Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 8/4 – 12/4

Διαβάζεται σε 12'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 8/4 – 12/4
Vouliwatch.gr

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστούν επαναλαμβανόμενα γεγονότα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την οικονομική διαβίωση των πολιτών, όπως είναι οι ναυτικές φωτοβολίδες και το εργασιακό πλαίσιο για τις απολύσεις. Επιπροσθέτως, τέθηκαν ζητήματα διαφάνειας, εξωτερικής πολιτικής της χώρας, υγείας και περιβαλλοντικά θέματα. Εκτός των ερωτήσεων που παρατίθενται κάτωθι, υπήρχαν ερωτήσεις που αφορούν την υποστελέχωση δημόσιων υπηρεσιών ανά την επικράτεια και ζητήματα που άπτονται του αγροτικού τομέα.

Στο σύνολό τους τα κόμματα άσκησαν, όπως αναφέρει το Vouliwatch.gr, 234 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με πρώτο να έρχεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 66, ακολουθούμενο από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. με 49, το ΚΚΕ με 41, τη Νέα Δημοκρατία με 27 και τη Νέα Αριστερά με 19. Στη συνέχεια συναντάμε την Ελληνική Λύση με 12, τους Ανεξάρτητους με 10, την Πλεύση Ελευθερίας με 6, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη με 3 και τέλος τους Σπαρτιάτες με 1 Μέσο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 99 Ερωτήσεις, 91 Αναφορές, 37 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 7 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 08.04.2024

Πλεύση Ελευθερίας: Η συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας προς το Ισραήλ παρά τις εντεινόμενες κατηγορίες εις βάρος του κράτους αυτού περί κατάφωρης παραβίασης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Ο βουλευτής του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, θέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών, Γεώργιο Γεραπετρίτη, σχετικά με τη διαρκή στήριξη της Ελλάδας στο Ισραήλ. Όπως επισημαίνει ο βουλευτής, ο πόλεμος στη Γάζα συμπλήρωσε στις 07.04.2024, 6 μήνες, στην διάρκεια των οποίων 33.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσα τους 13.000 παιδιά, ενώ 8.000 είναι εκείνοι που αγνοούνται. Το Ισραήλ κατηγορείται από κράτη και διεθνείς οργανισμούς για εγκλήματα πολέμου, περιλαμβανομένης της εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας, ενώ, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε στις 26 Ιανουαρίου πως η προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ για παραβίαση της Διεθνούς Σύμβασης για την Πρόληψη και την Καταστολή της Γενοκτονίας είναι βάσιμη και ζήτησε από το Ισραήλ «να λάβει όλα τα μέτρα στη δύναμή του για να αποτρέψει όλες τις πράξεις που εμπίπτουν στο Άρθρο 2 αυτής της Σύμβασης». Επίσης, η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζήτησε να επιβληθεί εμπάργκο των όπλων κατά του Ισραήλ, καθώς έχει υπερβληθεί το σημείο εκείνο που υποδηλώνει στην επιτροπή το έγκλημα της γενοκτονίας. Δυτικά κράτη, όπως η Μεγάλη Βρετανία, έχουν αρχίσει να εξετάζουν τη διακοπή στρατιωτικής συνεργασίας με το κράτος του Ισραήλ. Κατόπιν των παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, εάν το Ισραήλ είναι φιλικό κράτος για την Ελλάδα και τον λόγο που η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει διακόψει τη στενή στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, καθώς και εάν η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας εμπεριέχει την ηθική διάσταση και ποιό σημείο είναι εκείνο που η Ελλάδα θα επανεξετάσει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Αριστερά: Τα απογευματινά χειρουργεία ως όχημα απαξίωσης της δημόσιας περίθαλψης.

Δέκα από τους βουλευτές του κόμματος της Νέας Αριστεράς απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, για τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία θα συρρικνώσουν και θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε μια περίοδο που λόγω της ακρίβειας οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν σε έξοδα που αφορούν την φροντίδα της υγείας τους. Στην Ελλάδα το ποσοστό δαπανών είναι στο 35%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 15% και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2023, το 67% των πολιτών από 16 ετών και άνω δεν μπόρεσε να κάνει κάποια εξέταση ή θεραπεία λόγω οικονομικής αδυναμίας. Καθώς, οι λίστες των χειρουργείων έχουν αυξηθεί και οι αναμονές φθάνουν και τα δύο χρόνια, λόγω υποστελέχωσης των νοσοκομείων, το Υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζει το ζήτημα με απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία και με αυτόν τον τρόπο οι ασθενείς που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα θα επιλέγουν τα απογευματινά χειρουργεία και θα ανοίγονται περισσότερες θέσεις στα πρωινά χειρουργεία για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Παρόλο, που είχε τονιστεί ότι τα απογευματινά χειρουργεία δεν αφορούν τα τακτικά περιστατικά, η Ένωση γιατρών ΕΣΥ του Νομού Ηρακλείου κατήγγειλε ότι χειρουργήθηκε επί πληρωμή ασθενής με κάταγμα στο χέρι. Επίσης, υγειονομικοί όλης της χώρας καταγγέλλουν πιέσεις για μετακινήσεις προσωπικού από άλλες δομές. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, εάν το χειρουργείο για κάταγμα είναι τακτικό και όχι έκτακτο, εάν κατανοεί ότι το μέτρο είναι αδύνατο να εφαρμοστεί λόγω υποστελέχωσης του ΕΣΥ και ποιές είναι οι προθέσεις του Υπουργείου για την αντιμετώπιση υγειονομικής φτώχειας στη χώρα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 09.04.2024

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Αλόγιστη και εκτός θεσμικού πλαισίου χρήση αεροσκαφών μεταφοράς υψηλών προσώπων.

Ο βουλευτής του κόμματος ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτριος Μπιάγκης, καταθέτει ερώτηση στους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Επικρατείας, Νικόλαο Δένδια και Μαυρουδή Βορίδη, αντίστοιχα, αναφορικά με τη χρήση αεροσκαφών μεταφοράς Υψηλών Προσώπων. Ειδικότερα, η Κυβέρνηση διαθέτει έναν αριθμό πτητικών μέσων για την ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά Υψηλών Προσώπων, ωστόσο, πληθώρα δημοσιευμάτων, των τελευταίων τεσσάρων ετών, κάνουν λόγο για περιστατικά κατάχρησης και εκμετάλλευσης των αεροσκαφών αυτών, καθώς και μη τήρηση των προβλεπόμενων αερολιμενικών διατάξεων που αφορούν στα απαραίτητα έγγραφα προς εκτέλεση αυτών των πτήσεων. Ο βουλευτής αναφέρει δύο περιστατικά, όπου αφορούν το Πρωθυπουργικό αεροσκάφος, με τη ένα να αφορά σε ταξίδι στην Αίγυπτο, όπου το αεροσκάφος προσγειώθηκε μακριά από την προγραμματισμένη συνάντηση και ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του μαζί με φιλικό ζευγάρι πραγματοποίησαν διήμερες διακοπές σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Το δεύτερο αφορά μυστική πτήση από την Ολλανδία στη Γαλλία, όπου το αεροσκάφος παρέμεινε για 25 λεπτά και η Κυβέρνηση το έσβησε από την καταγραφή πτήσεων και εκδόθηκε διαταγή με την οποία απειλείται με κυρώσεις η Πολεμική Αεροπορία εάν κάποιος διαρρεύσει ξανά πληροφορίες για την κίνηση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους. Με βάση τα παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, το λόγο που αποκρύφτηκαν τα δηλωτικά επιβαινόντων και φορτίου και πόσες είναι οι ετήσιες ώρες πτήσης VIP αεροσκαφών την τελευταία δεκαετία και ποιό το κόστος αυτών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την επιλογή διενέργειας Εσωτερικού Ελέγχου για την διαρροή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα εκλογέων εξωτερικού από το ΥΠΕΣ.

Η βουλεύτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ., Παναγιού Πούλου, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στην Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, για το μείζον θεσμικό και πολιτικό ζήτημα της διαρροής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα εκλογέων εξωτερικού. Η βουλεύτρια τονίζει ότι η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στην απομάκρυνση του Γενικού Γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ), κ. Μ. Σταυριανουδάκη, και του Γραμματέα Αποδήμων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ν. Θεοδωρόπουλου, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία Εσωτερικού Ελέγχου και η παράδοση του σχετικού πορίσματος. Επίσης, εγείρονται ερωτήματα για την επιλογή διενέργειας Εσωτερικού Ελέγχου αντί για Ένορκη Διοικητική Εξέταση, καθώς προκύπτει ότι η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, βάσει των αρμοδιοτήτων της, θα έπρεπε να είναι ένας εκ των ελεγχόμενων για τη διαρροή. Δεν έχει διευκρινιστεί, ακόμη, εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν παραλάβει το «Υποσύστημα Αιτήσεων Επιστολικής Ψήφου» από την ανάδοχη εταιρία, όπου με βάση τα παραδοτέα θα πρέπει να έχει παραληφθεί από τις 09.02.2024. Ο Υπουργός ερωτάται τον λόγο που δεν διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και εάν έχουν παραληφθεί τα παραδοτέα της προαναφερθείσας σύμβασης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 10.04.2024

Νέα Αριστερά: Η απουσία του βάσιμου λόγου απόλυσης απελευθερώνει την εργοδοτική αυθαιρεσία, με συνέπεια την απόλυση εργαζομένων εξαιτίας αποτυχημένων επιχειρησιακών σχεδίων.

Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Αθανάσιος Ηλιόπουλος, θέτει επίκαιρη ερώτηση στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, για την εργασιακή πραγματικότητα στην Ελλάδα, κατόπιν των αιφνιδιαστικών απολύσεων που πραγματοποίησε η Viva Wallet. Επισημαίνεται ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας είναι αποτέλεσμα της μείωσης του εργατικού δυναμικού και όχι της αύξησης της απασχόλησης και η εργασιακή πραγματικότητα δεν είναι αισιόδοξη. Η εταιρεία Viva Wallet προχώρησε σε αιφνίδιες απολύσεις, καθώς υπήρξε αποτυχία του business plan και οι μελλοντικές εκτιμήσεις δεν είναι αισιόδοξες. Η εργασιακή απορρύθμιση που υπάρχει στην ελληνική εργασιακή αγορά έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της διαπραγματευτικής δύναμης της εργατικής τάξης μέσω της υποαπασχόλησης και της ανεργίας. Ως εκ τούτου η αρμόδια Υπουργός ερωτάται για τις ενεργητικές και παθητικές πολιτικές απασχόλησης που θα προωθήσει το Υπουργείο, εάν τηρούνται όσα προβλέπονται από την νομοθεσία για το καθεστώς των απολύσεων, καθώς και εάν είναι στις προθέσεις της να επανέλθει ο βάσιμος λόγος απόλυσης μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Τροποποίηση του Ν.4765/2021 αρθ.37_42, για κάλυψη παροδικών αναγκών προσωπικού σε βρεφονηπιακούς σταθμούς συγχρηματοδοτούμενους από Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Σεβαστή Βολουδάκη, απευθύνει ερώτηση προς την Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, για το ζήτημα της κάλυψης των αναγκών βρεφονηπιακών σταθμών που συγχρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Πιο συγκεκριμένα, η βουλεύτρια αναφέρει ότι με βάση τον Ν. 4765/2021 δίνεται η δυνατότητα να απασχολείται προσωπικό με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) για αντιμετώπιση εποχικών ή άλλων πρόσκαιρων αναγκών από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πάσης φύσεων επιχειρήσεών τους. Καθώς, σε περιπτώσεις λοχείας μειώνεται το δυναμικό, οι δήμοι προβαίνουν σε δίμηνες συμβάσεις ΙΔΟΧ, οι οποίες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Για τους παραπάνω λόγους, η Υπουργός ερωτάται εάν υπάρχει πρόβλεψη για τροποποίηση του νόμου ώστε να δίνεται η δυνατότητα αντικατάστασης των εργαζομένων που κάνουν χρήση των εργασιακών τους δικαιωμάτων από τους εν ισχύ πίνακες του ΑΣΕΠ για προσλήψεις προσωπικού.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 11.04.2024

Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ‘ΝΙΚΗ’: Πυροπροστασία ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων με ατομική ευθύνη των πολιτών, ζητάει η Κυβέρνηση.

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος ‘ΝΙΚΗ’, Κομνηνός Δελβερούδης, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, για την Εγκύκλιο του Υπουργείου του που αφορά Κανονισμό για την Πυροπροστασία Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων. Ο Κανονισμός αφορά οικόπεδα ή γήπεδα που έχουν ανεγερθεί κτίρια και τα οποία βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικά οικοσυστήµατα, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις και εντός ακτίνας τριακοσίων µέτρων από τις εκτάσεις αυτές ή βρίσκονται µέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγµένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις ή σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών. Σύμφωνα με την Εγκύκλιο που εκδόθηκε δύο εβδομάδες πριν από τη λήξη της αρχικής προθεσμίας και ορίζεται ότι οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται με δικά τους έξοδα και δική τους ευθύνη στη σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμοδίου τεχνικού επιστήμονα και στη Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας. Ο Υπουργός ερωτάται εάν αναγνωρίζει το ατόπημα στο οποίο έχει προβεί και αντί να δίνονται παρατάσεις να καταργηθεί ο Κανονισμός, ο οποίος μετακυλίει την κρατική ευθύνη στους πολίτες. Ακόμα, ερωτάται το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την πλήρη στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό και στην αναβάθμιση των μέσων και υποδομών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Πότε θα ρυθμίσετε το νομοθετικό πλαίσιο για τις ναυτικές φωτοβολίδες που συνεχίζουν να αφαιρούν ζωές;

Ο βουλευτής του κόμματος ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ., Διονύσιος Χαράλαμπος Καλαματιανός, ερωτά τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τις ναυτικές φωτοβολίδες και την ρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου, λόγω και της πρόσφατης τραγωδίας που σημειώθηκε στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, όπου σκοτώθηκε ένας 33χρονος άνδρας. Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε εκείνο που έλαβε χώρα στο κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στο Ρέντη, όπου τραυματίστηκε ένας αστυνομικός και λίγες μέρες μετά κατέληξε. Επισημαίνεται ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. είχε τονίσει, το 2022, τους κινδύνους που απορρέουν από την ανεξέλεγκτη χρήση των ειδών αυτών και παρόλο που ο τότε Υπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση δεν προέβη σε καμία ενέργεια. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται, το λόγο που το Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος, καθώς και τον αριθμό των αδειών εμπορίας ειδών πυροτεχνίας ναυτικού τύπου που έχουν εκδοθεί και ισχύουν σήμερα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 12.04.2024

Νέα Αριστερά: Άκρως ανησυχητικές οι αποκαλύψεις για έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Επιτροπής Ανταγωνισμού για υπόνοια απάτης και νόθευσης του ανταγωνισμού σε έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο βουλευτής και Πρόεδρος του κόμματος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, θέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για δημοσίευμα του politico.eu, σύμφωνα με το οποίο διεξάγεται έρευνα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο σε 10 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας και φαίνεται να έχουν λάβει μεγάλο αριθμό έργων με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ύψους 2,5 δις. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι έχει εκκινήσει έρευνα, κατόπιν καταγγελίας που έκανε ελληνική εταιρεία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ελλάδα διενήργησε ελέγχους σε εταιρίες πληροφορικής και τεχνολογίας για πιθανή οριζόντια σύμπραξη νόθευσης δημόσιων διαγωνισμών, καθώς ανατέθηκαν έργα σε εταιρείες που η προσφορά τους ήταν η μόνη που είχε κατατεθεί. Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για υπερκοστολογήσεις. Επίσης, το Politico αναφέρει πως εξέτασε 110 δημόσιους διαγωνισμούς από το 2021-2024, χρηματοδοτούμενους από το ΤΑΑ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ανατέθηκαν σε μία από τις 10 εταιρίες που ερευνώνται. Κατόπιν των παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, για τα αναλυτικά στοιχεία των έργων και στις ενέργειες στις οποίες θα προβεί, ώστε να διασφαλιστεί η ορθή δημοσιονομική διαχείριση των πόρων του ΤΑΑ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα