Τζανακόπουλος για διαφθορά: “Να ζητήσουν συγγνώμη Μητσοτάκης-Γεννηματά”

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τις μίζες στο ΜΕΤΡΟ και διαβεβαιώσεις για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στη δικογραφία για “τις “παράνομες πρακτικές της Novartis”, υπενθύμισε την κατάθεση του πρώην υπευθύνου οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία “το 1 εκατομμύριο μάρκα που η Siemens είχε παραδώσει στον κ. Τσουκάτο κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ” και συνέχισε με τη νέα δυσώδη υπόθεση που αποκαλύφθηκε χθες:

“Χθες οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές, προφανώς συμμετέχοντας σε μια νέα σκευωρία που οργάνωσε ο έλληνας Πρωθυπουργός, διαβίβασαν στοιχεία στις αντίστοιχες ελληνικές. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, κρατικοί αξιωματούχοι δωροδοκούνταν από τη γερμανική εταιρεία Deutsche Bank για να αναθέτουν έργα του ΜΕΤΡΟ σε συγκεκριμένη κοινοπραξία στην οποία συμμετείχε και η εταιρεία Thales”, τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, για να προσθέσει: “Από τα στοιχεία προκύπτει ότι για κάθε δημόσιο έργο την περίοδο από το 2003 ως το 2007 υπήρχε και συγκεκριμένη κοστολόγηση της μίζας στο 7% της αξίας του έργου που κατευθύνονταν στα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ”. Επίσης, ανέφερε ότι “τα στοιχεία επιβεβαιώνουν και παλαιότερη κατάθεση του Προέδρου της εταιρείας Thales, Μ. Ζοσεράν στις γαλλικές αρχές, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η εταιρεία του δωροδοκούσε κατ’ εξακολούθηση έλληνες αξιωματούχους με το ποσοστό της μίζας να κυμαίνεται μεταξύ 7%-10% επι της αξίας του έργου. Στη συνέχεια της κατάθεσής του ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία του έχασε το έργο της ασφάλειας των ολυμπιακών αγώνων επειδή η ανταγωνίστρια εταιρεία χρημάτισε υψηλότερα ιστάμενους έλληνες πολιτικούς”, υπενθύμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Οξεία επίθεση

Τούτων δοθέντων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως από όλα τα παραπάνω εξάγεται το πολιτικό συμπέρασμα ότι “οι ανεξέλεγκτες πρακτικές διαφθοράς που αναπτύχθηκαν στην χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και προετοίμασαν το έδαφος για την μεγάλη κρίση του 2009-2010”. Μάλιστα, εξαπέλυσε διπλή επίθεση στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι τα δύο κόμματα “αντί να επιχειρούν με κωμικά επιχειρήματα να δημιουργήσουν επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς καλό θα ήταν να αναγνωρίσουν τις απαράγραπτες τεράστιες ευθύνες τους”. “Ήταν οι δικές τους αθλιότητες που οδήγησαν την χώρα στο χείλος της καταστροφής και στη μνημονιακή περιπέτεια”, συνέχισε, για να προσθέσει πως “πάει πολύ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ της Siemens, της Νοβάρτις, των εξοπλιστικών, των υπερκοστολογημένων δημοσίων έργων, των θαλασσοδανείων 400 εκατομ. ευρώ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που είχαν κάνει κανόνα «την πρακτική της βαλίτσας», να κάνουν μαθήματα ηθικής στη σημερινή κυβέρνηση”. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μάλιστα, συνέχισε με ονομαστική επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής: “Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η κ. Γεννηματα οφείλουν σήμερα κιόλας αντί να κουνάνε το δάχτυλο παριστάνοντας τους ηθικά άμεμπτους να αναλάβουν την ευθύνη τους και με ταπεινότητα να ζητήσουν τουλάχιστον μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Από τη δική μας μεριά επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους ότι αναγνωρίζοντας τη δίκαιη απαίτηση του ελληνικού λαού θα κάνουμε τις θεσμικά επιβεβλημένες κινήσεις, με σεβασμό στο νόμο και το ελληνικό Σύνταγμα, ώστε να αναδειχθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι και να αποδοθεί δικαιοσύνη”, τόνισε.

Διαβεβαιώσεις για τους στρατιωτικούς

Σε ό,τι αφορά τους δύο στρατιώτες που συνελήφθησαν σε τουρκικό έδαφος στον Έβρο, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε πως “η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος”. Μάλιστα, τόνισε ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κ. Αποστολάκης “είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο Ομόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας”, κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζοντας “κατασκοπευτικά συνωμοσιολογικά σενάρια” τα δημοσιεύματα περί διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Τουρκίας για ανταλλαγή κρατουμένων.

Τέλος, ως προς τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Τζανακόπουλος κάλυψε απολύτως τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα παραπέμποντας στις δηλώσεις του, ενώ ερωτηθείς αν απολαύει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, απάντησε θετικά -και, μάλιστα, με κατηγορηματικό τρόπο.

SHARE:

24Media Network