“Τζαρτζάρισμα” Μητσοτάκη – Τσίπρα στην “περιοχή” του πολιτικού κέντρου

“Τζαρτζάρισμα” Μητσοτάκη – Τσίπρα στην “περιοχή” του πολιτικού κέντρου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Παράλληλα με την αντιπαράθεση την οικονομία, οι δύο αρχηγοί έδωσαν την μάχη για την επέκταση στον κεντρώο χώρο. Η δέσμευση του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας και το σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ για "δραπέτευση" λόγω λιτότητας το 2021.

Πρόωρες εκλογές, το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών απαιτήσεων για υψηλά πλεονάσματα (3,5%) το 2021, αλλά και το ποιο κόμμα θα κυριαρχήσει στο “κέντρο”. Αυτά ήταν τα τρία σημαντικά πολιτικά επίδικα, στην διαμάχη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, στην Βουλή.

Το πολιτικό κέντρο

Παράλληλα με την αντιπαράθεσή τους για την οικονομία, ευδιάκριτο ήταν ότι οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, διαγκωνίστηκαν για τον χώρο του κέντρου στον πολιτικό “χάρτη”. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε δύο φορές στη σοσιαλδημοκρατία. Την πρώτη φορά σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Γερμανία από μία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Στη συνέχεια ανέφερε ότι η οπτική με την οποία η κυβέρνηση παρείχε τις ενισχύσεις στους εργαζόμενους ήταν “σοσιαλιστική” αφού ανεξαρτήτως μισθού, όλοι έλαβαν τα ίδια χρήματα. Επισήμανε μάλιστα ότι η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που έχει στο μυαλό του ο ΣΥΡΙΖΑ “δεν υπάρχει”. Σημείωσε πως η κυβέρνηση απέδειξε πως γνωρίζει πότε να αξιοποιεί την κρατική παρέμβαση και πότε να αφήνει ελεύθερη την δημιουργικότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Μάλιστα επισήμανε ότι αυτή η λανθασμένη ανάγνωση της πραγματικότητας οδηγεί τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ στην σοσιαλδημοκρατία να πέφτουν στο κενό. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλεσε την Νέα Δημοκρατία κόμμα της “κεντροδεξιάς”. Είπε μάλιστα πως “ο μεσαίος χώρος έχει καταληφθεί πολιτικά από την Ν.Δ”.

Απαντώντας σε αυτή την κριτική, ο Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε ότι οι αναφορές του πρωθυπουργού έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Μιλώντας για ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές. “Πως γίνεται να είστε σοσιαλδημοκράτες και να υλοποιείτε μια ακραία πολιτική σε βάρος της εργασίας;” επισήμανε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος στην Νέα Δημοκρατία είπε ότι “προσπαθείτε να οικειοποιηθείτε μια πολιτική που δεν σας ταιριάζει”. Σύγκρινε μάλιστα την κατάσταση της σημερινής κυβέρνησης με αυτή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο του προγράμματος προσαρμογής. Όπως σχολίασε “μοιάζει με αυτό που μας ελεγαν οι τροικανοί, ότι δεν έχετε την ιδιοκτησία του προγράμματος. Όντως δεν την είχαμε”. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στον χώρο της υγείας, λέγοντας ότι “ξαφνικά αγαπήσατε το Εθνικό Σύστημα Υγείας” ενώ “η παράταξή σας έχει την ιστορία της με το ΕΣΥ και την κατασπατάληση πόρων”.

Οικονομικά στοιχεία κατατέθηκαν από τους αρχηγούς σήμερα στην Βουλή Eurokinissi

 

Οι πρόωρες εκλογες και τα πλεονάσματα

Το θέμα των πρόωρων εκλογών, μπήκε στο “κάδρο” της συζήτησης των δύο πολιτικών αρχηγών, με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα. Το σκεπτικό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν ότι η κυβέρνηση θα καταφύγει στις κάλπες προκειμένου να εκμεταλλευθεί την δυναμική των δημοσκοπήσεων που της δίνουν προβάδισμα λόγω της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως ίσχυε πριν λίγο καιρό. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε το σενάριο των πρόωρων εκλογών, ως “έξοδο διαφυγής” της κυβέρνησης σε περίπτωση που το 2021. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο εφόσον οδηγηθεί στην ανάγκη μεσοπρόθεσμου προγράμματος και πολιτικών λιτότητας,. Αυτό θα προκύψει εφόσον ζητηθεί από την Ευρώπη η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%, που θα σημάνει την απαίτηση μιας πολύ μεγάλης δημοσιονομική προσαρμογής. Μάλιστα επικαλέστηκε το κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup όπου γίνεται λόγος για την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα την επόμενη χρονιά. Μάλιστα υποστήριξε ότι επ’ αυτού έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.

Από την συζήτηση Μητσοτάκη - Τσίπρα στην Βουλή Eurokinissi

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως παράθεσε μια άλλη ανάγνωση της κατάστασης. Όπως τόνισε η αναφορά σε πρόωρες εκλογές οφείλεται στον πανικό του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, λόγω των εκλογικών ποσοστών που θα αποκομίσει. Πάντως διέψευσε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τονίζοντας ότι η κυβέρνηση διαθέτει πολιτικό κεφάλαιο το οποίο πρόκειται να αξιοποιήσει για την εφαρμογή της πολιτικής της.

Για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων κατέθεσε στην Βουλή το κείμενο των συμπερασμάτων του Eurogroup που είχε προηγουμένως καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας. Τονίζοντας πως στο κείμενο το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2021 είναι υπό την αίρεση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Έτσι   – σημείωσε – δεν υπάρχει καμία κυβερνητική δέσμευσή για ανάλογες πολιτικές την επόμενη χρονιά. Αντιθέτως – επισήμανε – στόχος είναι το 2021 να αποτελέσει μια χρονιά ανάκαμψης. Πάντως στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει καμμία βεβαιότητα σε σχέση με το ύψος των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο πρωθυπουργος δήλωσε απλά ότι “ελπίζω” να είναι 32 δισ. ευρώ. Ξεκαθάρισε πάντως ότι το ποσό θα διοχετευθεί στην αναμόρφωση της οικονομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα