Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Σταματήστε να παίζετε κρυφτό με το ασφαλιστικό

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Σταματήστε να παίζετε κρυφτό με το ασφαλιστικό
ΒΟΥΛΗ - Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

«Η πρότασή μας δεν μειώνει τις συντάξεις» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι πρότεινε μειώσεις όλων των συντάξεων από 900 ευρώ και πάνω. Προανήγγειλε ευνοϊκές ρυθμίσεις για το φορολογικό των αγροτών

Πίεση στα κόμματα τις αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις εναλλακτικές προτάσεις τους στην προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση άσκησε ο πρωθυπουργός καλώντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να μην παίζουν «κρυφτό» απέναντι το πρόβλημα και προειδοποιώντας ότι αν δεν ληφθούν σήμερα μέτρα τότε το σύστημα θα καταρρεύσει. Παράλληλα σε ένα σαφές μήνυμα στους αγρότες προανήγγειλε ευνοϊκές ρυθμίσεις για το φορολογικό τους.

«Σταματήστε να παίζετε κρυφτό» είπε σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός στην αντιπολίτευση ανοίγοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που προκάλεσε ο ίδιος για το ασφαλιστικό. Κάλεσε, μάλιστα, ευθέως τα κόμματα που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια να φέρουν αντιπροτάσεις στην πρόταση Κατρούγκαλου που όπως υποστήριξε δεν επιφέρει περικοπές στις συντάξεις. Καταλόγισε δε ευθέως στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι με το συνεχίσουν να μην παρουσιάζουν εναλλακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος ουσιαστικά ταυτίζονται με την πρόταση του ΔΝΤ για περικοπές. «Όλα τα κόμματα οφείλουν να πάρουν θέση ενώπιον του ελληνικού λαού. Δεν χωρούν υπεκφυγές. Δεν υπάρχει περιθώριο για παραπληροφόρηση, κρυφτούλι ή εύκολη δημαγωγία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων» συμπλήρωσε στο ίδιο πνεύμα και πρόσθεσε: «περιμένω με αγωνία, αν υπάρχει την πρόταση της αντιπολίτευσης». «Θα στηρίξετε τη συμφωνία με τους εργοδότες ή θα συνταχθείτε με τους δανειστές;» συμπλήρωσε και προειδοποίησε: «αν δεν πάρουμε μέτρα το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει». «Αν δεν ανατραπεί η σημερινή πορεία τότε η χώρα θα με οδηγηθεί μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση των ταμείων και αδυναμία καταβολής συντάξεων» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε, μάλιστα, σφοδρή επίθεση στην ηγεσία της ΝΔ λέγοντας ότι προεκλογικά χαρακτήριζε «εκ των ων ουκ άνευ» την περαιτέρω μείωση των συντάξεων από 900 ευρώ και πάνω. Επικαλέστηκε, μάλιστα, δήλωση του βουλευτή της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος υποστήριξε ότι «η αναδιανομή είναι κίνητρο για την τεμπελιά των φτωχών». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι αυτές οι απόψεις είναι κυρίαρχες πια στην «νεοφιλελεύθερη» ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Καταλόγισε ταυτόχρονα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι φέρουν τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση καταθέτοντας στα πρακτικά τις Βουλής τις αποφάσεις με τις οποίες οι κυβερνήσεις τους προχώρησαν σε 11 συνεχείς μειώσεις των συντάξεων τα τελευταία χρόνια. «Δεν έρχεται τώρα Αρμαγεδώνας. Ο Αρμαγεδώνας ήταν οι 11 μειώσεις» τόνισε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι η εθνική σύνταξη θα δίνεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο. «Η πρότασή μας διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις» ξεκαθάρισε. Αν κάποιος έχει σήμερα 1.400 ευρώ τότε θα εξακολουθήσει να εισπράττει το ίδιο ποσό με την «προσωπική διαφορά» ενώ αν είναι μεγαλύτερη θα λαμβάνει κανονικά το νέο κομμάτι. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι το σύστημα θα εγγυάται τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της σύνταξης.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε, εντωμεταξύ, ότι η κυβέρνηση συζητά ακόμα βελτιωτικές παρεμβάσεις και δίκαια αιτήματα για το ασφαλιστικό. «Έχουμε ξεκινήσει διαβούλευση με κοινωνικούς φορείς. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο» είπε και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την καταστολή, ούτε τη δυσφήμηση των αγώνων. «Οι αγώνες είναι χρήσιμοι» είπε. Εξέφρασε, ωστόσο, την «απορία» του γιατί κάποιοι συνδικαλιστές αρνούνται διάλογο με τον πρωθυπουργό. «Αν δεν υπάρχει διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει λύση» ανέφερε.Απευθύνθηκε δε και συγκεκριμένα στους αγρότες ότι θα υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για το φορολογικό τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα