Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 16-20/10

Διαβάζεται σε 11'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 16-20/10

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα 16-20/10/2023 στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου άπτονται οικονομικών ζητημάτων, εργασιακών δικαιωμάτων, θεμάτων υγείας, αλλά και περιβαλλοντικών. Αυτή την εβδομάδα τα κόμματα άσκησαν στο σύνολο τους 200 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 46, ακολουθεί το Κ.Κ.Ε. με 38, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 37, το ΣΥ.ΡΙZ.Α. – Π.Σ. με 34, η Νέα Δημοκρατία με 24, ύστερα ακολουθούν, οι Σπαρτιάτες με 9, η Πλεύση Ελευθερίας με 5, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη με 4, και τέλος οι Ανεξάρτητοι με 3 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 118 Ερωτήσεις, 50 Αναφορές, 29 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 3 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 16.10.2023

ΚΚΕ: Για το μπαράζ εκβιασμών και τρομοκρατίας εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς για την αποδοχή του νέου προγράμματος ‘εθελούσιας’ εξόδου.

Δώδεκα βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνη Γεωργιάδη, σχετικά με τους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς και τους εκβιασμούς που δέχονται ώστε να αποδεχθούν την εθελούσια απόλυσή τους. Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται κυρίως σε καταστήματα της επαρχίας, όπου με πρόσχημα την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των καταστημάτων και την αναδιάρθωση του προσωπικού, γίνονται τέτοιου είδους προσπάθειες, ώστε να αποδεχθούν οι εργαζόμενοι την απόλυσή τους μέσω του προγράμματος εθελούσιας εξόδου. Πριν ακόμα ανακοινωθεί το πρόγραμμα αυτό, πολλοί εργαζόμενοι είχαν βρεθεί χωρίς αντικείμενο εργασίας, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι από κάποιους είχαν αφαιρέσει και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Με δεδομένα τα παραπάνω και με το γεγονός ότι η πρακτικές αυτές ακολουθούνται ακόμα και στα καταστήματα των πληγέντων περιοχών της Θεσσαλίας, ο Υπουργός ερωτάται για τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να σταματήσουν οι εκβιασμοί και να μην γίνουν απολύσεις, αλλά και να μην κλείσουν καταστήματα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ‘ΝΙΚΗ’: Διαδικτυακός εθισμός των νέων Γυμνασίου Λυκείου.

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος ‘ΝΙΚΗ’, Δημήτριος Νατσιός, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, για το ζήτημα του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο. Ειδικότερα, ο βουλευτής κάνει αναφορά στο άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος, όπου προβλέπεται η προστασία της νεότητας από το Κράτος και επισημαίνει ότι αντίθετα στη χώρα μας γινόμαστε θεατές ενός αρνητικού περιβάλλοντος για τους νέους, κάτι που έχει οδηγήσει στην μετάλλαξη της συμπεριφοράς τους, αλλά και στην μείωση των ικανοτήτων τους με βασικό αίτιο τον διαδικτυακό εθισμό, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από έκθεση του ΟΗΕ, αλλά και από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρία. Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί και από την ΕΕ με μια σειρά από κράτη να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού ηλεκτρονικών συσκευών στα σχολεία, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία. Στη χώρα μας υπάρχει νόμος που απαγορεύει την χρήση κινητών στα σχολεία, ωστόσο είναι γνωστό ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται και με τον αναγκαστικό εγκλεισμό λόγω του κορωνοϊού να εντείνει το πρόβλημα. Κατόπιν των παραπάνω ο Υπουργός ερωτάται, για τα μέτρα που θα λάβει ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος, καθώς και τις μελέτες στις οποίες στηρίζεται που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει παιδαγωγική χρησιμότητα από τη χρήση του διαδικτύου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 17.10.2023

Ελληνική Λύση: Φυσικοθεραπευτήρια, η αχίλλειος πτέρνα της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που αφορά την 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για την λειτουργία των φυσικοθεραπευτηρίων των Κ.Υ. της Περιφέρειάς τους. Γίνεται αναφορά για υποστελέχωση, καθώς δεν γίνονται νέες προσλήψεις παρά τις συνταξιοδοτήσεις, για τον παλαιωμένο εξοπλισμό που διαθέτει και για την καθυστέρηση της καταβολής των εξόδων μετακίνησης των φυσικοθεραπευτών. Ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας ζητά από την Πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των ζητημάτων, καθώς και να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης, βασιζόμενη στις υπάρχουσες συνθήκες πληθωρισμού και τιμών καυσίμου. Ο Υπουργός ερωτάται εάν είναι στις προθέσεις του η άμεση πρόσληψη προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες, η επιτάχυνση των διαδικασιών αντικατάστασης του αχρηστευμένου ή και του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού, καθώς και τους λόγους καθυστέρησης της καταβολής εξόδων μετακίνησης στους φυσικοθεραπευτές.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Αύξηση τέλους διαμονής.

Τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής θέτουν ερώτηση στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Τουρισμού, Κωστή Χατζηδάκη και Όλγα Κεφαλογιάννη, αντίστοιχα, για την αύξηση του τέλους διαμονής όπου επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προΐοντος. Ο φόρος διαμονής θεσμοθετήθηκε το 2016 με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ήταν τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να καταγγέλει τον νόμο αυτό. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό η αύξηση του τέλους διαμονής, με σκοπό να συμβάλει στην χρηματοδότηση του ειδικού αποθεματικού για τις φυσικές καταστροφές. Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι είναι λογικό που αντιδρούν σε αυτήν την εξέλιξη και προτείνουν την σύνδεση του συγκεκριμένου τέλους με την εποχικότητα τον προορισμό. Με δεδομένα τα παραπάνω και με την έλλειψη διαβούλευσης με τα θεσμικά όργανα του τουρισμού για το μέτρο αυτό, οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, πότε θα φέρει η Κυβέρνηση την νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση του τέλους διαμονής και ποιά θα είναι η αύξηση, καθώς και τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να μην επηρεαστεί η ανταγωνιστικότητα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 18.10.2023

Νέα Δημοκρατία: Πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των πολιτών από την αναστολή λειτουργίας δομών των ΕΛΤΑ σε νησιωτικές, απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Εμμανουήλ Κονσόλας, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτριο Παπαστεργίου, για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την αναστολή λειτουργίας πολλών καταστημάτων ΕΛΤΑ σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, τονίζοντας την αυξημένη σημασία που έχουν τα καταστήματα αυτά για αυτές τις περιοχές. Το τελευταίο διάστημα φαίνεται η πρόθεση των ΕΛΤΑ για μείωση δομών και προσωπικού, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, κάτι που θα οδηγήσει προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς στις περιοχές αυτές οι μετακινήσεις δεν είναι εύκολες. Με βάση τα προαναφερθέντα και με δεδομένο ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η αναστολή δομών σε κάποιες περιοχές, ο Υπουργός ερωτάται, εάν υπάρχει πρόθεση για την αναστολή λειτουργίας των δομών των ΕΛΤΑ σε Αρχάγγελο, Λίνδο και Καλυθιές, καθώς και για τις προθέσεις της διοίκησης των ΕΛΤΑ να θέσει διαφορετικά κριτήρια.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Αναγκαία η αξιολόγηση της δραστηριότητας της Επιθεώρησης Εργασίας και η ενδυνάμωση της.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γεώργιος Μουλκιώτης, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνη Γεωργιάδη, για τον ρόλο της Επιθεώρησης Εργασίας και την ανάγκη ενίσχυσής της. Η Επιθεώρηση Εργασίας είναι το όργανο εκείνο που ελέγχει τις διατάξεις της εργασιακής νομοθεσίας, κάτι που είναι βασική επιδίωξη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απαιτεί από τα κράτη μέλη τη σωστή και ενιαία εφαρμογή των οδηγιών που υιοθετούνται. Καθώς στην Ελλάδα παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ραγδαία αύξηση εργατικών δυστυχημάτων η Πολιτεία καλείται να λάβει τα μέτρα της. Επίσης, από τα στοιχεία προκύπτει ότι η Επιθεώρηση Εργασίας έχει κενές οργανικές θέσεις. Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένες τις νέες συνθήκες εργασίας που απαιτούν την διεξαγωγή ελέγχων που εμπεριέχουν ποικίλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, τον αριθμό των οργανικών θέσεων που είναι κενές, τους ελέγχους που έχουν γίνει από το 2019 και εάν έχουν γίνει επανέλεγχοι στις επιχειρήσεις όπου έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 19.10.2023

ΚΚΕ: Άμεση αγορά των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας για την κάλυψη των αναγκών του προσωπικού στο 303 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (303 ΠΕΒ) στη Λάρισα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Δένδιας, ερωτάται από τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ, για το ποσό των 500 ευρώ που δόθηκε για την αγορά Μέσων Ατομικής Προστασίας στο 303 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης, ενώ για την πλήρη κάλυψη των αναγκών απαιτείται τουλάχιστον το ποσό των 45.000 ευρώ. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόμενοι μένουν απροστάτευτοι ενώ τονίζεται το γεγονός εργάζονται σε ένα εξαιρετικά ανθυγιεινό και εξαιρετικά επικίνδυνο περιβάλλον και πρόκειται για το μοναδικό του είδους του στις Ένοπλες Δυνάμεις. Επίσης, γίνεται αναφορά ότι έχει κατατεθεί και στις αρχές του έτους ερώτηση, η οποία δεν απαντήθηκε και εν συνεχεία κατατέθηκε επίκαιρη ερώτηση, η οποία απαντήθηκε με γενικόλογο τρόπο, χωρίς να παρέχει δεσμεύσεις. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται για τα μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση για την άμεση διάθεση επαρκών πιστώσεων, για την προμήθεια των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Προστασίας, καθώς και για την άμεση απομάκρυνση του άκρως επικίνδυνου αμίαντου για την υγεία των εργαζομένων από τις στέγες του εργοστασίου, σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά πρωτόκολλα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Δρομολογείται το LNG στον Παγασητικό παρά την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας.

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ., Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, για την επένδυση για κατασκευή υπεράκτιου πλωτού τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στον Παγασητικό κόλπο. Ο βουλευτής αναφέρει ότι είχε κάνει και στις αρχές του έτους αντίστοιχη ερώτηση με τον τότε υφυπουργό να διαβεβαιώνει ότι εκείνη τη στιγμή μόνο συζητήσεις για την πρόθεση της εταιρίας υπήρχαν. Ωστόσο, σύμφωνα με την ειδησεογραφίαη επένδυση ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου, παρά τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Εκτός από τους πολίτες, επιστημονικοί και πολιτικοί φορείς εξέφρασαν και τεκμηρίωσαν αναλυτικά την αντίθεσή τους στη δρομολόγηση του έργου. Παρόλα αυτά, η ΡΑΑΕΥ απέστειλε τις γνωμοδοτήσεις των δήμων στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, οι οποίες έκριναν ότι δεν προκύπτουν σοβαροί περιβαλλοντικοί λόγοι για την απόρριψη της νέας χωροθέτησης. Με βάση τα παραπάνω ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται, ποιές είναι οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΝ που έκριναν ότι δεν προκύπτουν σοβαροί περιβαλλοντικοί λόγοι και με βάση ποιά επιστημονικά κριτήρια.

 

Παρασκευή 20.10.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Κίνδυνος κατάρρευσης των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων από την υποβάθμιση του εργασιακού πλαισίου και των αμοιβών των καλλιτεχνών.

Δώδεκα από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ θέτουν ερώτηση στους Υπουργούς Εσωτερικών, Πολιτισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκη Κεραμέως, Στυλιανή Μενδώνη και Κωστή Χατζηδάκη, αντίστοιχα, σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες των καλλιτεχνών, όπου βρίσκονται σε επισφάλεια, κάτι που επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων. Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, νόμοι που ψηφίστηκαν υποβάθμισαν τα πτυχία των καλλιτεχνών και με ΚΥΑ μειώθηκαν οι αμοιβές τους. Τα παραπάνω σε συνδυασμό ότι δεν έχουν γίνει προσλήψεις στα ΔΗΠΕΘΕ τα τελευταία χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα η λειτουργία τους να στηρίζεται σε συμβασιούχους με χαμηλές απολαβές. Ένας καλλιτέχνης που εργάζεται σε ΔΗΠΕΘΕ είναι δύσκολο να βιοποριστεί και αυτός είναι ο λόγος αναστολής της λειτουργίας της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που συνεπάγεται των εγκλωβισμό των σπουδαστών της. Κατόπιν των παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται, εάν θα δημιουργηθεί πλαίσιο εργασιακής αξιοπρέπειας για τους καλλιτέχνες και εάν υπάρχει πλάνο προσλήψεων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Άγνωστη η πορεία της ιστορικής ΛΑΡΚΟ.

Έξι από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, καταθέτουν ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα, Κωστή Χατζηδάκη, Άδωνη Γεωργιάδη και Θεόδωρο Σκυλακάκη, αντίστοιχα, για την ΛΑΡΚΟ και το μέλλον της. Ειδικότερα, το 2020, η ΛΑΡΚΟ τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και παρότι αρχικά προβλεπόταν ότι θα συνεχιστεί η λειτουργία της, το 2022 με απόφαση του τότε Υπουργού Οικονομικών έγινε παύση της παραγωγικής της διαδικασίας, καθώς δημιουργούσε μεγάλο έλλειμμα. Η πώληση της είναι αβέβαιη, καθώς η προσφυγή της εταιρίας CMI κατά της απόφασης ειδικής διαχείρισης με προτιμητέο επενδυτή την ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ αναβλήθηκε και παραπέμφθηκε για το ΣτΕ στις 12 Δεκεμβρίου 2023. Με δεδομένο ότι στις 7 Φεβρουαρίου 2024 λήγει το ειδικό καθεστώς και παρατάθηκε η παραμονή των εργαζομένων έως τα τέλη 2023 οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, εάν θα δοθεί νέα παράταση, εάν έχει αλλάξει η αρχική εκτίμηση των δαπάνων και να κατατεθούν ο οδικός χάρτης ενεργειών, η μελέτη σκοπιμότητας και η έκθεση αξιολόγησης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα