Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Πέθανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος
Ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος Eurokinissi

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Υπήρξε για πολλά χρόνια βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ με συνεχείς παρουσίες σε κυβερνήσεις από το 1981 μέχρι και το 2004.

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά ο γνωστός πολιτικός πέθανε χθες, Πέμπτη (26/8) από ανακοπή καρδιάς.

Ο πρώην υπουργός τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρούνταν από σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ είχε εισαχθεί σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία για να θεραπευτεί. Το 2017 είχε κάνει ένα δύσκολο χειρουργείο στην καρδιά στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου υποβλήθη σε τριπλό μπαϊπας. Το 2020 χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Σισμανόγλειο για περίπου 20 ημέρες καθώς είχε πνευμονία. Επίσης εισήχθη την 1/6/2021 στο «Λαϊκό» νοσοκομείο όπου είχε εκτεταμένες κατακλίσεις. Όταν η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Καστέλλα, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή χθες από ανακοπή καρδιάς, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον επαναφέρουν στη ζωή.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, υπήρξε εμβληματική μορφή του ΠΑΣΟΚ με συνεχείς παρουσίες σε κυβερνήσεις από το 1981 μέχρι και το 2004, ενώ το 1996 έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του πρωθυπουργού ύστερα από την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η διαδρομή του ωστόσο αμαυρώθηκε από το σκάνδαλο στα εξοπλιστικά, που οδήγησε και στη σύλληψή του στις 11 Απριλίου του 2012 με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, με την ποινή του να μειώνεται αργότερα σε 19 χρόνια. Επικαλούμενος προβλήματα υγείας αποφυλακίστηκε στις 2 Ιουλίου 2018.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος EUROKINISSI

 

Απόστολος – Αθανάσιος Τσοχατζόπουλος

Γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα, ωστόσο μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου μετακόμισε η οικογένειά του το 1940. Στην εφηβεία του υπήρξε για δύο χρόνια μπασκετμπολίστας του ΠΑΟΚ και το 1964 σπούδασε στο πολυτεχνείο του Μονάχου πολιτικός μηχανικός και τρία χρόνια αργότερα οικονομολόγος μηχανικός.

Το 1964 παντρεύτηκε τη Γερμανίδα Γκούντρουν Μολντενχάουερ, με την οποία απέκτησε μία κόρη κι έναν γιο. Στη Γερμανία, έζησε συνολικά 16 χρόνια -από το 1959 μέχρι το 1975- και εργάστηκε σε κατασκευές δημοσίων έργων.

Το 1968 ήταν έτος ορόσημο για τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Η χούντα του απαγόρευσε την είσοδο στην Ελλάδα, λόγω της αντιστασιακής του δράσης. Την ίδια χρονιά γνωρίζει στη Φρανκφούρτη τον άνθρωπο που θα του άλλαζε τη ζωή και θα τον έκανε έναν από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής της χώρας για περίπου 30 χρόνια. Τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Το 1970, ο Άκης Τσοχατζόπουλος γίνεται μέλος του αντιδικτατορικού Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ) και με την πτώση της δικτατορίας ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Από τότε συμμετείχε για πολλά χρόνια στα εκτελεστικά γραφεία του κόμματος.

Στις εκλογές του 1981 συμπεριελήφθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ εκλεγόμενος βουλευτής. Από το 1985 έως και τις εκλογές του 2004 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης.

 

Το 1995 ο Άκης Τσοχατζόπουλος διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός, κατά το διάστημα της ασθένειας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και της αδυναμίας του να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του. Με την ιδιότητα αυτή εκπροσώπησε την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μαδρίτη.

Το 2004 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά με τη Βίκυ Σταμάτη, αρχικά με πολιτικό γάμο στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια με θρησκευτικό στο Παρίσι στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου. Ο υπέρλαμπρος γάμος σχολιάστηκε έντονα τότε ως προς τα «νούμερα» του γάμου και της δεξίωσης: Σύμφωνα με τις φήμες της εποχής, ο λογαριασμός κατάφερε να αγγίζει το ασύλληπτο ποσό των 2.5 δισ. δραχμών. Μαζί με τη Βίκυ Σταμάτη απέκτησαν έναν γιο.

Συμμετείχε σχεδόν σε όλα τα υπουργικά συμβούλια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, από τον πρώτο σχηματισμό της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 μέχρι το τέλος της κυβέρνησης Σημίτη το 2004, ενώ διετέλεσε υπουργός και στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα.

Υποδοχή του Ρώσου προέδρου Β. Πούτιν στην Αθήνα το 2001. Έξω από το προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο Κ. Γείτονας, ο Δ. Αβραμόπουλος και ο Άκης Τσοχατζόπουλος EUROKINISSI

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρασε σχεδόν απ’ όλα τα “μεγάλα” υπουργεία τόσο επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου όσο και επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη.

Διετέλεσε αναλυτικά Υπουργός Δημοσίων Εργων (1981-1984), Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ (1984-1985), Υπουργός Εργασίας (1985), Υπουργός Προεδρίας (1985-1987), Υπουργός Εσωτερικών (1987-1989), Υπουργός Δημοσίας Τάξης (1989), Υπουργός Μεταφορών (1989-1990), Υπουργός Εσωτερικών (1993-1996), Υπουργός Εθνικής Άμυνας (1996-2001), Υπουργός Ανάπτυξης (2001-2004).

Διετέλεσε Βουλευτής από το 1974 έως το 2007. Στις εκλογές όμως του 2007 απέτυχε να εκλεγεί καθώς κατατάχθηκε στην 7η θέση ανάμεσα στους συνυποψηφίους του ενώ στις εκλογές του 2009 δεν κατέβηκε, καθώς η χλιδάτη ζωή του είχε προκαλέσει την οργή των ψηφοφόρων και ήταν βέβαιο ότι δεν επρόκειτο να εκλεγεί.

 

Ένα βήμα πριν από την “κατάληψη” του Μαξίμου

Στο κραταίο ΠΑΣΟΚ, ο Άκης Τσοχατζόπουλος θεωρούνταν πάντα ως ο άνθρωπος του προέδρου. Η πολιτική του σχέση με τον ιδρυτή του κόμματος Ανδρέα Παπανδρέου ξεπερνούσε την τυπική σχέση βουλευτή-προέδρου ή υπουργού-Πρωθυπουργού. Ήταν μία σχέση ζωής.

Γι’ αυτό, πολύ λογικά, όταν το θέμα της διαδοχής (στην Πρωθυπουργία αρχικά) τέθηκε λόγω της οριακής κατάστασης της υγείας του Παπανδρέου, ο Τσοχατζόπουλος φάνταζε ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Στις 17 Ιανουαρίου του 1996 στην πρώτη ψηφοφορία κατετάγη 2ος, μόλις τέσσερις ψήφους μακριά από τον Κώστα Σημίτη. Η εκλογή του στο δεύτερο γύρο ήταν, όπως πολλοί πίστευαν εκείνη την εποχή, μία καθαρά τυπική διαδικασία. Μάλιστα στο γραφείο του Ακη Τσοχατζόπουλου το κλίμα ήταν πανηγυρικό πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Ομως, προς γενική έκπληξη, ο Κώστας Σημίτης πρώτευσε με 86 ψήφους έναντι 75.

Ηταν ένα σοκ για τον ίδιο. Συνέχισε φυσικά να είναι υπουργός (πρωτοκλασάτος) στις κυβερνήσεις Σημίτη, ωστόσο τον Ιούνιο, μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, διεκδίκησε την προεδρία του κόμματος θέτοντας θέμα διαρχίας (άλλος πρόεδρος του κόμματος, άλλος Πρωθυπουργός). Ο Σημίτης απέκρουσε εύκολα αυτήν την αξίωση απειλώντας ότι εφόσον δεν εκλεγεί πρόεδρος, θα παραιτηθεί και την Πρωθυπουργία. Ετσι επικράτησε και στα εσωκομματικά.

Από εκεί και πέρα, μέχρι το 2004 όταν το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές από τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, ο Τσοχατζόπουλος περιορίστηκε στους υπουργικούς θώκους οι οποίοι όμως ήταν εξόχως σημαντικοί. Πέντε χρόνια στο Υπουργείο Αμυνας και άλλα τρία, τα τελευταία πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Το 2004 και ενώ οι Έλληνες πολίτες ήταν εξοργισμένοι με το ΠΑΣΟΚ για τα συνεχή μέτρα λιτότητας και τα συνεχή σκάνδαλα, ο Άκης Τσοχατζόπουλος επί χρόνια υπουργός, παντρεύεται στο Παρίσι προκαλώντας ποικίλα σχόλια για το κόστος του γάμου του και την πολυτελή δεξίωση που ακολούθησε στο ξενοδοχείο “Four Seasons”.

Ο “Ωραίος Μπρούμελ” του ΠΑΣΟΚ, μπαίνει δικαιολογημένα στο στόχαστρο του πολιτικού κόσμου, των πολιτών και των ΜΜΕ, για την αδικαιολόγητα μεγάλη περιουσία του, τα ακριβά του γούστα και τις επαφές του με επιχειρηματίες. Η πορεία προς το κελί έχει μόλις ξεκινήσει…

Ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος φθάνει στη Βουλή προκειμένου να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση της Ζίμενς, την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις 30 Μαΐου 2010 οι εφημερίδες Καθημερινή και Πρώτο Θέμα σε δημοσιεύματά τους ανέφεραν ότι η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου τρεις ημέρες πριν την ψήφιση νόμου, που περιείχε διάταξη που πενταπλασίαζε τη φορολογία ακινήτων που ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρείες, αγόρασε έναντι ενός περίπου εκατομμυρίου ευρώ οικία στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου συμφερόντων της υπεράκτιας εταιρείας Τορκάσο.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του, προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στη ελληνική δικαιοσύνη ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ.

Την 1η Ιουνίου η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, διέταξε προκαταρκτική εξέταση με αφορμή τα δημοσιεύματα, ενώ έρευνα άσκησε και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Στις 7 Ιουνίου η επιτροπή του κινήματος ζήτησε την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας λόγω των στοιχείων που προέκυψαν εις βάρος του. Οι “αμαρτωλοί” εξοπλισμοί και η διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ.

Το 2011 το όνομα του Άκη Τσοχατζόπουλου, μετά από έρευνα Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, εμπλέκεται στην υπόθεση Siemens. Κανείς δεν εκπλήσσεται. Ο επί 5 χρόνια υπουργός Άμυνας (1996-2001), ελέγχεται για τις ενέργειές του όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα. Η επιτροπή συνδυάζει τις παραγγελίες εξοπλιστικών συστημάτων που έγιναν επί υπουργίας του με τις καταθέσεις μαρτύρων που είχαν συνεργαστεί με την εταιρία Siemens ότι είχαν δωροδοκήσει Έλληνες πολιτικούς και αξιωματούχους για τα τεθωρακιμένα τύπου Patriot.

Στις 18 Μαρτίου 2011 ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατέθεσε μήνυση κατά του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel με αφορμή δημοσίευμα του περιοδικού τον Φεβρουάριο του 2011, που τον συνέδεσε με την υπόθεση χρηματισμών της εταιρίας κατασκευής υποβρυχίων Ferrostaal. Στις 31 Μαρτίου 2011 η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε τον έλεγχο του πόθεν έσχες του πρώην υπουργού καθώς θεωρήθηκε ερευνηταίο το ποσό των καταθέσεών του ύψους 178 εκατομυρίων ευρώ.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για “σκευωρία”, χωρίς ωστόσο να πείσει με τις αποκαλύψεις να συνεχίζονται και να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας. Τον Απρίλιο του 2011 δημοσιεύματα ανέφεραν ότι κατά την διάρκεια της υπουργίας του, σε συνάντηση του πρώην υπουργού με εκπροσώπους της Ferrolstaal για τη πώληση των υποβρυχίων, έλαβε ευχαριστίες από την εταιρία για την διεκπαιραίωση της αγοράς, χωρίς να προηγηθεί η υπογραφή της συμφωνίας.

Στις 11 Απριλίου του 2011, ο πρώην υπουργός διαγράφεται οριστικά από το ΠΑΣΟΚ, ενώ με τις ψήφους και των πρώην συντρόφων του συστήνεται προκαταρκτική επιτροπή από τη Βουλή για να διερευνηθεί η υπόθεσή του. Στις 26 Μαίου 2011 δημοσιεύτηκαν τα πρώτα στοιχεία που αφορούσαν την έρευνα του ΣΔΟΕ για το πόθεν έσχες του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ η τιμή που είχε δηλώσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος ότι αγόρασε το σπίτι του στην οδό Διονυσίου Αεροπαγίτου, ήταν μικρότερη από την αντικειμενική του αξία.

Στις 6 Ιουνίου 2011 κατατέθηκε το πόρισμα της επιτροπής στον Πρόεδρο της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αγοράς των γερμανικών υποβρυχίων. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες για παθητική δωροδοκία και “ξέπλυμα μαύρου χρήματος” και ανακοινώνει προσφυγή στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας του.

Αποφυλάκιση Άκη Τσοχατζόπουλου την Τρίτη 3 Ιουλίου 2018. Ο πρώην υπουργός αφέθηκε ελεύθερος καθώς το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση για αποφυλάκιση του. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα παραμείνει εκτός φυλακής μέχρι την συζήτηση για την αίτηση αναίρεσης. Eurokinissi

 

Η πτώση και η σύλληψη

Στις 8 Ιουλίου 2011, ανακοινώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου, καθώς βρέθηκαν σημαντικά ποσά σε καταθέσεις υφισταμένων του κατά την υπουργία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τον Οκτώβριο του 2011 δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός δέχθηκε καταθέσεις μεγάλων ποσών σε προσωπικό του λογαριασμό του από εκπρόσωπο εταιρίας εξοπλιστικών συστημάτων. Τρεις μήνες μετά ο πρώην υπουργός καλείται στον εισαγγελέα ως ύποπτος για ανειλικρινή φορολογική δήλωση. Την Μεγάλη Τετάρτη 11 Απριλίου 2012, ο “Ωραίος Μπρούμελ”, ο άνθρωπος του προέδρου και παραλίγο πρωθυπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, συνελήφθη με την κατηγορία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ.

Από εκεί και πέρα αρχίζει η μεγάλη πτώση. Ακόμα και στον δεύτερο βαθμό ο Τσοχατζόπουλος καταδικάζεται σε κάθειρξη 19 ετών για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σχετικά με την προμήθεια των ρωσικών αντιεροπορικών συστημάτων Tor – M1 και τα γερμανικά υποβρύχια. Αποφυλακίστηκε, προσωρινά, στις 4 Μαϊου του 2017 αλλά στις 31 Οκτωβρίου με δικαστική απόφαση οδηγήθηκε και πάλι στη φυλακή.

Αποφυλακίστηκε, για λόγους υγείας, στις 3 Ιουλίου του 2018 και κατά την έξοδό του έκανε λόγο για πολιτική δίωξη από τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου. Έχοντας υποβληθεί ήδη σε τριπλό μπάι πας, τα σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα ήταν πλέον καθημερινότητά του.

Έκτοτε οι δημόσιες εμφανίσεις ήταν λιγοστές και οι πολιτικές του παρεμβάσεις ανύπαρκτες.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, 2004 EUROKINISSI

 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα