Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 20/5 – 24/5

Διαβάζεται σε 10'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 20/5 – 24/5
Vouliwatch

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν σε μεγάλο βαθμό ζητήματα υγείας, λόγω υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και δημοσιευμάτων που κάνουν λόγω για αύξηση των τιμών σε δεκάδες φάρμακα σε μια περίοδο που η ακρίβεια επελαύνει. Επίσης, τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την επικαιρότητα και σχετίζονται με την ποιότητα ζωής των πολιτών, όπως είναι η ασφάλεια των γυναικών, μετά από μία ακόμα γυναικοκτονία, αλλά και η ασφάλεια των παιδιών, κατόπιν της δηλητηρίασης στη Λαμία από σχολικά γεύματα. Θέματα υποδομών, εξωτερικής πολιτικής και εργασιακά ζητήματα απασχόλησαν και αυτή την εβδομάδα.

Στο σύνολό τους, όπως αναφέρει το Vouliwatch.gr, τα κόμματα άσκησαν 208 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με πρώτο να έρχεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 57 ακολουθούμενο από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. με 51, το ΚΚΕ με 25, την Ελληνική Λύση με 21, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ‘Νίκη’ με 16 και τη Νέα Αριστερά με 15. Στη συνέχεια συναντάμε τη Νέα Δημοκρατία με 11, τους Ανεξάρτητους με 5, την Πλεύση Ελευθερίας με 4 και τέλος τους Σπαρτιάτες με 3 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 105 Ερωτήσεις, 90 Αναφορές, 10 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 2 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 1 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 20.05.2024

Πλεύση Ελευθερίας: Για την 6η κατά σειρά γυναικοκτονία για το έτος 2024. Στις πόσες γυναικοκτονίες θα κάνετε κάτι;

Η πρόεδρος του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το ζήτημα των γυναικοκτονιών στη χώρα μας και πρόκειται για ερώτηση που κατατίθεται για 13η φορά. Επισημαίνεται η αναγκαιότητα για ποινικοποίηση της γυναικοκτονίας ως αυτοτελούς εγκλήματος, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ελλιπή μέτρα προστασίας των γυναικών, με τους κρατικούς μηχανισμούς να είναι ανύπαρκτοι και με την κακοποίηση να αναπαράγεται ή να ανατροφοδοτείται από τους ίδιους τους θεσμούς, μέσω της επαναθυματοποίησης. Απόδειξη των παραπάνω είναι η γυναικοκτονία που συντελέστηκε στις 16/5/2024, όπου η γυναίκα είχε καταγγείλει επανειλημμένα την κακοποίησή της από τον ίδιο δράστη στις Αρχές. Κατόπιν των παραπάνω, ο Πρωθυπουργός ερωτάται, εάν θα ποινοκοποιηθεί η γυναικοκτονία ως αυτοτελές έγκλημα κακουργηματικού χαρακτήρα και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για εξάλειψη των γυναικοκτονιών, της ενδοοικογενειακής βίας, της έμφυλης βίας, της κακοποίησης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Μαζική τροφική δηλητηρίαση παιδιών από σχολικά γεύματα _ Πυρκαγιά στη βιομηχανική μονάδα παρασκευής και διανομής των σχολικών γευμάτων.

Δεκατρείς από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. καταθέτουν ερώτηση στους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Υγείας, Δόμνα Μιχαηλίδου, Βασίλειο Κικίλια, Σοφία Ζαχαράκη, Κυριάκο Πιερρακάκη και Άδωνη Γεωργιάδη, αντίστοιχα, για την τροφική δηλητηρίαση μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή της Λαμίας μετά την κατανάλωση σχολικών γευμάτων. Παρά το γεγονός ότι μετά τις καταγγελίες έγιναν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τους αρμόδιους φορείς, εγείρονται ερωτήματα για την έγκαιρη ανάληψη και εκτέλεση των υποχρεώσεων του αρμόδιου φορέα (ΟΠΕΚΑ), όπως παρακολούθηση εκτέλεσης, παραλαβή παραδοτέων, επιβολή κυρώσεων κ.α. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία ο ΟΠΕΚΑ είχε λάβει καταγγελίες υγειονομικού χαρακτήρα και το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 11ου Δημοτικού Σχολείου είχε στείλει έγγραφο στην εταιρία «Γιαννίτσης Logistics SA», όπου ανέφερε ότι υπήρχαν κακομαγειρεμένα και ωμά φαγητά. Επιπλέον, το βράδυ της Κυριακής (19/5) οι εγκαταστάσεις της εταιρείας παραδόθηκαν στις φλόγες, καταστρέφοντας τόσο το κτίριο και ολοσχερώς τον αποθηκευτικό χώρο της, όσο και τα αυτοκίνητα της επιχείρησης που βρισκόντουσαν στον περιβάλλοντα χώρο, παρά το γεγονός ότι ένα χρόνο πριν η εταιρία είχε κάνει επιτυχημένη άσκηση που περιελάμβανε εκδήλωση πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις. Με βάση τα παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, για την απάντηση του ΟΠΕΚΑ στις καταγγελίες των γονέων και τα αποτελέσματα της προανάκρισης για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 21.05.2024

Ελληνική Λύση: Σχετικά με τις επικείμενες ανατιμολογήσεις φαρμάκων

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου θέτει ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, που αφορά δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για Υπουργική Απόφαση μετά τις ευρωεκλογές που θα ανακοίνωση αυξήσεις σε 400 φάρμακα. Έγκυρες πληροφορίες των εφημερίδων αναφέρουν ότι με βάσει τους υπολογισμούς στους οποίους έχει προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας, θα αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη κατά 16 εκατ.ευρώ που θα επωμιστούν οι ασθενείς και 24 εκατ. Ευρώ θα επιβαρυνθεί ο ΕΟΠΥΥ. Επίσης, δεν αποκλείεται και η αύξηση άλλων φαρμάκων, καθώς μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού καταλόγου με τις νέες τιμές, πιθανολογείται ότι θα ακολουθήσουν ενδεχομένως ενστάσεις από εταιρείες. Ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, εάν ισχύουν τα παραπάνω, σε ποιές ενέργειες θα προβεί ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις σε φάρμακα και εάν αληθεύει ότι είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να βγάλει από τη λίστα κάποια ισχυρά παυσίπονα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Αριστερά: Η μακροχρόνια υφαρπαγή του εισοδήματος των ελευθεροεπαγγελματιών εργαστηριακών ιατρών οδηγεί στη φτωχοποίησή τους.

Πέντε από τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, που αφορά τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων, καθώς έχουν επιβαρυνθεί με τις υποχρεωτικές επιστροφές που φτάνουν το 50% έως και 70% των αμοιβών των διαγνωστικών εξετάσεων. Πρόκειται για έναν μνημονειακό νόμο που εφαρμόστηκε το 2013 και οδηγεί σε έλλειψη ρευστότητας και αδυναμία αποπληρωμής προμηθευτών και προσωπικού. Επίσης, λόγω χρεών καθίσταται απαγορευτική η συνταξιοδότηση των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την μαζική αντίδραση των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών, η οποία εκφράζεται με αποχή από τη λειτουργία όλων των μικρομεσαίων διαγνωστικών εργαστηρίων της χώρας. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται εάν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει σε διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαστηριακών γιατρών, καθώς και στις ενέργειες στις οποίες θα προβεί για να αντιστραφεί η συνθήκη φτωχοποίησης των μεσαίων και μικρών ιδιωτικών διαγνωστικών ιατρείων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 22.05.2024

ΚΚΕ: Για την άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού στα νοσοκομεία Παίδων.

Δέκα από τους βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, για το ζήτημα του Νοσοκομείου Παίδων, όπου εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι τονίζουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια ανταπόκριση από την Πολιτεία. Είχε επισημανθεί ότι τα τακτικά χειρουργεία θα έκλειναν, λόγω της μη ασφαλούς λειτουργίας τους, καθώς το νοσοκομείο υπολείπεται σε αναισθησιολόγους και σε νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να διογκώνονται οι λίστες αναμονής. Ομοίως, υποστελεχωμένη είναι και η ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγία Σοφία με τις δέκα κλίνες που διαθέτει να καλύπτονται από 16 νοσηλευτές, ενώ θα έπρεπε να είναι 30. Κατόπιν των παραπάνω, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται, για τα μέτρα που θα λάβει ώστε να ενισχυθούν τα τμήματα του νοσοκομείου με το απαραίτητο προσωπικό και τα χειρουργεία για να μπορέσουν να ανοίξουν όλες οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Αριστερά: Η πολιτική ιδεοληψία της κυβέρνησης αφήνει την Ελλάδα χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία.

Τέσσερις βουλεύτριες του κόμματος “Νέα Αριστερά” καταθέτουν ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο είχε προχωρήσει κατά την τετραετία 2015-2019, όπως αναφέρουν, και το οποίο παρά το γεγονός ότι το κόστος ολοκλήρωσής του είναι χαμηλό δεν γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες προς αυτή τη κατεύθυνση, κάτι που καταδεικνύει ότι είναι πολιτικοί οι λόγοι που δεν ολοκληρώνεται. Σε σχετική ερώτηση το 2021, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε αναφέρει ότι έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες προκατασκευαστικές ενέργειες για την υλοποίηση της διακρατικής συμφωνίας, ωστόσο δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Οι βουλεύτριες τονίζουν ότι είναι οξύμωρο να γίνεται λόγος για σιδηροδρομικές συνδέσεις με τις γείτονες χώρες που θα ξεκινούν από τη Φλώρινα, όταν η Φλώρινα δεν έχει σιδηρόδρομο μετά από το δυστύχημα των Τεμπών. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται το λόγο που η σιδηροδρομική γραμμή Φλώρινα – Μπίτολα δεν έχει επαναλειτουργήσει και εάν έχουν ολοκληρωθεί από πλευράς Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας της χώρας μας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 23.05.2024

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Οι εκκρεμότητες στην καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και τις γύρω περιοχές συνεχίζονται.

Δύο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής θέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Κικίλια, σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι που έγινε το καλοκαίρι του 2018 προκαλώντας το θάνατο 104 ανθρώπων αλλά και φυσικές και υλικές καταστροφές. Πρόκειται για μια υπόθεση που είναι ακόμα ανοιχτή στη δικαιοσύνη και που παρά τα όσα έχουν εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση για στήριξη των ανθρώπων, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν λάβει τη δεύτερη δόση των αποζημιώσεων. Επίσης, τα εμπόδια που έχουν ανακύψει με τα δασαρχεία και τις δασικές υπηρεσίες, καθώς και τα θέματα εξαιτίας του πολεοδομικού σχεδίου του Ματιού, έχουν οδηγεί στην προσφύγει των πολιτών στο ΣτΕ, ώστε να αποζημιωθούν. Καθώς, λόγω της μεταφοράς της κρατικής Αρωγής από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής κρίσης δημιουργήθηκαν αστοχίες, ο Υπουργός ερωτάται, για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της καταβολής αποζημιώσεων, καθώς και τις κατηγορίες αποζημιώσεων που δεν έχουν δοθεί.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Η Κυβέρνηση δεν μειώνει το φόρο στα τρόφιμα, δίνει όμως, μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ),αφειδώς λεφτά σε εταιρείες φαντάσματα.

Δύο από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ καταθέτουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου και Σοφία Ζαχαράκη, αντίστοιχα, που αφορά αποκαλύψεις που έκαναν οι εργαζόμενοι της ΔΥΠΑ σε συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ, Στέφανο Κασσελάκη, για απευθείας αναθέσεις μαμούθ σε εταιρείες αμφίβολης αξιοπιστίας. Σε Δελτίο Τύπου που είχε εκδόσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔτ. ΟΕΕ-τ. ΟΕΚ αναφερόταν ότι έχουν δοθεί συνολικά από τον Σεπτέμβριο του 2023, 132.990 € σε μια συγκεκριμένη εταιρεία με ειδίκευση τον Σχεδιασμό και Ανάπτυξη Τεχνολογιών Πληροφορίας για Εφαρμογές. Ωστόσο ρεπορτάζ της ΕφΣυν αναφέρει ότι η εταιρία αυτή δεν έχει ούτε τηλέφωνο, ούτε έδρα, ούτε νόμιμο εκπρόσωπο. Τα παραπάνω είναι ανησυχητικά σε συνδυασμό με το έλλειμμα του Οργανισμού για το 2023 που ήταν 711.655.055 εκ ευρώ και για το 2024, μέχρι τώρα, υπολογίζεται ότι έχει ανέλθει στα 849.035.316,03 εκ ευρώ. Οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, τι έχουν πράξει για να ερευνήσουν τα πεπραγμένα της Διοίκησης της ΔΥΠΑ, για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα του Οργανισμού, καθώς και τον λόγο που δεν προτιμήθηκε η δωρεάν συνδρομή της ΕΡΤ για την παραγωγή διαφημιστικών σποτ προώθησης των δράσεων του Οργανισμού.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 24.05.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Εξακολουθούν οι απάνθρωπες συνθήκες για τους αφιχθέντες στη νότια Κρήτη παρά τις προσπάθειες των τοπικών αρχών.

Δώδεκα από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτριο Καιρίδη, για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι χρειάστηκε η παρέμβαση εισαγγελέα για να βρεθεί ανθρώπινος χώρος για τη φιλοξενία αφιχθέντων αιτούντων άσυλο. Οι άνθρωποι αυτοί, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και παιδιά, διαμένουν σε χώρο στάθμευσης. Καθώς, οι αύξηση των μεταναστευτικών ροών δεν είναι αποκλειστικά εθνικό ζήτημα αλλά και ευρωπαϊκό και επειδή το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι το αρμόδιο για την παροχή υλικών και άυλων συνθηκών υποδοχής στους αφιχθέντες, ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, τον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου για τη διαχείριση των αυξανόμενων ροών και εάν έχει δοθεί στους αφιχθέντες πρόσβαση σε αίτημα ασύλου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα