς τους ισχυρούς δεσμούς που σφράγισαν, άλλωστε, και των ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία», τόνισε πριν τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Τσίπρας, επεσημαίνονταας ότι «το σημαντικό αυτό ιστορικό υπόβαθρο, μας έχει επιτρέψει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση, μια σχέση που μας έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας ακόμα και όταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις μας χώριζαν», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Εκκινώντας από τη συμπλήρωση 190 χρόνως διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, ο κ. Πούτιν υπογράμμισε την έμφαση που δίνουν οι δύο κυβερνήσεις στον επενδυτικό και εμπορικό τομέα.

Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών, ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι πέρσι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 27%, φθάνοντας στα 3,7 δισ. δολάρια. Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε άλλους τομείς, στους οποίους καταγράφεται το ρωσικό ενδιαφέρον: ενέργεια, Πολιτισμός, τουρισμός.

Για τον τελευταίο κλάδο ειδικότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για αριθμό ρεκόρ των συμπατριωτών του που επισκέφθηκαν πέρσι την Ελλάδα, ενώ φέτος ο αριθμός αναμένεται, όπως εκτίμησε, να αγγίξει το ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

Κυπριακό: Καμία σκέψη για στρατικοποίηση του νησιού

  Δεν υπάρχει καμιά σκέψη για προοπτική στρατικοποίησης της Κύπρου, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Νίκου Λιονάκη, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μίλησε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και παρατήρησε πως δεν είχε λογική μια τέτοια σκέψη, την ώρα που Κύπρος και Ελλάδα αγωνίζονται για την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Είπε ότι έγιναν οι απαραίτητες επικοινωνίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κύπρου και σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί μια εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμού στα λιμάνια της προς όλες τις φίλιες και εταιρικές δυνάμεις και προς τη Ρωσία.

Στο επίκεντρο η ενέργεια

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στα ενεργειακά τόνισε πως οι δύο πλευρές συζήτησαν για την ανάπτυξη των σχέσεων σε αυτόν τον τομέα, υπογραμμίζοντας πως πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και πάνω από το 10% του πετρελαίου στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία. «Συζήτησαμε συνεργασία στην διανομή αερίου μέσω της νότιας διαδρομής. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα στο ζήτημα να περάσει ο Turkish Stream και στην Ελλάδα», ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πάντως ότι η Ελλάδα υποστηρ΄ζιει σταθρεά την αρχή της διαφοροεποίησεις των πηγών και των διόδων ενέργειας προς την Ευρώπη. "ΑΥΤΌ σημαίναι πολλαπλασιασμός και όχι αποκλεισμός των πηγών ενέργειας. Υπάρχουν εντός ΕΕ δύο μέτρα και δυο σταθμά ιδίως όταν υπάρχουν κωλύματα για τον Turkish Stream".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία, Τσίπρας, Πούτιν
SHARE: