Τσίπρας σε Σκορδά: Τα τελευταία χρόνια είχαμε 54 γυναικοκτονίες – Nα ενισχύσουμε τις δομές ώστε κάθε γυναίκα να αισθάνεται ασφάλεια

Τσίπρας σε Σκορδά: Τα τελευταία χρόνια είχαμε 54 γυναικοκτονίες –  Nα ενισχύσουμε τις δομές ώστε κάθε γυναίκα να αισθάνεται ασφάλεια
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Φαίη Σκορδά intime news

Για τις γυναικοκτονίες, το σύμφωνο συμβίωσης, την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου και το bullying στα σχολεία μίλησε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας στη Φαίη Σκορδά.

Καλεσμένος στην εκπομπή της Φαίης Σκορδά “Πρωινό μας” βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Στην έναρξη της εκπομπής, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως για πρώτη φορά σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο εμφανίστηκε σε εκπομπές “μεσημεριανές”.

Μιλώντας για τις εκλογές, τις χαρακτήρισε “γιορτή της Δημοκρατίας” και συμπλήρωσε: “Έτσι οφείλει να τις βλέπει κάθε πολιτικός, δεν με τρομάζει η λαϊκή ετυμηγορία, έχω πολύ καλή σχέση μαζί της. Η επαφή με τον κόσμο με γεμίζει, όταν κλείνομαι στα γραφεία εκεί είναι που δεν αντέχω. Επικοινωνείς με τον κόσμο και καταλαβαίνεις τι τον προβληματίζει, τι λες λάθος. Μιλάω με πολύ κόσμο στις συγκεντρώσεις από στήθους, εκεί καταλαβαίνεις αν αυτό που λες κάνει γκελ, τεστάρεις τον πολιτικό σου λόγο.

Ερωτώμενος για τη σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό που είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης “δε νιώθει, δεν αισθάνεται” εξήγησε: “Με τον κ. Μητσοτάκη είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, δεν είμαστε φίλοι, αυτό που έχω πει είναι ότι είναι ένας πολιτικός που δείχνει, επειδή τα βρήκε λίγο πιο εύκολα στη ζωή του, χωρίς να λέω ότι δεν είναι ικανός άνθρωπος, είναι ότι έβγαλε αυτό που λέμε έλλειψη ενσυναίσθησης.”

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις πολιτικές τους διαφορές, λέγοντας: “Δεν πιστεύω ότι το κράτος δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Κάποια βασικά όπως υγεία, παιδεία, το νερό που είναι δημόσιο αγαθό- δεν μπορείς να το ιδιωτικοποιήσεις. Είναι δημόσιο αγαθό. Πού να εστιάζω; Να λέω «τι γκόμενος είσαι εσύ;» στην Ελλάδα του ’23 είναι πιο πολιτισμένη η αντιπαράθεση. Θυμάμαι τα πράσινα και τα γαλάζια καφενεία, δεν είμαστε σ’ αυτό το σημείο. Μπορεί να είμαστε τελείως διαφορετικοί άνθρωποι, αλλά έχουμε πολιτικό πολιτισμό.” Στη συνέχεια όμως ανέφερε πως σε προσωπικό επίπεδο, μπορούν να λένε μια καλημέρα και έφερε το παράδειγμα ενός διαλόγου που είχαν, όπου ο κ. Μητσοτάκης του είπε ότι ήταν καλή η συνέντευξή του στην κ. Μπάρκα, ενώ ο ίδιος τοπυ απάντησε ότι εκείνος το ξεκίνησε και “του το δίνει”.

Για τον Διονύση Σαββόπουλο, είπε: “Μόνο θετικά έχω να σχολιάσω εγώ για τον Διονύση Σαββόπουλο, κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να έχει την πολιτική του άποψη και να την εκφράζει. Είναι δικαίωμά του να εκφέρει την αποψή του, κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα και να αλλάζει. Με κάποιους καλλιτέχνες αισθάνεσαι προδομένος κάποια στιγμή, ο Σαββόπουλος δεν έχει αλλάξει πολύ, ήταν υποστηρικτής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αν είναι φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον στηρίξει είναι δύσκολη στιγμή για τον κ.Μητσοτάκη. Μόνο αγάπη για τον κ.Σ αββόπουλο”. Παράλληλα, επεσήμανε πως κάποιοι καλλιτέχνες στο παρελθόν, αντιθέτως, έχουν αντιμετωπίσει bullying και δυσκολεύονταν να εκφραστούν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση για το #Metoo είπε: “Η ενθάρρυνση των γυναικών να καταγγέλλουν τον βιασμό, την κακοποίηση που έχουν δεχτεί είναι πολύ σημαντική. Τι γίνεται αφού μιλήσεις όμως; Διαμορφώθηκε ένα κλίμα συλλογικό. Κάναμε κάποια βήματα σημαντικά ως κυβέρνηση. Φτιάξαμε στα αστυνομικά τμήματα γραφεία στα ΑΤ για να μπορούν να μιλήσουν οι γυναίκες, ήταν μια πρώτη σημαντική μεταρρύθμιση. Εισαγάγαμε στους ποινικούς κώδικες την έννοια να μην χρειάζεται απόδειξη του βιασμού, αλλά η μη συναίνεση του θύματος. Στο νομικό πλαίσιο η μετάφραση του όχι είναι είναι όχι. Δεν φτάνουν αυτά, πρέπει νομίζω να ενισχύσουμε τις δομές ώστε κάθε γυναίκα να αισθάνεται ασφάλεια. Είναι θέματα που θέλουν δουλειά. Και εσείς διαμορφώνετε την κοινή γνώμη με έναν τρόπο. Είναι σημαντικό να μιλήσεις στα παιδιά σου πώς πρέπει να συμπεριφέρεται σε έναν άλλο άνθρωπο, σε ένα κορίτσι. Είχαμε τα τελευταία χρόνια 54 γυναικοκτονίες. Τρομακτικό νούμερο, όταν λέγαμε ότι πρέπει να καθιερωθεί ο όρος, μας έλεγαν αριστερούληδες, είναι ένα βήμα όμως, να εισαχθεί νομικά ο όρος.”

Για τους γάμους και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, σημείωσε: “Η ελληνική κοινωνία έχει κάνει πολλά βήματα. δεν μπορεί το κράτος να ορίζει ποιον θα αγαπάμε, βεβαίως είμαι υπέρ. Είμαι περήφανος που κάναμε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, είχαμε αντιδράσεις. Τώρα η κοινωνία το αποδέχθηκε ομαλά. Προχωρήσαμε και στην αναγνώριση ταυτότητας φύλου, που αφορούσε μια πιο ειδική ομάδα πληθυσμού. Το επόμενο βήμα μετά το σύμφωνο συμβίωσης θα είναι η αναγνώριση του πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια. Εχουμε σχέδιο αναμόρφωσης όλου του οικογενειακού δικαίου και να βάλουμε μέσα και την τεκνοθεσία. Τα παιδιά χρειάζονται περιβάλλον αγάπης, ξέρω παιδιά που ζουν σε τέτοιο περιβάλλον και αυτό είναι το κρίσιμο. Ο κ. Μητσοτάκης λέει δεν είναι τώρα η ώρα. Δεν υπάρχει γονέας Α και γονέας Β, υπάρχουν οι γονείς, είναι φυσιολογικό ένα παιδί να μεγαλώνει με αγάπη.”

Για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: Εγώ θα λέω τα πιστεύω μου, ρόλος μου είναι να ανοίγω δρόμους και μυαλά. Πολύ σπέκουλα έχει πέσει. Υπάρχουν φασίστες, 600.000 άνθρωποι ψήφισαν Χρυσή Αυγή, τους θεωρούμε όλους φασίστες; Η σύγκρουση της αριστεράς με τον φασισμό είναι βαθιά ιεδεολογική. Πρέπει να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους που κάποτε ψήφισαν Χρυσή Αυγή, που παρασύρθηκαν, το ταξικό τους συμφέρον είναι από εδώ.”

“Πριν 15 χρόνια επί Κώστα Καραμανλή ούτε που θα διανοούμασταν ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Βορίδης θα ήταν κεντρικά στελέχη στη ΝΔ” συνέχισε.

Για τη βία και το μπούλινγκ στα σχολεία ανέφερε ότι “είναι πολύ σοβαρό φαινόμενο και πρέπει να μας προβληματίσει, δεν αφορά μόνο τα δημόσια σχολεία, πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος στο πρόγραμμα σπουδών ώστε στα παιδιά μας μάθουν να σέβονται τη διαφορετικότητα”.

Για τους νέους ψηφοφόρους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι, είπε: “Να επικοινωνήσουμε με αυτή τη γενιά, να κατανοήσουμε ότι είναι η πρώτη γενιά που αισθάνεται ότι θα ζήσει χειρότερα από τις προηγούμενες. Στις νέες γενιές ακόμη και οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν μπροστά. Σαν χώρα γερνάμε, σε μια δεκαετία θα έχουμε ξανά πρόβλημα με το ασφαλιστικό γιατί γερνάει ο πληθυσμός, οι νέοι σπουδάζουν εδώ και φεύγουν έξω. Πρέπει να κάνουμε κάποιες τομές. Να δούμε το ζήτημα της κατοικίας και τις τουριστικές κατοικίες, να μπούνε φίλτρα. Το Airbnb είναι μάστιγα, στο πρόγραμμά μας λέμε ότι θα πρέεπι να απαγορευτεί σε νομικά πρόσωπα”.

Για τις δομές φιλοξενίας παιδιών και την αποϊδρυματοποίηση είπε ότι είναι αναγκαία, αλλά πρέπει να γίνει με σχέδιο.

Τέλος, για τον Κατρούγκαλο, σημείωσε: “Στην πολιτική είσαι αναγκασμένος να παίρνεις και δυσάρεστες αποφάσεις, όταν εμφανίζεσαι με ένα συμβόλαιο να μην επιτρέπεις σε κανέναν να το αμφισβητήσει. Ανάσες θα δώσουμε στη μεσαία τάξη. Ο Κατρούγκαλος που έκανε ένα λάθος εκτός, ο Καραμανλής των Τεμπών εντός ψηφοδελτίων.”

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα