Βενιζέλος: Έρχεται ριζοσπαστική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια

ΑΘΗΝΑ-ΜΑΞΙΜΟΥ-Συνάντηση για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στην Ουαλία, είχει σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς με τους κ. Ευ. Βενιζέλο  (φωτο) και Δ. Αβραμόπουλο.(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΜΑΞΙΜΟΥ-Συνάντηση για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στην Ουαλία, είχει σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς με τους κ. Ευ. Βενιζέλο (φωτο) και Δ. Αβραμόπουλο.(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Η συζήτηση για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα εκτιμά ο Ευ. Βενιζέλος, παραχωρώντας συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα

«Ολοκληρωμένη ριζοσπαστική πρόταση» για τα κόκκινα δάνεια προαναγγέλλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη Real News, πρόταση που θα αφορά πρωτίστως στα κόκκινα δάνεια των μικρών επιχειρήσεων και στην αντιμετώπιση του προβλήματος στα στεγαστικά δάνεια. Ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι είναι επείγον για το ασφαλιστικό μας σύστημα να εισπραχθούν οι οφειλές μέσα από μια αποτελεσματική ρύθμιση με μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι η συζήτηση για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητάς του μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι το χρέος είναι βιώσιμο, κάτι που άλλωστε υποστηρίζει ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος που είναι ο επικεφαλής του ESM, ο κ. Κλάους Ρέγκλιν. «Το ζήτημα δεν είναι κούρεμα, ή μη κούρεμα. Οι παραμετρικές αλλαγές που λέμε εμείς ότι είναι εφικτές και θα γίνουν, οι οποίες αφορούν τις λήξεις, τα επιτόκια, την περίοδο χάριτος, οδηγούν σε όρους καθαράς παρούσης αξίας, σε μείωση του χρέους, δηλαδή σε κούρεμα» τονίζει ο Ευ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας πως όποιοι υποστηρίζουν μονομερείς ενέργειες λέγοντας «λεβέντικες» δημαγωγίες, δεν ξέρουν πώς λειτουργούν οι διεθνείς συσχετισμοί.

Σχετικά με το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, υπενθυμίζει πως πρόκειται για θέση που έχει διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές του 2012, καθώς, όπως λέει, το ισχύον εκλογικό σύστημα με το bonus των 50 εδρών είναι κατάλοιπο της περιόδου πριν την κρίση. «Χρειάζονται μεγάλες συναινέσεις, χρειάζονται συνεργασίες, χρειάζεται αίσθημα ευθύνης, χρειάζεται εθνική συστράτευση και δεν μπορούμε να έχουμε ένα εκλογικό σύστημα το οποίο αναπαράγει ή διευκολύνει τεχνητές πολώσεις» υπογραμμίζει και σχολιάζοντας τα περί ηττοπάθειας που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει πως η ηττοπάθεια αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, «ο οποίος έχει πάθει πλήρη απώλεια της αίσθησης των μεγεθών». Και προσθέτει: «Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι έχει εξαντλήσει τα όριά του. Έχει "χτυπήσει ταβάνι" και δεν έχει καμία πολιτική συμμαχιών. Εκτός εάν θεωρεί ότι έχει πολιτική συμμαχιών με τον κ. Καμμένο και εκπροσώπους παρομοίων αντιλήψεων».

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, την Τρίτη, ο Ευ. Βενιζέλος δηλώνει πως κάθε παρόμοια συνάντηση είναι εξ ορισμού ιδιαίτερα χρήσιμη και σοβαρή, ενώ επισημαίνει πως, εκ των πραγμάτων το αντικείμενο της συζήτησης με τους εταίρους είναι «η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και η ομαλή και ασφαλής έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς του μνημονίου» συμπληρώνοντας πως έχουν συζητήσει σε βάθος με τον πρωθυπουργό το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε. «Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί τώρα πλέον με βάση το δικό της εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και διαρθρωτικών αλλαγών» τονίζει.

Για την «επιστροφή της τρόικας» ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για την ολοκλήρωση της τελευταίας αναθεώρησης του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, η οποία και θα ολοκληρωθεί θετικά. Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνει την πρότασή του, από το 2012, για συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης. «Και τώρα εάν νομίζει ότι αυτά που λέει είναι υποστηρίξιμα στη διεθνή διαπραγμάτευση, δεν έχει παρά να έρθει στην Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης να τα πει στους διεθνείς συνομιλητές της χώρας για να δει πόσα απίδια έχει ο σάκος» δηλώνει.

Σχετικά με την εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την χαρακτηρίζει «πλειοδοσία δημαγωγίας, λαϊκισμού, ανακριβειών και ψευδαισθήσεων». «Επανέλαβε τις πιο φαύλες πρακτικές της μεταπολίτευσης που υποτίθεται ότι κατηγορεί. Οι πολίτες όμως τώρα ξέρουν. Το 2014 δεν είναι ούτε 2009 ούτε 2007 για να μη πάω πολύ πιο πίσω» σημειώνει ο Ευ. Βενιζέλος.

Σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζει πως όλα θα γίνουν μέσα στη Βουλή με απόλυτη διαφάνεια και τα κόμματα και οι βουλευτές θα αναλάβουν τις θεσμικές και ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στη χώρα.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, σημειώνει: «Θέλουμε να είναι ένα σχήμα συνεκτικό, αξιόπιστο, λειτουργικό, αποτελεσματικό, στο οποίο μέσα φυσικά θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν τα κόμματα και οι κινήσεις και αυτό αφορά πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ, που ούτε κρύβεται, ούτε υποστέλλει τις σημαίες του και τα εμβλήματά του, αλλά καθιστά τις ιδέες του και τη στρατηγική του πιο αποτελεσματική μέσα από μια πρακτική συμμαχιών, η οποία αποκτά ολοκληρωμένη μορφή».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βενιζέλος
SHARE:

24Media Network