Τσίπρας προς Αμερικανούς: Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα

Τσίπρας προς Αμερικανούς: Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα
ANDREA BONETTI

Το μήνυμα πως τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις, που θα στηρίξουν τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση με επενδυτικά funds και με επενδυτές υπό τον συντονισμό της Mordan Stanley.

Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις που θα στηρίξουν τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Νέα Υόρκη είχε συνάντηση με Αμερικανούς επενδυτές, την οποία συντονισαν οι Bank of America/Merril Lynch.

Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περισσότερη από μία ώρα, τον πρωθυυπουργό συνόδευαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιωργος Xουλιαράκης και ο υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργώ Δημητρης Λιάκος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός συζήτησε με στελέχη επενδυτικών funds που δείχνουν ενδιαφέρον να επενδύσουν στη χώρα, για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικης οικονομίας ενώ παράλληλα συζητηθηκαν και γεωπολιτικά θέματα.

Ο κ.Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στην ανάκαμψη των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, που πλέον διαμορφώνουν -όπως τόνισε προς τους Αμερικανούς επενδυτές- μια αισθητή βελτίωμένη εικόνα για τη χώρα και τις προοπτικές της.

Υπογράμμισε ότι η ελληνικη οικονομια ανακαμπτει μετα απο δυσκολα χρονια. "Αναλαβαμε σε πολυ δυσκολες συνθηκες με ανεργια ρεκορ, αποεπένδυση, ύφεση και μετά από μια πενταετία κατά την οποία χάθηκε το 1/4 του εθνικού πλούτου" σημείωσε ο κ.Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε επίσης στους επενδυτές ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι "η δημιουργια φιλοεπενδυτικου κλιματος για την προσέλκυση σημαντικών παραγωγικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας."

Ανέφερε μάλιστα ότι: "Σημαντικό στοιχείο σε αυτό το πλαίσιο είναι οι συνθήκες πολιτικής σταθερότητας που επικρατούν πλέον στη χώρα", θέλοντας έτσι να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή.

"Οι μεταρρυθμισεις που εχει ανάγκη η χώρα θα συνεχιστουν απροσκοπτα, με έμφαση σε αυτες που σχετιζονται με την αναπτυξη και την παραγωγή νέου πλούτου", είπε επίσης ο κ.Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συζήτηση αναδείχθηκε επίσης και από τις δύο πλευρές στο ισχυρό χαρτί της χώρας, που είναι ο κομβικός γεωστρατηγικός ρόλος της ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μια περιοχή με μεγάλες προκλήσεις.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συμφωνία των Πρεσπών, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση των επενδύσεων και της οικονομικής συνεργασίας στα Βαλκάνια.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο συνολο των πρωτοβουλιών που έχει πάρει η Ελλάδα έχοντας όπως είπε καθοριστική παρουσία στην περιοχή (τριμερείς, τετραμερείς,  Western Balkans Summit, κλπ)

Συνάντηση με επενδυτές υπό τη συντονισμό της Morgan Stanley

Στο ίδιο κλίμα με την πρωινή συνάντηση με επενδυτικά funds, κινήθηκε και η δεύτερη συζήτηση – που διοργάνωσε η Morgan Stanley - με επενδυτές, που είχε ο Πρωθυπουργός σήμερα νωρίς το μεσημέρι στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την περιγραφή της αισθητά βελτιωμένης εικόνας όλων των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, τη σταθερή και ασφαλή δημοσιονομική πορεία, την ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αναφέρθηκε εκτενώς στη μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική που έχει η Ελλάδα, ειδικά μετά την 20Αυγούστου.

Πολλές τοποθετήσεις εκ μέρους των εκπροσώπων των επενδυτικών οίκων, στάθηκαν στον πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας που είχε το εγχείρημα που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση την τελευταία τριετία και για το λόγο αυτό η έξοδος από τα προγράμματα συνιστά ιστορικής σημασίας γεγονός αλλά και μία σπουδαία ευκαιρία για επενδύσεις.

Σε μια χώρα μάλιστα που βρίσκεται στον πυρήνα της ΕΕ και της Ευρωζώνης, διαθέτει ένα εργατικό δυναμικό με εξαιρετικές ικανότητες και υψηλού επιπέδου κατάρτιση και παράλληλα έχει πλούσιους φυσικούς πόρους, υποδομές και μία στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς που η Ελλάδα έχει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα. Τόνισε ότι στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ξεκάθαροι οι στόχοι και οι τομείς γύρω από τους οποίους θα κινηθεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Σε αντίθεση με δεκαετίες προχειρότητας και λειτουργίας ενός άναρχου μοντέλου που κόστισε πολύ ακριβά στη χώρα και τους πολίτες.

Από τις τοποθετήσεις τονίστηκε ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βούληση για επενδύσεις στην Ελλάδα. Και ότι είναι ελπιδοφόρο ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει σταθερά προσηλωμένη στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα σε αυτές που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και την πολυνομία, που στο παρελθόν λειτούργησαν ανασχετικά για μεγάλα επενδυτικά σχέδια.

Υπογραμμίστηκε επίσης από την πλευρά των επενδυτικών οίκων ότι ο κρισιμότερος παράγοντας για την προσέλκυση των επενδύσεων είναι το στοιχείο της σταθερότητας. Κυριότερα, η πολιτική σταθερότητα και το σταθερό φορολογικό πλαίσιο ώστε να υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την απόδοση μιας επένδυσης.

Η συζήτηση επίσης περιστράφηκε και στις γενικότερες πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας και των κινδύνων που εγκυμονεί η άνοδος των δυνάμεων της άκρας δεξιάς και των άλλων υπερσυντηρητικών μορφωμάτων.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι απαραίτητη συνθήκη για την ομαλή οικονομική δραστηριότητα – πόσο μάλλον για την ευημερία - των χωρών είναι η πολιτική σταθερότητα, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή η συνθήκη πλέον υπάρχει στην Ελλάδα και αποτυπώνεται και στους οικονομικούς δείκτες.

Και πρόσθεσε ότι είναι όντως εξαιρετικά ανησυχητικό το φαινόμενο και απαιτεί διαρκή εγρήγορση και δράση απέναντι στις αιτίες που τροφοδοτούν αυτές τις δυνάμεις που απειλούν τόσο τις κοινωνίες όσο και την οικονομία της Ευρώπης.

Τόνισε όμως ότι η δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης μπορεί να περιορίσει το φαινόμενο, αρκεί βέβαια τα παραδοσιακά συντηρητικά κόμματα να πάψουν να μετατοπίζονται διαρκώς προς τις θέσεις και τη ρητορική αυτών των ακραίων δυνάμεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας, Επενδύσεις, ΗΠΑ, Σκοπιανό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η επενδυτική ημέρα του Τσίπρα στη Νέα Υόρκη

SHARE: