Βαρουφάκης για Eurogroup: "Παίζεται το μέλλον της Ελλάδας και των λαών της Ευρώπης"

Την έντονη ανησυχία του για τις πιθανές αποφάσεις του Eurogroup εξέφρασε ο ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Την έντονη ανησυχία του για τις πιθανές αποφάσεις του Eurogroup εξέφρασε ο ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης. EUROKINISSI

Μύδρους εναντίον της ΕΕ εξαπέλυσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας πως οποιαδήποτε απόφαση του Eurogroup που αφορά δάνεια και πιστωτικές γραμμές, ισοδυναμεί με νέα μνημόνια.

"Η ΕΕ, άλλη μια φορά, ετοιμάζεται να μην κάνει τα απαραίτητα την ώρα που προσποιείται ότι τα κάνει", τονίζει σε δήλωσή του ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης εκτιμά πως "ο,τιδήποτε αποφασιστεί στο Eurogroup που αφορά δάνεια και πιστωτικές γραμμές, που προστίθενται στο εθνικό χρέος, ισοδυναμούν με νέα μνημόνια. Με νέα δίνη χρέους-ύφεσης για όλους. Με το τέλος της ΕΕ".

Για τους λόγους αυτούς, προσθέτει ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 "μην τολμήσετε λοιπόν να μιλήσετε για Σχέδιο Μάρσαλ αν πρόκειται για δάνεια και πιστωτικές γραμμές. Το Σχέδιο Μάρσαλ δεν ήταν δάνειο - ήταν χρηματικές ενισχύσεις στα ευρωπαϊκά κράτη και κουρέματα χρεών. Για αυτό και ήταν θεραπευτικό για την Ευρώπη".

Τα ελάχιστα που πρέπει να κάνει η ΕΕ, σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, είναι:

1ον) Μεταφορά τουλάχιστον 1 τρισ. από τους ισχνούς ώμους των κρατών του Νότου προς ολόκληρη την ευρωζώνη. Αυτό είναι το ευρωομόλογο: Εργαλείο μεταφοράς χρέους από τους ώμους των κρατών προς τους ώμους ολόκληρης της Ένωσης. Όχι νέο χρέος για τα κράτη. Να γιατί δεν μπορεί ποτέ να εκδοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τον ESM, που μόνο να δανείζει στα κράτη μπορεί.

2ον) Για να ανακάμψουμε βιώσιμα μετά την πανδημία του κορονοϊού, ένα 'Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανάκαμψης & Πράσινων Επενδύσεων', το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με την ΕΚΤ και θα εφαρμοστεί από νέο οργανισμό: τον 'Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πράσινης Ανάκαμψης'.

"Σήμερα, παίζεται το μέλλον της Ελλάδας, των λαών της Ευρώπης ολόκληρης", τονίζει ο κ. Βαρουφάκης και καταλήγει στη δήλωσή του:

"Γνωρίζω ότι σας είναι δύσκολο αλλά καλώ την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και εν γένει τα στελέχη και τους φίλους της τρόικας εσωτερικού, να αντισταθείτε στην εγγενή σας τάση να λέτε ναι σε όλα εκείνα που μας καταστρέφουν".

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΠηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βαρουφάκης, Eurogroup
SHARE: