Τζανακόπουλος: Ανυπόστατα τα περί λήψης μέτρων το 2018

Τζανακόπουλος: Ανυπόστατα τα περί λήψης μέτρων το 2018
Briefing to the political reporters by the new Government Spokesman Dimitris Tzanakopoulos, in Athens, on Nov. 8, 2016 / , , 8 , 2016 SOOC

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο κόφτης δε θα εφαρμοστεί. Στόχος συνολική συμφωνία με χαμηλότερα πρωτογενή και χρέος. Παρομοίασε τη ΝΔ με θρησκευτική σέχτα που προβλέπει κάθε τόσο καταστροφή. Επίθεση σε Μητσοτάκη για ΔΕΗ. Κάλυψη σε Σπίρτζη. Κικίλιας: "Εκτός πραγματικότητας ο Τσίπρας"

Με όπλο την υπεραπόδοση έναντι των στόχων του προγράμματος όπως αυτή καταγράφεται πλέον και στις προβλέψεις του ΔΝΤ, η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με στόχο μία συνολική συμφωνία, η οποία κατά την Αθήνα θα πρέπει να περιλαμβάνει ως αλληλένδετα στοιχεία χαμηλότερα πρωτογενή και όσο πιο συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ επαναλαμβάνει προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι ανυπόστατα τα περί λήψης μέτρων το 2018.

Το στίγμα αυτό έδωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Απάντησε στο ΔΝΤ ότι το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων των θεσμών έχει λυθεί με τη θεσμοθέτηση του κόφτη, που όμως δε θα εφαρμοστεί καθώς οι προβλέψεις του Ταμείου για τα επόμενα χρόνια εξακολουθούν να υποτιμούν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αν και έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Σταθερή θέση της κυβέρνησης, υπογράμμισε, παραμένει η ανάγκη να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα και τόνισε ότι ο προσδιορισμός αυτής της δημοσιονομικής πορείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με τη λύση που αναμένεται να δοθεί για τη ρύθμισης του ελληνικού χρέους. «Επιδιώκουμε μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα προσδιορίζει όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους», είπε.

Σημείωσε ότι η αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, αποδεικνύει πως οι επιφυλάξεις του Ταμείου για την δημοσιονομική απόδοση της χώρας -που προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις- στις αξιολογήσεις, ήταν αδικαιολόγητες.

Επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία για αδικαιολόγητη καταστροφολογία καθώς περύσι τέτοια εποχή προέβλεπε την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού διορθωτή και κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Χαρακτήρισε ανυπόστατα τα σενάρια  για λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2018, που βασίζονται στις χθεσινές εκτιμήσεις του Ταμείου, και σημείωσε ότι η απόδοση της οικονομίας καθιστά το σενάριο εφαρμογής του κόφτη «ως το πλέον απίθανο», σχολιάζοντας μάλιστα ότι η ΝΔ “μοιάζει με παραθρησκευτικές σέκτες, που προβλέπουν την καταστροφή του κόσμου αλλά κάθε φορά για το επόμενο έτος”.

Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με τη χθεσινή του ομιλία ζήτησε επανεξέταση της εκπτωτικής πολιτικής της ΔΕΗ, δηλαδή να περιοριστεί και να καταργηθεί το κοινωνικό τιμολόγιο και οι ελαφρύνσεις μέσω της ρύθμισης οφειλων, καθώς και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, με την επαναφορά του σχεδίου για τη “μικρή ΔΕΗ” και την πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων, ένα σχέδιο που όπως υπενθύμισε -απευθυνόμενος και στους δυσαρεστημένους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- η σημερινή κυβέρνηση απέτρεψε, διασφαλίζοντας όπως είπε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Χαρακτήρισε τη ΝΔ ως την «πολιτική δύναμη η οποία όσο κυβέρνησε τον τόπο, δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ τα κρίσιμα ζητήματα που είναι σήμερα στην ατζέντα και αφορούν το μέλλον της χώρας». Ότι είναι εκείνοι που θεωρούσαν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο και αναζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας, εκείνη που αποδέχονταν στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 4 και 4,5% μέχρι το 2030, «αδιαφορώντας για την κοινωνική καταστροφή που θα προκαλούσε μια τέτοια εξέλιξη».

«Μιλάμε για την ίδια πολιτική δύναμη που σήμερα δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα από τα θετικά μέτρα της συμφωνίας της 7ης Απριλίου», τόνισε, απαριθμώντας ποια είναι αυτά που δεν θα ψηφίσει η ΝΔ: Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων, την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την επιδότηση ενοικίου για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, την ενίσχυση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, το πρόγραμμα για δωρεάν παιδικούς σταθμούς, τη μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη.

«Ο ελληνικός λαός γνωρίζει και έχει κρίνει επανειλημμένα τα πεπραγμένα τους. Το ίδιο θα κάνει και τώρα αλλά και στο μέλλον», σημείωσε.

Κάλυψε παράλληλα τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται για την Ιονία Οδό. Έκανε λόγ για “αδιανόητη προπαγάνδα της ΝΔ και των φιλικών ΜΜΕ για το οδικό δίκτυο” και παρέπεμψε στο βίντεο που έχει αναρτήσει στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα ο κ.Σπίρτζης, υποστηρίζοντας ότι: «Αποτελεί την καλύτερη απόδειξη των ψευδών της ΝΔ και των έργων που έχει καταφέρει η κυβέρνηση να παραδώσει».

Κικίλιας: Εκτός πραγματικότητας ο Τσίπρας

Τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σχολίασε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας υποστηρίζοντας:

“Στον περίκλειστο πύργο του Μαξίμου η περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου, είναι λόγοι πανηγυρισμού. Αφού ο κ. Τσίπρας είναι εκτός πραγματικότητας, να τον ενημερώσουμε πως δεν ευημερούν ούτε οι άνθρωποι ούτε οι αριθμοί. Στην πραγματική οικονομία έχουμε:

144.000 νέους ανέργους, από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017!

1 δις αύξηση των κόκκινων δανείων, μόνο τον Ιανουάριο του 2017!

1,2% ύφεση, το τελευταίο τρίμηνο του 2016!

2,3 δις εκροή καταθέσεων, το πρώτο δίμηνο του 2017!

Είναι αλήθεια πάντως πως ακόμη με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο της Βενεζουέλας”.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα