Τσοχατζόπουλος: Η “πτώση” και η σύλληψη – Τα σκάνδαλα και η πολύκροτη δίκη

Τσοχατζόπουλος: Η “πτώση” και η σύλληψη – Τα σκάνδαλα και η πολύκροτη δίκη
Αποφυλάκιση Άκη Τσοχατζόπουλου Eurokinissi

Από την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας ως παντοδύναμη και εμβληματική μορφή του ΠΑΣΟΚ στη φυλακή και την απομόνωση. Το χρονικό της "πτώσης" του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Σε ηλικία 82 ετών πέθανε το απόγευμα της Πέμπτης (26/8) ο Άκης Τσοχατζόπουλος με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο θάνατός του οφείλεται σε ανακοπή καρδιάς.

Ο πρώην υπουργός τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρούνταν από σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ είχε εισαχθεί σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία για να θεραπευτεί. Το 2017 είχε κάνει ένα δύσκολο χειρουργείο στην καρδιά στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου υποβλήθη σε τριπλό μπαϊπας. Το 2020 χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Σισμανόγλειο για περίπου 20 ημέρες καθώς είχε πνευμονία. Επίσης εισήχθη την 1/6/2021 στο «Λαϊκό» νοσοκομείο όπου είχε εκτεταμένες κατακλίσεις. Όταν η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Καστέλλα, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή χθες από ανακοπή καρδιάς, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον επαναφέρουν στη ζωή.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια της ζωής του αλλά και η πολύχρονη πολιτική του πορεία αμαυρώθηκαν από το σκάνδαλο των εξοπλιστικών στο οποίο ενεπλάκη, με την ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώνει στις 8 Ιουλίου 2011 την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του ίδιου, καθώς βρέθηκαν σημαντικά ποσά σε καταθέσεις υφισταμένων του κατά την υπουργία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τον Οκτώβριο του 2011 δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός δέχθηκε καταθέσεις μεγάλων ποσών σε προσωπικό του λογαριασμό του από εκπρόσωπο εταιρίας εξοπλιστικών συστημάτων. Τρεις μήνες μετά ο πρώην υπουργός καλείται στον εισαγγελέα ως ύποπτος για ανειλικρινή φορολογική δήλωση. Την Μεγάλη Τετάρτη 11 Απριλίου 2012, ο “Ωραίος Μπρούμελ”, ο άνθρωπος του προέδρου και παραλίγο πρωθυπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, συνελήφθη με την κατηγορία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ.

Από εκεί και πέρα αρχίζει η μεγάλη πτώση. Ακόμα και στον δεύτερο βαθμό ο Τσοχατζόπουλος καταδικάζεται σε κάθειρξη 19 ετών για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σχετικά με την προμήθεια των ρωσικών αντιεροπορικών συστημάτων Tor – M1 και τα γερμανικά υποβρύχια. Αποφυλακίστηκε, προσωρινά, στις 4 Μαϊου του 2017 αλλά στις 31 Οκτωβρίου με δικαστική απόφαση οδηγήθηκε και πάλι στη φυλακή.

Αποφυλακίστηκε, για λόγους υγείας, στις 3 Ιουλίου του 2018 και κατά την έξοδό του έκανε λόγο για πολιτική δίωξη από τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου. Έχοντας υποβληθεί ήδη σε τριπλό μπάι πας, τα σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα ήταν πλέον καθημερινότητά του.

Έκτοτε οι δημόσιες εμφανίσεις ήταν λιγοστές και οι πολιτικές του παρεμβάσεις ανύπαρκτες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα