Βίτσας: Αύξηση των αιτούντων ασύλου κατά 16% το πρώτο τρίμηνο του 2019

Βίτσας: Αύξηση των αιτούντων ασύλου κατά 16% το πρώτο τρίμηνο του 2019
Ο Δημήτρης Βίτσας Eurokinissi

Ο υπουργός Μετανάστευσης σημείωσε ότι «βρισκόμαστε στην τελική διαδικασία» για την κατασκευή του νέου hot-post στα Σφαγεία της Σάμου ενώ χαρακτήρισε «blame game» την κριτική που γίνεται για τις επιστροφές επισημαίνοντας αντίστοιχα χαμηλά ποσοστά σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Αύξηση των αιτούντων ασύλου κατά 16% καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018, ενώ κι η εθνική προέλευση των αιτούντων έχει αλλάξει με τους περισσότερους πλέον να μην προέρχονται από την Συρία, αλλά από το Αφγανιστάν. Τα στοιχεία αυτά κατέθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Βίτσας κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του νέου hot spot της Σάμου το οποίο θα λειτουργήσει μετά την ολοκλήρωση της αποσυμφόρησης του νησιού με την μετακίνηση των περισσότερων προσφύγων στην ενδοχώρα.

«Δυστυχώς, η πίεση, αν και σε σχέση με το 2015 έχει πέσει κατά 97%, παραμένει υψηλή» παρατήρησε ο Δ. Βίτσας απαντώντας στον ανεξάρτητο βουλευτή Δημήτρη Καμμένο, ενώ πρόσθεσε ότι «μερικές φορές και η βοήθεια που δίνεται σε αυτό το επίπεδο και από την ΕΕ νομίζω ότι δεν είναι επαρκής. Εμείς δουλεύουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση, να δυναμώσει αυτή η βοήθεια».

Στην «τελική διαδικασία» για την κατασκευή του νέου hot-post στα Σφαγεία Σάμου

Σχετικά με την Σάμο κι απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Δ. Βίτσας υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε στην τελική διαδικασία» για την κατασκευή του νέου hot-post στα Σφαγεία. Το Κέντρο αυτό Υποδοχής και Ταυτοποίησης θα μπορεί να φιλοξενήσει 1.200 ανθρώπους και θα λειτουργήσει, εφόσον οι υπόλοιποι 2.800 πρόσφυγες που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην Σάμο θα έχουν απομακρυνθεί.

Δ. Βίτσας: Blame game οι επιστροφές, τι επιστροφές κάνει η Γερμανία;

Όσον αφορά τις επιστροφές, ο Δ. Βίτσας τόνισε ότι «επιστροφές γίνονται» κι επισήμανε σε υψηλούς τόνους ότι «έρχονται και αυτοί και μας κουνάνε το δάχτυλο. Και κοιτάω και λέω: τι επιστροφές κάνει η Γερμανία στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα, που έχει και καλές σχέσεις; Τίποτα». Ο Δ. Βίτσας επέκρινε αντίστοιχες καταστάσεις με τις επιστροφές σε άλλες μεγάλες χώρες της ΕΕ παρατηρώντας ότι «δεν υπάρχουν συστήματα. Είναι blame game». Ο Δ. Βίτσας πρόσθεσε ότι «μας οφείλουν οι Ευρωπαίοι για αυτά που κάνουμε για το μεταναστευτικό».

Παράλληλα, ο Δ. Βίτσας απέρριψε τις επικρίσεις του βουλευτή της ΔΗΣΥ Θόδωρου Παπαθεοδώρου περί «φωτογραφικής» προκήρυξης σχετικά με τον διορισμό τομεακού γραμματέα του υπουργείου Μετανάστευσης. Ο Δ. Βίτσας τόνισε ότι «μην ξεχνάτε ότι η συνέντευξη δεν παίρνεται από το υπουργείο, αλλά από το ΑΣΕΠ. Θα φτιάξουμε τώρα μια θεωρία συνομωσίας ότι ελέγχω και το ΑΣΕΠ και τους λέω και τι ερωτήσεις θα κάνουν;», ενώ σχολίασε ότι «είναι μια πολύ περίεργη φωτογραφική προκήρυξη για τουλάχιστον δύο ανθρώπους, δηλαδή είναι μια φωτογραφία για δύο, άρα δεν είναι».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα