Τζανακόπουλος: Χρωστά απαντήσεις για τη Novartis ο Γ. Στουρνάρας

Ανακοίνωση του Κυβερνητικού Ανασχηματισμού από τον Κυβερνητικό Εκπροσώπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, Τετάρτη 28/2/2018. (EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Ανακοίνωση του Κυβερνητικού Ανασχηματισμού από τον Κυβερνητικό Εκπροσώπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, Τετάρτη 28/2/2018. (EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) EUROKINISSI

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για σιωπή της ΝΔ και του πρώην πρωθυπουργού, επειδή βλέπουν ότι η χώρα θα βγει στις αγορές. Αιχμές και για Στουρνάρα. Επίθεση σε Μητσοτάκη για “ρεσιτάλ υποκρισίας στα εθνικά από τις ΗΠΑ”

Νέα ολομέτωπη επίθεση στη Νέα Δημοκρατία με αφορμή τα τελευταία στοιχεία που κατατέθηκαν στην προανακριτική για τη Novartis και τα οποία αφορούν τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια του (δεύτερου σε δύο ημέρες) briefing ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει την πίεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για αυτή την υπόθεση.

Ο κ.Τζανακόπουλος έκανε λόγο για “μηδενιστική αντιπολιτευτική γραμμή” της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία απέδωσε στο γεγονός ότι όπως είπε “βρίσκεται σε δεινή θέση, εξαιτίας κυρίως του σκανδάλου της Νοβάρτις που έχει αναδείξει όλες τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παλιού πολιτικού συστήματος τις οποίες δεν μπορεί παρά να χρεώνεται η ΝΔ.”

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ίδιος ο κ.Σαμαράς σιωπούν μετά την κατάθεση νέων στοιχείων στην προανακριτική, καθώς αυτά διαψεύδουν τα λεγόμενα του πρώην πρωθυπουργού πως είχε συναντήσει τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή μόνο δημόσια.

“Δεν μας κάνει εντύπωση η σιωπή της ΝΔ αλλά και του εξαφανισμένου τις τελευταίες μέρες πρώην πρωθυπουργού κυρίου Σαμαρά, ο οποίος μετά τους λεονταρισμούς και την ακατάσχετη φλυαρία εντός και εκτός της χώρας, έχει μάλλον καταπιεί τη γλώσσα του μετά την αποκάλυψη των προηγούμενων ημερών για το χειρόγραφο σημείωμα του προς τον κ.Φρουζή. Αποκάλυψη που διαψεύδει τους ισχυρισμούς του ότι τον έχει συναντήσει μόνο μπροστά στις κάμερες”, σχολίασε ο κ.Τζανακόπουλος.

“Εκτός οι κάμερες έχασαν τη στιγμή που ο κ.Σαμαράς ενεχείρισε στον κ.Φρουζή το επίμαχο σημείωμα με το τηλέφωνο του κ.Σταϊκούρα, τότε πολιτικού προϊστάμενου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους”, προσέθεσε ειρωνικά.

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και στο έγγραφο που επίσης κατατέθηκε στην επιτροπή και αφορά την επαγγελματική σχέση του σημερινού διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με τη φαρμακευτική εταιρεία το 2011.

Υπενθύμισε ότι ο κ.Στουρνάρας “σε καμία από τις παρεμβάσεις του κατά τις οποίες μιλούσε για σκευωρία και πολιτική επίθεση που ενορχηστρώνεται εναντίον του δεν θεώρησε σκόπιμο να αναφέρει ότι είχε επαγγελματικούς δεσμούς με τη Νοβάρτις θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως άνευ σημασίας.”

Ως εκ τούτου ο κ.Τζανακόπουλος υποστηριξε ότι αφού ο διοικητής της ΤτΕ δεν διέψευσε τα χθεσινά δημοσιεύματα, οφείλει σήμερα να απαντήσει αν υπάρχουν και άλλες συμβάσεις που έχει υπογράψει με την εταιρεία και εαν είχε “προνομιακές σχέσεις” -όπως ανέφερε- με τα διευθυντικά της στελέχη. 

Ο κ.Τζανακόπουλος διευκρίνισε πάντως ότι τα ερωτήματα αυτά είναι πολιτικού χαρακτήρα και δεν αφορούν το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, το οποίο τόνισε ότι θα ερευνηθεί από τα αρμόδια όργανα της βουλής και της δικαιοσύνης.

Εξαπέλυσε όμως επίθεση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για ρεσιτάλ υποκρισίας με τη στάση του όσον αφορά στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ.

Είπε ειδικότερα ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την προ εβδομάδος τοποθέτηση του στο ελληνικό κοινοβούλιο για το ζήτημα των δύο αξιωματικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό ένα σύνηθες και μικρό συμβάν που δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο.

Έκανε δε λόγο για υποκρισία της ΝΔ που αποδεικνύεται -όπως υποστήριξε- από το γεγονός ότι μια μέρα μετά την τοποθέτηση του κ.Μητσοτάκη, η κ.Σπυράκη εμφανίστηκε πριν λίγη ώρα να αλλάζει ξανά τη γραμμή αναφερόμενη, με τρόπο ειρωνικό, στο περιστατικό ως σύνηθες. “Ποιον ειρωνεύεται αλήθεια; Την ελληνική κυβέρνηση ή τον ίδιο τον κ.Μητσοτάκη;”, αναρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχολίασε επίσης τις δηλώσεις Μητσοτάκη από ΗΠΑ πως τα θέματα ταυτότητας και αλυτρωτισμού είναι πιο σημαντικά από το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν επανέλαβε τη θέση του για αναζήτηση λύσης σε άλλη συγκυρία και αναγνώρισε -κατά τον κ.Τζανακόπουλο- ότι η σημερινή κυβέρνηση της γείτονος είναι θετική προς έναν συμβιβασμό.

“Το θέμα για τον κ.Μητσοτάκη είναι ότι δεν μπορεί στην Ελλάδα να εμφανίζεται ως ουρά της ακροδεξιάς, αρνούμενος κάθε συζήτηση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και αξιοποιώντας τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ως πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση από θέσεις που φλερτάρουν με τον εθνικισμό, ενώ στις ΗΠΑ να ντρέπεται για τις θέσεις που εκφράζει στο εσωτερικό και να φορά το μανδύα του μετριοπαθούς και φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει:

“Θεωρεί το συμβάν με τους δύο αξιωματικούς σύνηθες και μικρό ή εκτιμά ότι πρόκειται για μείζον διπλωματικό επεισόδιο;

Είναι υπέρ μιας λύσης σύνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία; Ναι ή όχι, δε χωρούν υπεκφυγές.

Θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης τη συγκυρία κατάλληλη για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση ή θεωρεί ότι το ζήτημα πρέπει να μετατεθεί σε άγνωστο χρόνο;

Και τέλος, έπραξε ορθά η κυβέρνηση που επέλεξε να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εξεύρεση λύσης σε αυτή τη χρονική συγκυρία;”

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε επίσης στη χθεσινή επιτυχημένη έκδοση εντόκου γραμματίου διάρκειας ενός έτους για πρώτη φορά μετά το 2010, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην πορεία για την έξοδο της χώρας από την μνημονιακή επιτροπεία και την ανάκτηση της αυτοδύναμης πρόσβασης στις αγορές χρήματος τον Αύγουστο του 2018.

“Είναι χαρακτηριστικό ότι το έντοκο γραμμάτιο έκλεισε με απόδοση 1,25% που καθορίστηκε πλήρως από τη ζήτηση. 

Το δημοπρατούμενο ποσό ήταν 625 εκατομμύρια ευρώ το ύψος των προσφορών έφτασε στο 1.986 δις και τελικά το γραμμάτιο καλύφθηκε 100% από ξένους επενδυτές.

Σας θυμίζω δε, ότι η προηγούμενη απόδοση τον Απρίλιο του 2010 ήταν στο 4,85%” σημείωσε.

Κατά τον κ.Τζανακόπουλο η έκδοση του εντόκου γραμματίου επιβεβαιώνει τη θέση της κυβέρνησης ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει δυναμικά και η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται στις διεθνείς αγορές, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αιτιάσεις της ΝΔ και του προέδρου της για καθίζηση και στασιμότητα.

“Αρκεί κανείς να συγκρίνει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αλλά και τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας σήμερα με αυτά που παραλάβαμε το 2015, για να κατανοήσει το αβάσιμο και ψευδές του συνόλου της αφήγησης της ΝΔ” υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Όσο λοιπόν και αν επιχειρούν να δημιουργήσουν μια εικόνα αδιεξόδου η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Τίποτα λοιπόν δεν πρόκειται να διακόψει την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και την επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα”, κατέληξε ο κ.Τζανακόπουλος και όρισε ακριβώς αυτή την πορεία ως το βασικό στόχο για τις επόμενες 97 μέρες μέχρι το Eurogrpoup της 21ης Ιουνίου στο οποίο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την 4η αξιολόγηση, την εποπτεία μετά το πρόγραμμα και την ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: novartis, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση δεν διατηρεί φιλικές σχέσεις με κανέναν επιχειρηματία

SHARE:

24Media Network