Τσίπρας σε πυροσβέστες: Αυτό που κάνατε παιδιά δεν ξεπληρώνεται με τίποτα

Τσίπρας σε πυροσβέστες: Αυτό που κάνατε παιδιά δεν ξεπληρώνεται με τίποτα
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της ανατολικής Αττικής την Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017. (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα καμμένα και υποστήριξε, ότι η καταστροφή ήταν περιορισμένη σε σχέση με την πυρκαγιά του 2009 στην ίδια περιοχή, γεγονός που απέδωσε στις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και αυτοδιοίκησης

Τους πυροσβέστες, τους εθελοντές, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας που έδωσαν τη μάχη με τις φλόγες στην Ανατολική Αττική ευχαρίστησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα καμμένα, διαπιστώνοντας ότι η κατάσταση πλέον είναι ελεγχόμενη και στη συνέχεια περιηγήθηκε στην περιοχή του Πολυδενδρίου και στο λόφο Μαύρην Ώρα/Μαύρο Όρος, όπου χθες νωρίς το βράδυ υπήρξε η τελευταία μεγάλη αναζωπύρωση και δόθηκε σκληρή μάχη με τις φλόγες, για να καταλήξει στο λόφο της Αγίας Κυριακής. Εκεί συνομίλησε με εκπροσώπους των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς και των ΕΜΑΚ.

Δείτε τα αποκλειστικά βίντεο του News 24/7 από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πυροσβέστες

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και στο σημείο βρισκόταν και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλιππου, ο οποιος νωρίτερα μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 είχε τονίσει πως η σημερινή καλύτερη είκόνα είναι αποτέλεσμα της τιτάνιας προσπάθειας των πυροσβεστών. Στη συνέχεια ο κ.Τσίπρας θα προεδρεύσει σύσκεψης στο Μαξιμου για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών. Στο σημείο βρέθηκε και ο Δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης, με τον οποίο επίσης συνομίλησε ο πρωθυπουργός.

Μέσω ασυρμάτου ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε και σε όλους τους πυροσβέστες που βρίσκονται διασκορπισμένοι στην ευρύτερη περιοχή για το φόβο των αναζωπυρώσεων με τα μελτέμια, εκφράζοντας ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Οι αξιωματικοί σημείωσαν ότι για ένα καλό αποτέλεσμα μετακινήθηκαν δυνάμεις από όλη την Ελλάδα στην ανατολική Αττική.

Ο κ.Τσίπρας στις δηλώσεις του τόνισε ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε τους πυροσβέστες, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές και τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, που χωρίς πανικό, με ψυχραιμία και συντονισμό, ανταποκρίθηκαν και έδωσαν μία σκληρή μάχη.

Τόνισε επίσης ότι η Πυροσβεστική παραμένει σε εγρήγορση γιατί τα μελτέμια του Αυγούστου κρατάνε ακόμη το μυαλό όλων στις αναζωπυρώσεις. Υπογράμμισε επίσης ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες και το αντίξοο της μορφολογίας του εδάφους, οι πυροσβέστες έδωσαν έναν ηρωικό αγώνα.

Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, η καταστροφή όπως την είδε από το ελικόπτερο είχε περιορισμένη έκταση. Ανέφερε ειδικότερα ότι κάηκαν 15.000 στρέμματα, ενώ αντίστοιχα στη μεγάλη πυρκαγιά του 2009 στην Αττική είχαν καεί 150.000 στρέμματα, δηλαδή έκταση δέκα φορές μεγαλύτερη. Με τον τρόπο αυτό απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί ανυπολόγιστης καταστροφής που οφειλεται σε έλλειψη συντονισμού. Σημείωσε ότι “χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρώπων μέρα και νύχτα αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση.”

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με πυροσβέστες και ΕΜΑΚ που βρισκόταν στο φυλάκιο της Αγίας Κυριακής και τους εξέφρασε “ένα μεγάλο ευχαριστώ και βαθιά ευγνωμοσύνη”.

“Αυτό που κάνατε παιδιά, δεν ξεπληρώνεται με τίποτε. Εχετε να κοιμηθείτε τέσσερις ημέρες, με κίνδυνο της ζωής σας”, είπε αγκαλιάζοντας ένα πυροσβέστη και πρόσθεσε: ¨Εάν στο παραμικρό μπορούμε να επιβραβεύσουμε την προσπάθεια σας… Αυτή τη στιγμή όλοι οι Ελληνες σας εκφράζουμε μία απέραντη ευγνωμοσύνη”.

Στο σημείο βρισκόταν πεζοπόρα τμήματα από τη Μάνη, που είχαν έρθει να ενισχύσουν τις ντόπιες δυνάμεις. “Τι, όλοι από τη Μάνη είστε;” αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Είσασταν και εκεί φαντάζομαι” αναφερόμενος στις πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει πρόσφατα στην περιοχή της Μάνης.

Είπε μάλιστα στον ανώτερο τους ότι τα πεζοπόρα που βρίσκονται τρεις ημέρες στην περιοχή πρέπει να αλλάξουν βάρδια για να ξεκουραστούν. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα