Τσίπρας στο Economist: Δεν θα υποχωρήσουμε σε θέματα μισθών και συντάξεων

Τσίπρας στο Economist: Δεν θα υποχωρήσουμε σε θέματα μισθών και συντάξεων
EUROKINISSI

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε από το βήμα του Economist στα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης και τόνιζε πως αυτή υλοποιεί την εντολή του λαού να αλλάξει τα πράγματα στη χώρα. Ποια τα 4 σημεία για μια έντιμη και βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους

"Διαπραγματευόμαστε με επιμονή για μία νέα συμφωνία που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη, την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές" δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο συνέδριο του Economist και συνέχισε: "Επιδιώκουμε λύση στο πρόβλημα, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, είμαστε ειλικρινείς και δεν μπλοφάρουμε, είπε ο πρωθυπουργός".

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα μισθών και συντάξεων. Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης, ότι έχουν βρεθεί κοινά σημεία με τους δανειστές που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά παραμένουν ανοικτά τα θέματα για τις απαιτήσεις τους που αφορούν το ασφαλιστικό και τα εργασιακά . Να προσχωρήσει και η άλλη πλευρά στο ρεαλισμό είπε ο πρωθυπουργός.

Τα τέσσερα σημεία της συμφωνίας

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να διαπραγματεύεται για μια έντιμη και βιώσιμη κοινωνικά και οικονομικά συμφωνία με τους εταίρους, που θα ανοίγει αναπτυξιακή προοπτική για την χώρα. Αυτό, όπως σημείωσε, προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:

1. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως στόχους, για φέτος και το 2016, για να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

2. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την ανισότητα.

3. Την αναγκαία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας 5ετίας όπου η χώρα αναγκάζεται να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα παλιά.

4. Ένα ισχυρό πακέτο-πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Τόνισε ότι σε αυτή τη φάση φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς σε μια σειρά ζητήματα και αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία, και επισήμανε ότι παραμένουν ανοικτά θέματα.

Το μνημόνιο εκτίναξε τις ανισότητες

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα χρόνια του Μνημονίου και τις συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία. "Στα χρόνια του Μνημονίου οι ανισότητες εκτινάχθηκαν, η ανεργία τριπλασιάστηκε, οι συντάξεις υπέστησαν δραματικές περικοπές" σημείωσε.

Οι μόνοι που δεν υπέστησαν ζημιές ήταν οι Έλληνες πλούσιοι, αυτοί που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό γρήγορα και σήμερα συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν, είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτή η πολιτική ήταν που τον έφερε για 4η φορά στο βήμα του Economist αλλά τώρα με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού. «Υλοποιούμε την εντολή να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στους 4 μήνες της διακυβέρνησης.

Εντολή να διαπραγματευτούμε στο όνομα της ισότητας

Ως συνειδητή επιλογή μεταβίβασης των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, στις πλάτες της μεσαίας τάξης και της μισθωτής εργασίας, αντιμετώπισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας το Μνημόνιο, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, έχει λάβει εντολή απ' τον ελληνικό λαό να διαπραγματευτεί στο όνομα της ισότητας.   Εγκαλώντας τους “εμπνευστές του Μνημονίου” για τον “κυνισμό” τους, ο κος Τσίπρας δήλωσε πως η κυβέρνηση νομοθετεί και διαπραγματεύεται με βάση τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας και δεν αναπαράγει απλώς την υπάρχουσα κατάσταση αφήνοντας άθικτη την “οικονομική ψαλίδα”, αλλά αποσκοπεί και στην μετατροπή της ευρωπαϊκής κοινωνίας, από άθροισμα μεμονωμένων ατόμων σε πραγματική κοινότητα.

Η συμφωνία πρέπει να κλείσει

"Η συμφωνία πρέπει να κλείσει αλλά πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής" δήλωσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η εμπιστοσύνη των πολιτών αυξήθηκε και για αυτό σημειώθηκε και αύξηση εσόδων στο δημόσια ταμεία.

"Στόχος μας να ξαναδώσουμε στην πολιτική μια βιώσιμη εκδοχή του κοινωνικού συμφέροντος. Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε σε περιβάλλον πρωτοφανώς δυσμενές. Πορευόμαστε σε ένα ναρκοθετημένο έδαφος που με επιμέλεια προετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση" ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχει κίνδυνος για μισθούς και συντάξεις

"Δεν παραλάβαμε μόνο καμμένη γη. Παραλάβαμε μια κατάσταση με διαπιστωμένη την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων", είπε για την κατάσταση που κληρονόμησε η νέα Κυβέρνηση. Τόνισε όμως ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για τους μισθούς και συντάξεις και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της στους δανειστές αν και εκείνοι δεν έχουν ανταποκριθεί στις δικές τους υποχρεώσεις αφού δεν έχουν καταβάλει δόση από τον περασμένο Αύγουστο. "Δίνουμε μάχη με τους εταίρους και παρά την ασφυξία η κυβέρνηση αύξησε το πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με πέρυσι και τα έσοδα", είπε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα δεν θα υποκύψει αμαχητί. Καμία κόκκινη γραμμή δεν έχει ξεθωριάσει

Μαξίμου: Προχωρούν κανονικά οι 4 πυλώνες της Θεσσαλονίκης. Δεν υποχωρούμε στα εργασιακά

SHARE:

24Media Network