Βαρουφάκης: “Μην επιτρέψουμε να γίνει η Ουκρανία, Αφγανιστάν”

Βαρουφάκης: “Μην επιτρέψουμε να γίνει η Ουκρανία, Αφγανιστάν”
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης eurokinissi

Στο 2ο Διεθνές Κάλεσμα για "Ειρήνη στην Ουκρανία" συμμετείχε ο Γιάνης Βαρουφάκης. "Όλοι οι διεθνιστές έχουμε χρέος να σταθούμε στο πλευρό του θύματος" δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Το Σάββατο 9 Απριλίου, ο οικονομολόγος, γραμματέας του ΜέΡΑ25 και συνιδρυτής του DiEM25 Γιάνης Βαρουφάκης συμμετείχε, μαζί με ακτιβιστές και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Νόαμ Τσόμσκι, στο 2ο Διεθνές Κάλεσμα για «Ειρήνη στην Ουκρανία» που συνδιοργάνωσαν η οργάνωση βάσης Codepink, ο Συνασπισμός Σταματήστε τον Πόλεμο (StoptheWarCoalition), το δίκτυο Όχι στο ΝΑΤΟ (Noto NATO), η Εκστρατεία για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό (Campaign for Nuclear Disarmament) και το ιρλανδικό Κίνημα Ενάντια στον Πόλεμο (IrishAnti-WarMovement), σε μια προσπάθεια συσπείρωσης του κόσμου διεθνώς ενάντια στον πόλεμο.

«Την ώρα που μια χώρα δέχεται μια εισβολή, όλοι οι διεθνιστές έχουμε χρέος να σταθούμε στο πλευρό του θύματος. Δεν νοείται να κρατά κανείς ίσες αποστάσεις.» Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Γιάνης Βαρουφάκης στο κάλεσμα για «Ειρήνη στην Ουκρανία» και, συνεχίζοντας, δήλωσε ξεκάθαρα πως, ανεξαρτήτως των ηγετών μιας χώρας, ή ενός έθνους που δέχεται εισβολή, του Ζελένσκι εν προκειμένω, εκείνος είναι αλληλέγγυος στον ουκρανικό λαό.

Την ίδια στιγμή, όμως, όπως ανέφερε, ηγέτες δυτικών χωρών όπως η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος προτάσσουν το θεωρητικό δικαίωμα της Ουκρανίας να είναι μέλος του ΝΑΤΟ έναντι του δικαιώματος του ουκρανικού λαού να ζει, να αναπνέει, να έχει δημοκρατία, να έχει χώρα, έναντι της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων. Αυτή την παραβίαση θεμελιωδών ανθρώπινων αξιών ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 την αποδίδει στο γεγονός πως, εκτός του πολέμου που έχει κηρύξει ο Πούτιν στην Ουκρανία, διεξάγονται παράλληλα εμφύλιοι πόλεμοι τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία καθώς και ένας ταξικός πόλεμος στις χώρες μας, αναφέροντας ως παράδειγμα τους ολιγάρχες της ιδιωτικοποιημένης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα που θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, πόλεμοι που συμβάλλουν στη διατήρηση και όξυνση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία επειδή τους συμφέρει οικονομικά. Μάλιστα, τους ολιγάρχες αυτούς, ο ΓιάνηςΒαρουφάκης τους αποκάλεσε θιασώτες της πολιτικής των ηγετών του ΝΑΤΟ, η οποία έχει μοναδικό στόχο «να στραφεί η προσοχή όλων στον πόλεμο στην Ουκρανία, ώστε να διεξάγονται ανενόχλητα οι υπόλοιποι παράλληλοι πόλεμοι.»

Κατά τον Γιάνη Βαρουφάκη, ανεξάρτητα από την ιδεολογία καθενός, έχουμε χρέος να αγωνιστούμε ώστε να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ένας συμβιβασμός για το Ντονμπάς και τις όμορες περιοχές ανάλογος με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής στη Βόρεια Ιρλανδία, αποστρατιωτικοποίηση των περιοχών στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, ενώ η συζήτηση για την Κριμαία οφείλει να μετατεθεί για τα επόμενα 10-15 χρόνια. Αυτά οφείλουν να συνιστούν άμεση προτεραιότητα και όχι μια ουτοπική θεωρία σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία, με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, θα κατορθώσει να κερδίσει τον πόλεμο και έτσι ο Πούτιν θα βρεθεί υπόλογος σε ένα Διεθνές Δικαστήριο, που όχι μόνο δεν υφίσταται, αλλά ούτε και πρόκειται ποτέ να δημιουργηθεί καθώς δεν συμφέρει τους ίδιους του ηγέτες της Δύσης που έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. «Όχι, η περίπτωση των Αφγανών που μετά από 10 χρόνια πολέμου και με τη βοήθεια της CIA κατόρθωσαν να απομακρύνουν τα σοβιετικά στρατεύματα, δεν είναι προς παραδειγματισμό, καθώς όλοι ξέρουμε τι άφησε πίσω και δεν θέλουμε κάτι τέτοιο για την Ουκρανία. Η δίκαιη ειρήνη απαιτεί σκληρό αγώνα από όλους μας.» δήλωσε κλείνοντας την παρέμβασή του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα