Τσίπρας: Θα είμαστε η επόμενη κυβέρνηση και θα διαπραγματευτούμε σκληρά για το χρέος

Τσίπρας: Θα είμαστε η επόμενη κυβέρνηση και θα διαπραγματευτούμε σκληρά για το χρέος

Συνέντευξης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα, στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Τι είπε για την οικονομία, την τρόικα και την πιθανότητα εκλογών (Vid)

Συνέντευξη στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNBC παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. 

Η διαπραγμάτευση του χρέους "σκληρά και από την αρχή" προκειμένου να είναι βιώσιμο και "χωρίς τις συνταγές της καταστρόικας" θα είναι η πρώτη ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ "ως νεοεκλεγείσα κυβέρνηση" σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

"Η Αριστερά οφείλει τη νίκη της στις ευρωεκλογές στο ότι κατάφερε και άρθρωσε ένα διαφορετικό λόγο, είχε μια διαφορετική φωνή πού επέμεινε και επιμένει στην χάραξη διαφορετικής πολιτικής, μακριά από τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη λιτότητα, και άρα πιο κοντά στις βασικές ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης και της συνοχής", είπε σχολιάζοντας τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές.

Δείτε το βίντεο:

"Οι ευρωεκλογές μπορεί όντως να έδωσαν δύναμη και σε σχηματισμούς όπως της κ. Λεπέν και του κ. Φάρατζ, αλλά η κριτική που αυτοί ασκούν στην Ε.Ε. είναι αφενός διαλυτική, καθώς εμπνέεται από εθνικισμό και φοβία, και αφετέρου όχι μόνο δεν αντιτίθενται όπως κάνει η αριστερά στην λιτότητα αλλά τελικά η άνοδος τους είναι προϊόν αυτής της λιτότητας στην Ευρώπη", είπε στη συνέχεια.

"Τι νόημα έχει να δημιουργείται πλεόνασμα όταν αυτό είναι αποτέλεσμα τεράστιων περικοπών, ανεργίας, και κατακόρυφης κοινωνικής πτώχευσης; Η δική μας απάντηση θα είναι να ενισχύσουμε την ζήτηση, να αναδιαρθρώσουμε το χρέος, να έχουμε μια πιο δραστήρια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -με δυνατότητα για «ποσοτική χαλάρωση»- γιατί μόνο έτσι θα σταματήσει, και πρέπει να σταματήσει, η λιτότητα.

Άλλωστε σε τέτοιες συνθήκες, ανάλογες του δράματος της δεκαετίας του 1930, απλές κεϋνσιανές κινήσεις μπορεί να έχουν επαναστατικά, τελικά, αποτελέσματα. Να γιατί ζητάμε κάτι που έχει ξαναδοκιμασθεί, όπως η Σύνοδος του Λονδίνου του 1953 για το γερμανικό χρέος", δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Η πρώτη μας ενέργεια ως νεοεκλεγείσα κυβέρνηση όταν έρθει σύντομα αυτή η ώρα, θα είναι να διαπραγματευτούμε σκληρά και από την αρχή το χρέος,  με ένα στόχο που θα είναι κοινά βιώσιμος και άρα χωρίς τις συνταγές της "καταστρόϊκας", κατέληξε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network