Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Διαψεύσετε ή απολογηθείτε για τα περί Καταλονοποίησης της Μακεδονίας

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Διαψεύσετε ή απολογηθείτε για τα περί Καταλονοποίησης της Μακεδονίας
Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών "Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας". Eurokinissi

Για «επικίνδυνους» ισχυρισμούς που αφήνουν υπονοούμενα για αποσχιστικές τάσεις στην Μακεδονία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός - Επισήμανε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι «δεν θα καλωσορίσετε τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας ως «Σκοπιανό πρωθυπουργό», γιατί δεν θα γίνετε πρωθυπουργός»

«Θα διαψεύσετε ή θα απολογηθείτε δημόσια πρωτίστως στους Βορειοελλαδίτες» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τα δημοσιεύματα που τον εμφανίζουν να έχει πει στην Γερμανίδα καγκελάριο ότι δεν θα επιτρέψει την Καταλονοποίηση της Μακεδονίας. Ο Αλ. Τσίπτρας χαρακτήρισε αυτούς τους ισχυρισμούς «επικίνδυνους» αναρωτώμενος αν ο Κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται την σημασία όσων φέρεται ότι υπονόησε για αποσχιστικές τάσεις στην Μακεδονία.

Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα στον Κ. Μητσοτάκη: «παρομοιάσατε την Ελληνική Μακεδονία με μία αυτόνομη περιφέρεια του Ισπανικού κράτους;» θυμίζοντας ότι στην Καταλονία μιλούν διαφορετική γλώσσα κι ανήκουν σε διαφορετική εθνότητα από τους Ισπανούς κι έχουν για χρόνια αποσχιστικές τάσεις που εντάθηκαν με το πρόσφατο δημοψήφισμα.

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε στον Κ. Μητσοτάκη ότι «δεν θα καλωσορίσετε τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας ως «Σκοπιανό πρωθυπουργό», γιατί δεν θα γίνετε πρωθυπουργός, δεν σας αφήνει η εθνικιστική τάση του κόμματός σας» αναφερόμενος στην κάλυψη που προσέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ στην «ατυχή» δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι δεν αποδέχεται τις αλλαγές που έφερε η Συμφωνία των Πρεσπών στο όνομα της Βόρειας Μακεδονίας.

“Δεινή διάψευση των προσδοκιών σας στην κάλπη των ευρωεκλογών”

Ο Αλ. Τσίπρας «πείραξε» τον Κ. Μητσοτάκη σχολιάζοντας ότι «πιο γρήγορα θα γίνουν οι εκλογές στην Βενεζουέλα» από ότι στην Ελλάδα κι υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα γνωρίσει «δεινή διάψευση» των προσδοκιών του στην κάλπη των ευρωεκλογών. Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ψευδή εικόνα» που καλλιεργείται από «ψευδείς μετρήσεις» κι από ΜΜΕ που στηρίζουν την αντιπολίτευση και παρατήρησε ότι «μάλλον εσείς θα έχετε το μεγάλο πρόβλημα» όταν θα κληθεί να εξηγήσει στη ΝΔ γιατί δεν υλοποιήθηκαν οι υψηλές προσδοκίες.

“Τσάμπα μαγκιά” Μητσοτάκη τα περί βέτο στην ένταξη στην ΕΕ

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα περί βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ που επανέλαβε ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας για «τσάμπα μαγκιά». Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε δηκτικά ότι η «δήθεν θαρραλέα» στάση του Κ. Μητσοτάκη θα αργήσει γιατί η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ αναμένεται για το … 2030. Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε παρόλα αυτά τον Κ. Μητσοτάκη να απαντήσει αν η χώρα μας «έχει ή δεν έχει συμφέρον από την Ευρωπαϊκή πορεία των γειτόνων της;»

“Παριστάνατε τον κόκορα, αλλά τελικά δεν τολμήσατε να καταθέσετε πρόταση μομφής”

Ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη και για τα περί «κυβέρνησης-κουρελού» τονίζοντας ότι «διαρκώς παριστάνατε τον κόκορα, αλλά τελικά δεν τολμήσατε να καταθέσετε πρόταση μομφής», ενώ όταν η κυβέρνηση ζήτησε κι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «θεσμική αυθαιρεσία».

Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην στήριξη που προσφέρει η ΝΔ στον Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν παρατηρώντας: «μην νομίζετε ότι όλο το ΕΛΚ είναι πανευτυχές που είναι υποψήφιος», καθώς προέρχεται από την πολύ δεξιά πτέρυγα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε και τις δηλώσεις Βέμπερ και Μητσοτάκη για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση ΝΔ είχε υπογράψει στόχους 4,5% στο διηνεκές και τώρα επικρίνει τους στόχους για 3.5%.

Κριτική προς το ΚΙΝΑΛ: Υπογράφετε και την τελευταία τελεία στην ομιλία Μητσοτάκη

Ο Αλ. Τσίπρας κατέκρινε την στάση του ΚΙΝΑΛ κατηγορώντας το ότι «υπογράφετε και την τελευταία τελεία στην ομιλία Μητσοτάκη». Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ταυτόσημη κριτική» του ΚΙΝΑΛ με αυτήν της ΝΔ. Ο Αλ. Τσίπρας αναρωτήθηκε πώς μπορεί να εξηγηθεί στον κόσμο της Κεντροαριστεράς ο στόχος για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί σε νίκη Μητσοτάκη. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «θέλουμε Κεντροαριστερά πραγματική όχι Δεξιά», καθώς μία προοδευτική συμμαχία χρειάζεται και δυνατή Κεντροαριστερά στο πλάι της Αριστεράς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα