Βαρουφάκης για Γαβρά: Μεγάλη του τιμή να τον χτυπούν οι τελευταίοι συνεργάτες της χούντας

Ο Γιάνης Βαρουφάκης και το "Μέρα 25"
Ο Γιάνης Βαρουφάκης και το "Μέρα 25" EUROKINISSI

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε μια συνέντευξη στο Νews 24/7, που θα συζητηθεί ρίχνει το γάντι για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την περίοδο του 2015 και σημειώνει ότι "είναι πολύ δειλοί να το τολμήσουν". Τι λέει για την ταινία "Ενήλικοι στην Αίθουσα" του Κώστα Γαβρά και την επίθεση που δέχτηκε από τον Μαστοράκη.

Πετάει το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην Φώφη Γεννηματά ο Γιάνης Βαρουφάκης με αφορμή τις δηλώσεις για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο του 2015. «Πολύ φοβάμαι ότι είναι πολύ δειλοί να το τολμήσουν. Μακάρι να το κάνουν. Εκεί από κατήγοροι θα μετατραπούν σε κατηγορούμενους – όπως και στα χρόνια του Ζ!» επισημαίνει ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 και υπουργός Οικονομικών την περίοδο εκείνη.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην επίθεση που δέχεται ο Κώστας Γαβράς για την τελευταία του ταινία που στηρίζεται στο βιβλίο Βαρουφάκη, υπερασπίζει με πάθος τον σκηνοθέτη: «Είναι μεγάλη του τιμή οι τελευταίοι συνεργάτες της χούντας, που προφανώς δεν του συγχώρεσαν το Ζ, να τον χτυπούν για το ADULTS».

Κώστας Γαβράς
Κώστας Γαβράς AP

Με τη συνέντευξή του στο Νews 24/7, μεταξύ άλλων, ο Γιάνης Βαρουφάκης:

-Εκτιμά ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1,8%, ενώ επιτίθεται στην κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα των πλεονασμάτων: «Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται η μεγέθυνση του ΑΕΠ να περάσει το 1,8%. Θα είναι θαύμα αν στο τέλος του χρόνου το πρόσημο δεν γίνει, ξανά, αρνητικό. Όσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα, η κυβέρνηση το έχει δηλώσει: Δεν διαπραγματεύονται καν κάτι για το 2019 ή το 2020, τις χρονιές που η ύφεση φουντώνει πανευρωπαϊκά και που η Ελλάδα, αν δεν μειώσει τα πλεονάσματα κάτω από το 1%, θα κλειστεί ακόμα βαθύτερα στη χρεοδουλοπαροικία».

-Ασκεί κριτική στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα για τον τρόπο που λειτουργεί το Κοινοβούλιο: «Και βέβαια ευθύνεται ο Πρόεδρος της Βουλής, τον οποίο υπερψηφίσαμε σχεδόν όλα τα κόμματα για να προστατεύσει το Κοινοβούλιο. Δεν θα συναινέσουμε ποτέ στον εξευτελισμό της Βουλής, με τροπολογίες υπέρ ημετέρων που κατατίθενται 2 ώρες μετά την επίσημη έναρξη της ψηφοφορίας».

-Αρνείται τυχόν πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία αντικυβερνητικού μετώπου: «Ευχαριστούμε αλλά… δεν θα πάρουμε. Την παλιννόστηση της ολιγαρχίας την έφερε ο κ. Τσίπρας το βράδυ της 5ης Ιουλίου του 2015 όταν ανέσυρε από τα αζήτητα τη ΝΔ ώστε να ανατρέψουν από κοινού τη λαϊκή βούληση στη Βουλή. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι το μνημονιακό, κυβερνητικό μέτωπο που το ΜέΡΑ25 εκλέχτηκε για να αντιμετωπίσει».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΤΟ NEWS24/7 ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Κύριε Βαρουφάκη, εξήντα ημέρες μετά τις εκλογές, πώς κρίνετε την πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

Σαν να πάσχιζαν να επιβεβαιώσουν την πρόβλεψη του ΜέΡΑ25 ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση που με μεγάλη φούρια προσπαθεί, πάνω στο τρισάθλιο 4ο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα, να ενισχύσει το πιο παρασιτικό κομμάτι της εγχώριας ολιγαρχίας – συνεχίζοντας παράλληλα την πολιτική του «κρατούμενου-πρότυπο» στα μάτια της τρόικας. Αυτό που ζήσαμε το καλοκαίρι στη Βουλή ήταν ένας καταιγισμός πρόχειρων νομοσχεδίων που αυξάνουν τον κρατικό αυταρχισμό, αναδιανέμουν υπέρ των ισχυρών και χαρίζουν δωράκια τους ολιγάρχες.

Εκτιμάτε ότι τελικά θα πετύχει τους δυο κεντρικούς της στόχους, το 4% στην ανάπτυξη και τη μείωση των οικονομικών πλεονασμάτων;

Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται η μεγέθυνση του ΑΕΠ να περάσει το 1,8%. Θα είναι θαύμα αν στο τέλος του χρόνου το πρόσιμο δεν γίνει, ξανά, αρνητικό. Όσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα, η κυβέρνηση το έχει δηλώσει: Δεν διαπραγματεύονται καν κάτι για το 2019 ή το 2020, τις χρονιές που η ύφεση φουντώνει πανευρωπαϊκά και που η Ελλάδα, αν δεν μειώσει τα πλεονάσματα κάτω από το 1%, θα κλειστεί ακόμα βαθύτερα στη χρεοδουλοπαροικία.

Μεγάλη κουβέντα γίνεται, πάντως, και για το «επιτελικό κράτος». Η δική σας γνώμη;

Κουβέντα να γίνεται. Πίσω από αυτά τα ωραία λόγια προβαίνουν σε υπερ-συγκέντρωση εξουσιών και ακόμα μεγαλύτερο κρατισμό.

Το κόμμα σας αντέδρασε ίσως σφοδρότερα από όλους στις διαδικασίες που ακολουθεί η κυβέρνηση στη Βουλή. Τι πρέπει κατά την άποψή σας να γίνει; Και έχει ευθύνη για την κατάσταση ο Πρόεδρος του Σώματος;

Και βέβαια ευθύνεται ο Πρόεδρος της Βουλής, τον οποίο υπερψηφίσαμε σχεδόν όλα τα κόμματα για να προστατεύσει το Κοινοβούλιο. Δεν θα συναινέσουμε ποτέ στον εξευτελισμό της Βουλής, με τροπολογίες υπέρ ημετέρων που κατατίθενται 2 ώρες μετά την επίσημη έναρξη της ψηφοφορίας.

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως θα καταργήσει την απλή αναλογική για τις επόμενες εκλογές και το ΚΙΝΑΛ προσφέρεται να συναινέσει αν γίνει αποδεκτή η πρότασή του για κλιμακωτό μπόνους με ανώτατο όριο τις 35 έδρες. Η θέση του ΜέΡΑ25;

Η χώρα δεν αντέχει άλλο κόμματα που ράβουν και ξηλώνουν τον εκλογικό νόμο έτσι όπως νομίζουν ότι τους συμφέρει. Το ΜέΡΑ25 λέει κάτι απλό: Όσο ποσοστό των πολιτών ψηφίζει ένα κόμμα τόσο ποσοστών των εδρών πρέπει να παίρνει στη Βουλή το εν λόγω κόμμα. Όλα τα άλλα είναι μορφές νοθείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να επιζητά «αντικυβερνητικό μέτωπο» με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε ότι σας αφορά, τι απαντάτε;

Ευχαριστούμε αλλά… δεν θα πάρουμε. Την παλιννόστηση της ολιγαρχίας την έφερε ο κ. Τσίπρας το βράδυ της 5ης Ιουλίου του 2015 όταν ανέσυρε από τα αζήτητα τη ΝΔ ώστε να ανατρέψουν από κοινού τη λαϊκή βούληση στη Βουλή. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι το μνημονιακό, κυβερνητικό μέτωπο που το ΜέΡΑ25 εκλέχτηκε για να αντιμετωπίσει.

Με το Συνέδριό σας τι επιδιώκετε;

Τη δημοκρατική, συμμετοχική επανασύσταση ενός κόμματος που, μετά την είσοδο στη Βουλή, έχει ιερή υποχρέωση να εντάξει δημοκρατικά και συμμετοχικά στους κόλπους του τα νέα μέλη που συρρέουν προς εμάς.

Σας προκάλεσε έκπληξη η κριτική για την ταινία Γαβρά; Ως και για …προσυνεννόηση από τον καιρό που γράφατε το βιβλίο σας κατηγορούν...

Στον καιρό της χρεοδουλοπαροικίας, και της διχόνοιας που αυτή σπέρνει, είναι αναπόφευκτη η ανθρωποφαγία. Ένας Γαβράς που δεν πτοήθηκε από τη χούντα, από το καθεστώς του Πινοσέτ, από όλα τα γεράκια της υφηλίου που τον χτυπούν δεκαετίες τώρα για τις προοδευτικές του ταινίες, δεν θα πτοηθεί από την τρόικα εξωτερικού ή εσωτερικού.

Πάντως βγήκε ως και ο …Μαστοράκης(!) να επιτεθεί στον Γαβρά…

Είναι μεγάλη του τιμή οι τελευταίοι συνεργάτες της χούντας, που προφανώς δεν του συγχώρεσαν το Ζ, να τον χτυπούν για το ADULTS.

Κυβερνητικά στελέχη, τέλος, αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο του ’15, όταν ήσασταν υπουργός Οικονομικών…

Πολύ φοβάμαι ότι είναι πολύ δειλοί να το τολμήσουν. Μακάρι να το κάνουν. Εκεί από κατήγοροι θα μετατραπούν σε κατηγορούμενους – όπως και στα χρόνια του Ζ!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βαρουφάκης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κώστας Γαβράς: Ο Βαρουφάκης μου έδειξε τις ομιλίες, τις σημειώσεις του και ηχογραφήσεις επίσης

Haters in the room: Ποιοι κράζουν τον Γαβρά χωρίς να έχουν δει την ταινία

Αλ. Μπουρδούμης: Οι "Ενήλικες στο δωμάτιο" είναι ταινία μυθοπλασίας

Λούλης: Με δυσκόλεψε ο ρόλος του Γιάνη Βαρουφάκη

Το Φεστιβάλ της Βενετίας τίμησε τον Κώστα Γαβρά για το σύνολο της καριέρας του

Στο 'Ενήλικοι στο Δωμάτιο' του Κώστα Γαβρά, ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ο μοναχικός ήρωας

SHARE: