Βενιζέλος: Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ προϋπόθεση για την ανόρθωση της χώρας

Συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου με τριακονταμελή ομάδα νέων επιστημόνων που μετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα «Babel Initiative: Grece 2013» της Ανώτατης Σχολής Πολιτικών Επιστημών των Παρισίων, την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013.

(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου με τριακονταμελή ομάδα νέων επιστημόνων που μετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα «Babel Initiative: Grece 2013» της Ανώτατης Σχολής Πολιτικών Επιστημών των Παρισίων, την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ είναι προϋπόθεση για την ανόρθωση της χώρας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει αποδιοπομπαίος τράγος ενώ επιτέθηκε και στο ΣΥΡΙΖΑ

"Λέω πολύ συχνά ότι το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε με τη χώρα και θα ανέβει μαζί της. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρώτα θα ανέβει η χώρα και μετά το ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι η άνοδος του ΠΑΣΟΚ είναι προϋπόθεση για την ανόρθωση της χώρας".

Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος σε συνέντευξη που έδωσε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Μιλώντας για το συνέδριο του κόμματος ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως:

"Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έλαβε πολύ σημαντικές αποφάσεις. Αποσαφήνισε την ιδεολογική του ταυτότητα ως αναπόσπαστου  τμήματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού, σοσιαλδημοκρατικού και εργατικού χώρου. Οργανωτικά, διαμόρφωσε ένα πολύ πιο απλό και λειτουργικό σχήμα. Ήταν δε εντυπωσιακή η ανανέωση των προσώπων που εξελέγησαν στη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή,  από πλευράς και βιολογικής και πολιτικής ηλικίας. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι σε πολιτικό επίπεδο σπάνια έχουν λάβει τα κομματικά συνέδρια  τόσο καθαρές θέσεις σε σχέση με την εθνική στρατηγική, τον εγγυητικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως προς την πολιτική σταθερότητα, το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, την ανάγκη να συγκροτηθεί η μεγάλη Κεντροαριστερά και την ανάγκη να επικαιροποιηθεί η συμφωνία προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων που μετέχουμε στο κυβερνητικό σχήμα.

Το συνέδριο διατύπωσε επίσης πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που είχαν αναδειχθεί στον προσυνεδριακό διάλογο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, για την ανάγκη συνεργασίας των κομμάτων του συνταγματικού τόξου κατά του ναζισμού  της Χρυσής Αυγής".

Στη συνέχεια δέχτηκε ερώτηση για τα χαμηλά ποσοστά που παίρνει το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις όπως και γιατί, κατά τη γνώμη του, οι πολίτες δεν τον ακούν.

"Το ΠΑΣΟΚ έχει επιδιωχθεί συστηματικά να καταστεί ο  αποδιοπομπαίος τράγος της μεταπολίτευσης και ο αμνός ο αίρων όλες τις αμαρτίες της κρίσης. Δεν είναι όμως έτσι και αυτό φαίνεται καθαρά από το γεγονός ότι, τελικά, και η Ν.Δ. και η ΔΗΜΑΡ προσχώρησαν στις δικές μας στρατηγικές επιλογές. Φαίνεται  στον διπλό λόγο που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις διεθνείς επαφές του. Ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει εναλλακτική στρατηγική.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα κόμμα, είναι μια παράταξη, ένας ολόκληρος χώρος, ο οποίος έχει την ικανότητα να ανασυντάσσεται και να ενεργοποιείται. Στις προσυνεδριακές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 116.000 πολίτες, όταν στην εκλογή του Γενικού Γραμματέα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, για παράδειγμα, σε μια χώρα με εξαπλάσιο πληθυσμό, ψήφισαν  120.000 πολίτες. Πολλοί εκλαμβάνουν την δική μας αυτοκριτική διάθεση και την δική μας άσκηση αυτογνωσίας ως άλλοθι για να κρύψουν την δική τους αδιαφορία απέναντι στην ανάγκη για στοχασμό και κριτική θεώρηση των πραγμάτων, απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ".

Στη συνέχεια όμως ο κ. Βενιζέλος δέχτηκε μία αρκετά σκληρή ερώτηση όπου ο δημοσιογράφος της εφημερίδας τον κάλεσε να τοποθετηθεί στο εάν το ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί σε κυβερνητική συνιστώσα.

"Στις θεωρίες της "ουράς" έχω απαντήσει με την αλήθεια της γάτας. Αυτά τα θέματα τέθηκαν με πολύ καθαρό τρόπο στο Συνέδριο και αυτο  αποφάσισε. Περιγράψαμε ποια κυβέρνηση θέλουμε, τι πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα οξύτατα προβλήματα  της χώρας τώρα στην τελική φάση εξόδου από την κρίση. Και αυτή την κυβέρνηση, που τη στρατηγική και τις λειτουργίες της τις προσδιορίσαμε με πολύ μεγάλη σαφήνεια, δεν την χαρίζουμε σε κανέναν".

Εντούτοις δεν τοποθετήθηκε ο κ. Βενιζέλος ευθαρσώς, υιοθετώντας μία σύγκριση ως απάντηση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

"Υπάρχει όμως κανείς που αμφιβάλει ότι έχουμε μπει σε μια εποχή κυβερνήσεων συνεργασίας; Τι αντιτάσσουν οι αντίπαλοι της σημερινής κυβέρνησης συνεργασίας; Τη δική τους πρόταση για αυτοδυναμία; Πιστεύετε δηλαδή ότι η αντιπρόταση είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα; Ή μια κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους αντιμνημονιακούς ομοϊδεάτες του, όπως είναι για παράδειγμα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για να μην αναφέρω άλλα παραδείγματα. Βλέπετε ότι το αδιέξοδο των προτάσεών τους είναι απόλυτο".

Απαντώντας στην ερώτηση για το εάν θα πρέπει να είναι επικεφαλής αυτός, "δεν θα κρυφτείτε πίσω από τη θέση του προέδρου", ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως δεν θα επιτρέψει η συζήτηση περί προσώπων να παρεμποδίσει την εξέλιξη μεγάλων πολιτικών πρωτοβουλιών και αναφέρθηκε στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

"Η Κεντροαριστερά καλύπτει ένα ευρύτατο χώρο. Είναι εν δυνάμει η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα και πρέπει να είναι ο κορμός των κυβερνητικών σχημάτων που θα αναλάβουν να διαχειριστούν τη νέα εποχή.

Είπα επίσης ότι το ποιος μπορεί να ηγηθεί αυτού του σχήματος και να δώσει μια δυναμική, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το μομέντουμ. Είμαστε μακριά από το εκλογικό μομέντουμ και ως εκ τούτου σημασία έχει τώρα να ανοίξουμε τις διαδικασίες και τις διεργασίες των μεγάλων συγκλίσεων και υπερβάσεων".

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη στάση του κ. Κουβέλη για συμμαχία - συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ αλλά και εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ:

"Δεν θα χαρακτήριζα τη στάση του αρνητική (του κ. Κουβέλη), αλλά απλώς επιφυλακτική. Άλλωστε χρειάζεται μια μικρή περίοδος επώασης για όλες τις μεγάλες πρωτοβουλίες".

"Ο σεβασμός του δημοκρατικού ήθους και του πολιτικού πολιτισμού είναι βασικό στοιχείο της προοδευτικότητας στην εποχή μας. Επίσης δεν πρέπει να θεωρούμε προοδευτική  τη ριζοσπαστική ρητορική που στην πραγματικότητα είναι συντηρητική, γιατί υπόσχεται την ακινησία και την διατήρηση όλων των αιτίων της κρίσης και κυρίως του κρατισμού και του συντεχνιασμού . Οι δε ψηφοφόροι δεν είναι ιδιοκτησία κανενός.

Οι μετακινήσεις είναι φαινόμενο σύμφυτο με τις εκλογές. Παλαιότερα είχαμε μετακινήσεις συνήθως μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Η κριτική μας αφορά  την ηγεσία  και όχι την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ . Όλοι αυτοί που προέρχονται από τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ στην πραγματικότητα ενδιαφέρονται για το τι θα κάνει και τι πρωτοβουλίες θα πάρει το ΠΑΣΟΚ.

Σε επίπεδο στελεχών, έχουμε βεβαίως και περιορισμένα γνωστά και επώνυμα φαινόμενα καιροσκοπισμού κάποιων  που νομίζουν ότι θα βρουν στον ΣΥΡΙΖΑ την κολυμβήθρα του Σιλοάμ για τον καθοριστικό τους ρόλο  σε κρίσιμες επιλογές  του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ".

- Έχετε προτάξει ως προτεραιότητα την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία κατά γενική ομολογία δεν έχει εφαρμοστεί. Μέχρι ποιου σημείου είστε σε θέση να φτάσετε προκειμένου να γίνει πράξη αυτό το αίτημα; Θα συγκρουστείτε με τον κ. Σαμαρά αν δε την δεχθεί;

"Η  κυβέρνηση βασίζεται σε μια προγραμματικού χαρακτήρα συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων  και σε μια διαρκή συζήτηση για τα επιμέρους θέματα, τα οποία πρέπει να επιλύονται με πρακτικό  τρόπο. Έχουμε αποδείξει, και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Κουβέλης και εγώ, ότι μπορούμε να διαχειριστούμε κρίσιμα θέματα και να λάβουμε δύσκολες  αποφάσεις. Δεν έχω διαπιστώσει κάποια αρνητική διάθεση του κ. Σαμαρά. Δεν πρέπει να συγχέετε την συζήτηση περί ανασχηματισμού, που είχε νόημα στις παλαιές μονοκομματικές πρωθυπουργοκεντρικές κυβερνήσεις, με την συζήτηση για την επικαιροποίηση και στόχευση της προγραμματικής συμφωνίας που είναι προϋπόθεση ύπαρξης και επιτυχίας ενός σχήματος συνεργασίας".

- Έχετε παρουσιάσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, τη στήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Υπολογίζετε ότι τέτοιες προτάσεις, εφόσον βέβαια υλοποιηθούν, μπορούν να είναι αντίβαρο στις αντιλαϊκές και βάρβαρες αποφάσεις των μνημονίων;

"Ναι, αυτές τις προτάσεις είχα την ευκαιρία να τις παρουσιάσω και κατά τη συνάντησή μου την Πέμπτη με τους επικεφαλής της Τρόικας, γιατί χωρίς να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και χωρίς να αναληφθούν πολύ μεγάλες και φιλόδοξες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανεργίας δεν μπορούμε να στείλουμε τα μηνύματα που περιμένει η κοινωνία για να αποκτήσει το αναγκαίο αίσθημα ασφάλειας και αισιοδοξίας. Αυτό αφορά και την αντιμετώπιση του ζητήματος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που ούτως ή άλλως είναι ένα πρόβλημα για τις τράπεζες, οι οποίες καλούνται να το λύσουν με έξυπνο και διορατικό τρόπο.

Οι προτάσεις μας αυτές, και για την ανεργία και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, έχουν κατατεθεί προ πολλού με την μορφή προτάσεων νόμου, έχουν εξειδικευθεί δημοσιονομικά και τεχνικά και θέλω να πιστεύω ότι και η συζήτηση με την Τρόικα διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για τις αναγκαίες κινήσεις από την μεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδίως γιατί χρειάζεται μεταφορά πόρων τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου από τα Διαρθρωτικά Ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να υλοποιηθεί η πρότασή μας, να στηριχθούν 500.000 θέσεις εργασίας και να δημιουργηθούν 200.000 προσωρινές νέες θέσεις εργασίας σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιχειρήσεις".

Στο τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε το εάν υπάρχουν περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του δημοσιονομικού προγράμματος.

"Κάθε αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής είναι και επαναδιαπραγμάτευσή του.  Πρέπει να θυμηθούμε αυτό που λέγαμε κατά το πεντάμηνο της προηγούμενης διαπραγμάτευσης, από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο, ότι το δεύτερο πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου βρισκόμαστε τώρα προβλέπει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2012 ρητά την ρήτρα βαθύτερης ύφεσης. Δηλαδή την ανάγκη ν’ αντιμετωπιστούν εσφαλμένοι μακροοικονομικοί υπολογισμοί με επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής. Και όπως είπα τώρα στους εκπροσώπους της τρόικα, στην προχθεσινή μας συνάντηση, η βάση  όλης της συζήτησης πρέπει να είναι η κοινή παραδοχή ότι η χώρα δεν αντέχει ούτε κοινωνικά, ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα".

SHARE: