Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Πείτε την αλήθεια για τη Siemens

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Πείτε την αλήθεια για τη Siemens
Pre agenda discussion in the plenum of the parliament about corruption in Athens on Oct. 10, 2016 / . 10 , 2016 Alexandros Michailidis / SOOC

Ανέφερε ότι ο Χριστοφοράκος της Siemens είχε 356 συναντήσεις με την κ. Μητσοτάκη και την οικογένειά του. «Έχει πνιγεί η Βουλή από δικογραφίες στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» είπε.

Νέα προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σχέση του με την Siemens εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον ότι απέφυγε να δώσει απαντήσεις για το θέμα στη Βουλή.

«Αρνείστε να απαντήσετε. Δεν βάζετε ποτέ τη λέξη σκάνδαλο όταν αναγκάζεστε να προφέρετε τη λέξη Siemens» είπε στον κ. Μητσοτάκη και του ζήτησε να απαντήσει αν δωροδοκήθηκε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από τη γερμανική εταιρεία και υπήρξε ποτέ η ταρίφα του 2% υπέρ των δύο κομμάτων. Σημείωσε μάλιστα ότι ο κ. Χριστοφοράκος είχε 365 συναντήσει με τον κ. Μητσοτάκη και με την οικογένεια του. Τον κάλεσε δεν να απαντήσει εάν τα «μαύρα ταμεία» της Siemens πλήρωσαν το τηλεφωνικό κέντρο του κ. Μητσοτάκη και αν ο ίδιος είχε ποτέ πολύχρονη φιλία με τον κ. Χριστοφοράκο. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η ιστοσελίδα antinews που πρόσκειται στον Αντώνη Σαμαρά ασκεί κριτική στον κ. Μητσοτάκη. «Αυτά είναι εσωκομματικά σας. Ελπίζω να τα λύσετε είπε» σημείωσε.

«Στη χώρα συγκρούονται δυο κόσμοι. Από τη μια είναι ο κόσμος, της διαπλοκής της διαφθοράς της μίζας. Ένας εσμός χρεοκοπημένων εκδοτών και διαπλεκόμενων πολιτικών και καναλαρχών και από την άλλη οι ζωντανές δυνάμεις αυτού του τόπου που παλεύουν για την ανασυγκρότηση της Ελλάδος» είπε και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κερδίσει τη μάχη κατά της διαπλοκής. Καταλόγισε, μάλιστα, στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι βαρύνονται από πολυάριθμα σκάνδαλα.  «Έχει πνιγεί από τις δικές σας δικογραφίες.  Δεν χωρά άλλο» είπε. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τους φακέλους που έχουν διαβιβαστεί για το Γιάννο Παπαντωνίου, τον Νότη Μηταράκη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Ανδρέα Λοβέρδο, και τον Γιώργο Μαυραγάνη.

Ο κ .Τσίπρας απάντησε στις κατηγορίες του κ. Μητσοτάκη για τους πλειστηριασμούς λέγοντας ότι σε ένα κρεσέντο πολιτικής υποκρισίας «ανακάλυψε» πλειστηριασμούς ακινήτων μαζί με τα κανάλια. Επικαλέστηκε, μάλιστα, σε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 2014 έγιναν 16.000 πλειστηριασμοί ακινήτων από τράπεζες, το 2015 κανένας και το 2016 500. Παραδέχτηκε, όμως ότι υπάρχουν και ζητήματα που δεν αφορούν πλειστηριασμούς από τράπεζες αλλά από ΔΟΥ σε συνεργασία με Δήμους.

Ο πρωθυπουργός καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι αναπαρήγαγε την «σπέκουλα» του Πρώτου Θέματος και των πρωτοσέλιδων του «κομιστή» Θέμου Αναστασιάδη κατά της κυβέρνησης. «Φέρνετε και αναμασάτε στη Βουλή τις συκοφαντίες των κίτρινων φυλλάδων» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις κατηγορίες της εφημερίδας για το Πόθεν Έσχες του Αλέκου Φλαμπουράρη και του Γιώργου Σταθάκη. Σημείωσε, μάλιστα, ότι για τις περιπτώσεις των δύο υπουργών λήφθηκε οριστική αθωωτική απόφαση από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες με τη σύμφωνη γνώμη και των εκπροσώπων της ΝΔ και των δικαστικών. Του καταλόγισε, επίσης, ότι αναπαρήγαγε δημοσίευμα του Βήματος για τον Γιώργο Κατρουγκαλο το οποίο όμως ανασκεύασε η ίδια εφημερίδα και ζήτησε μάλιστα συγγνώμη ο δημοσιογράφος που υπέγραφε τις καταγγελίες (Βασίλης Χιώτης).

Ο κ. Τσίπρας έδωσε απαντήσεις και για την υπόθεση της εφημερίδας Αυγή λέγοντας ότι η εταιρεία που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο δεν είναι offshore όπως ισχυρίζεται η ΝΔ, αφού στην Κύπρο δεν επιτρέπονται οι offshore. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη εταιρεία που ονομάζεται Atlas είναι νόμιμη εταιρεία και ανήκει στον όμιλο με το όνομα «Καταπιστευματική».

“Τεχνικό θέμα το σπάσιμο της δόσης”

Ο πρωθυπουργός απάντησε στην αναφορά του κ. Μητσοτάκη περί της μη έγκριση της δόσης των 2,8 δις ευρώ λέγοντας ότι το σπάσιμο της δόσης είναι ένα τεχνικό θέμα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το θέμα σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη εκθέσεις του Σεπτεμβρίου για τις χρηματοροές των ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Πρόκειται για τεχνικό θέμα που θα λυθεί σε μια τυπική συνεδρίαση του Eurogroup» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, συκοφαντικό τον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη ότι ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται τα χρήματα. «Ο κ. Τσακαλώτος δεν είπε ότι δεν έχουμε ανάγκη, είπε ότι δεν έχουμε αποπληρωμή ομολόγου στο επόμενο διάστημα» είπε. Κάλεσε, μάλιστα, τον κ. Μητσοτάκη να είναι πιο προσεκτικός σε τέτοια ζητήματα.

Ο κ. Τσίπρας, «διόρθωσε», όμως, και τον κ. Μητσοτάκη για την αναφορά του στη διάκριση των εξουσιών του Ρουσώ. «Να τα χαίρεστε τα τρία σας πτυχία κύριε Μητσοτάκη. Όμως ο Ρουσώ δεν μίλησε για διάκριση εξουσιών, μίλησε για το κοινωνικό συμβόλαιο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επίθεση σε Φώφη Γεννηματά

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε όμως και στην κυρία Γεννηματά καταλογίζοντάς της ότι ταυτίστηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και υποστήριξε ότι δεν ελέγχει το κόμμα της από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Την κατηγόρησε επίσης ότι σήμερα μιλά γλώσσα που μοιάζει με του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά φορά ακόμη «πολιτικά φορέματα» από το παρελθόν.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα