Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 4/3 – 8/3

Διαβάζεται σε 9'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 4/3 – 8/3
vouliwatch

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούσαν ζητήματα της επικαιρότητας, όπως είναι οι επικείμενες ευρωεκλογές και το έγκλημα στα Τέμπη. Ακόμα, όπως συζητήθηκαν και θέματα ασφάλειας στον σιδηρόδρομο, ζητήματα διαφάνειας, διαφθοράς και οικονομικών.

Στο σύνολό τους, όπως αναφέρει το vouliwatch.gr, τα κόμματα άσκησαν 206 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με πρώτο να έρχεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 67, ακολουθούμενο από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. με 43, την Ελληνική Λύση με 34, το Κ.Κ.Ε. με 26 και από 11 η Νέα Δημοκρατία και η Νέα Αριστερά.

Στη συνέχεια, συναντάμε τους Σπαρτιάτες με 6, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας με 3 και τέλος τους Ανεξάρτητους με 2 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 121 Ερωτήσεις, 47 Αναφορές, 28 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 7 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 3 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 04.03.2024

Νέα Αριστερά: Προκλητικοί χειρισμοί σε βάρος εκλογέων του εξωτερικού από ευρωβουλεύτρια του κυβερνώντος κόμματος.

Ο βουλευτής του κόμματος της Νέας Αριστεράς, Αθανάσιος Ηλιόπουλος, θέτει επίκαιρη ερώτηση στην Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με το διαφημιστικό email που έλαβαν ψηφοφόροι του εξωτερικού που αφορούσε την υποψηφιότητα της κυρίας Ασημακοπούλου με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές. Όπως επισημαίνουν, οι αποδέκτες των μηνυμάτων, ουδέποτε συναίνεσαν στην αποστολή προεκλογικού υλικού, όπως ορίζεται από τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων, καθώς και ότι μοιράστηκαν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους μόνο κατά την εγγραφή τους στους καταλόγους εκλογέων του εξωτερικού. Αρμόδιο για την εν λόγω διαδικασία είναι το Υπουργείο Εσωτερικών και το προαναφερθέν συνιστά πρωτοφανή παραβίαση του άρθρου 9Α του Συντάγματος. Με δεδομένα τα παραπάνω, αλλά και με το γεγονός ότι η πρόσφατη μεθόδευση για την επιστολική ψήφο εγείρει ζητήματα νόθευσης της λαϊκής βούλησης, η Υπουργός ερωτάται, εάν ισχύει ο ισχυρισμός της ευρωβουλεύτριας ότι έλαβε τα στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και για τα εχέγγυα που παράσχει το εν λόγω Υπουργείο για την μη επανάληψη τέτοιων ζητημάτων, αλλά και για την ακεραιότητα της επιστολικής ψήφου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.: Η Κυβέρνηση προτίθεται να σεβαστεί εμπράκτως με την αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία, την επιθυμία του 1 εκατομμυρίου πολιτών που στηρίζουν το ψήφισμα των συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών;

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., Βασίλειος Κόκκαλης, απευθύνει ερώτηση προς την Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με το ψήφισμα για τη συγκέντρωση ηλεκτρονικών υπογραφών, το οποίο ξεκίνησαν οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών και ζητούν την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας όταν προκύπτουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, και το οποίο έχει ξεπεράσει τις 836.000 υπογραφές. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι με βάση την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2019, εισήχθη ο θεσμός της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ωστόσο, στα έτη που μεσολάβησαν έχουν σταλεί προς το Υπουργείο Εσωτερικών 44 επιστολές Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, ώστε να συνταχθεί και να ψηφιστεί το Σχέδιο Νόμου, αλλά και η ψήφιση του εκτελεστικού του Συντάγματος Νόμου για το αναθεωρημένο Άρθρο 73. Καθώς, έως και σήμερα δεν έχει εισαχθεί νομοθετική πρωτοβουλία της πρόβλεψης του Συντάγματος, η Υπουργός ερωτάται, εάν το ψήφισμα αυτό έχει κινητοποιήσει την Κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει άμεσα τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 05.03.2024

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Πότε θα εκδοθεί ο Κανονισμός Φορτοεκφορτωτικών Εργασιών Λιμένος και Ξηράς.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Φραγκίσκος Παρασύρης, καταθέτει ερώτηση στους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Δόμνα Μιχαηλίδου και Χρήστο Στυλιανίδη, αντίστοιχα, για την κατάρτιση του νέου Κανονισμού Εργασίας Διεξαγωγής των Φορτοεκφορτωτικών Εργασιών Λιμένος, ως οφείλουν με βάση απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η μη κατάρτιση του Κανονισμού έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση αρμοδιοτήτων. Επίσης, κρίνεται αναγκαία η κατάρτισή του μετά την ακύρωση της ΚΥΑ που ήταν ο Γενικός Ενιαίος Κανονισμός Εργασίας Διεξαγωγής των των Φορτοεκφορτωτικών Εργασιών Λιμένος. Καθώς, η ανυπαρξία του εν λόγω Κανονισμού συμβάλλει στα εργατικά ατυχήματα, οι Υπουργοί ερωτώνται εάν είναι στις προθέσεις τους να προχωρήσουν σε διαβούλευση με την Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών Ελλάδος για την κατάρτιση του Κανονισμού και ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα των πρωτοβουλιών για την έκδοση της ΚΥΑ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Χρέος και διαθέσιμα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Ο βουλευτής του κόμματος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλειος Βιλιάρδος, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με το χρέος του Κεντρικού Κράτους που στο τέλος του έτους 2023 ανερχόταν σε 406.522 εκατ. € και της Γενικής Κυβέρνησης που ανερχόταν σε 356.600 εκατ. €. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι εάν αφαιρεθούν τα συνολικά διαθέσιμα στη Γενική Κυβέρνηση, το καθαρό χρέος της ήταν 323.000 εκατ. €, κάτι που υποδηλώνει ότι υπάρχει σημαντικό χρέος σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, ύψους 49.922 εκατ. €. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, εάν τα παραπάνω ευσταθούν και εάν ναι που καταχωρούνται και σε τι αφορούν τα 49.922 εκατ. € και ποιό το ύψος δανείων ανά φορέα εκτός του Κεντρικού Κράτους και ποιό το συνολικό ύψος τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 06.03.2024

ΚΚΕ: Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να λειτουργεί ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού Καλαβρύτων με ασφάλεια.

Τρεις βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, για τον οδοντωτό σιδηρόδρομο Διακοπτου – Καλαβρύτων, όπου στις 26/02/2024 εγκλωβίστηκαν 90 επιβάτες, λόγω κατολίσθησης επί του σιδηροδρομικού δικτύου. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο στον οδοντωτό σιδηρόδρομο, κάτι που είναι αποτέλεσμα των ανύπαρκτων μέτρων συντήρησης και μέτρων ασφαλείας. Καθώς, η εν λόγω περιοχή είναι μια περιοχή όπου η Κυβέρνηση και η περιφέρεια δίνουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την τουριστική ανάπτυξη, ο Υπουργός ερωτάται, για τα μέτρα που θα λάβει ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και να στελεχωθεί ο σιδηρόδρομος με τα αναγκαία μέτρα προστασίας και το απαραίτητο προσωπικό.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Άσκηση εκλογικού δικαιώματος Ευρωπαίων πολιτών στις Ευρωπαϊκές εκλογές.

Έξι από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, θέτουν ερώτηση προς την Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, κάτι το οποίο παραβιάζει τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπει ότι κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει το δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι στο κράτος που κατοικεί, με τους ίδιους όρους που έχουν και οι υπήκοοι του εν λόγω κράτους. Πολίτες που έχουν πολιτογραφηθεί ως Έλληνες πολίτες παραμένουν εγγεγραμμένοι σε αυτούς με την ιδιότητα του πολίτη κράτους – μέλους ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα είναι εγγεγραμμένοι και στον εκλογικό κατάλογο Ελλήνων πολιτών, δεν φαίνεται να υπάρχει σχετική πρόβλεψη για την διαγραφή τους από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους κοινοτικών εκλογέων με την πολιτογράφηση και την εγγραφή τους στο Δημοτολόγιο. Η Υπουργός ερωτάται το σκεπτικό με το οποίο προβλέφθηκε ότι μόνο οι Έλληνες εκλογείς μπορούν να επιλέγουν την επιστολική ψήφο ως μέσο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, στερώντας έτσι το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου από τους Ευρωπαίους πολίτες που κατοικούν στην Ελλάδα και προβαίνοντας σε διακριτική μεταχείριση. Επίσης, τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει διπλή/ταυτόχρονη εγγραφή Ευρωπαίων πολιτών που έχουν αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα τόσο στους εκλογικούς καταλόγους κοινοτικών εκλογέων όσο και στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων πολιτών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 07.03.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.: Να καταργηθεί η “διάταξη Βορίδη” (άρθρο 37, ν. 4915/2022) που δημιουργεί συνθήκες τρομοκρατίας των αιρετών και αντίκειται στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης.

Δώδεκα βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. καταθέτουν ερώτηση στην Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, για τη διάταξη η οποία κατέστησε υποχρεωτική την άσκηση, εκ μέρους των Δήμων, έφεσης κατά των πρωτόδικων αποφάσεων που δικαιώνουν τους εργαζόμενους των Δήμων, σε υποθέσεις που αφορούν τον προσδιορισμό ή τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης τους. Πρόκειται για διάταξη που παραβιάζει την αυτοτέλεια των ΟΤΑ και επιδεινώνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δημοτικών υπηρεσιών. Ήδη στον Δήμο Αγίου Δημητρίου κλήθηκαν σε απολογία, τον Απρίλιο του 2023, 27 Δημοτικοί Σύμβουλοι και η πρώην Δήμαρχος, καθώς ψήφισαν ομόφωνα, τον Οκτώβριο του 2022, να μην ασκήσουν έφεση επί δύο πρωτόδικων αποφάσεων που αποδέχονταν την μετατροπή της σύμβασης 34 εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Η Υπουργός ερωτάται για τα μέτρα που θα λάβει για την άμεση κατάργηση της διάταξης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΚΕ: Για τη σοβαρή βλάβη στον υποθαλάσσιο αγωγό που συνδέει το νησί της Αίγινας με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και την απουσία πόσιμου υγιεινού νερού.

Δέκα βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν ερώτηση στους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκη Κεραμέως, Χρήστο Σταϊκούρα και Θεόδωρο Σκυλακάκη, αντίστοιχα, για την βλάβη σε υποθαλάσσιο αγωγό του νερού που έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι της Αίγινας να μην έχουν πόσιμο νερό για έναν μήνα και πιθανά να είναι ακατάλληλο και για οικιακή χρήση. Αυτό έρχεται να επιβαρύνει περαιτέρω τον οικιακό προϋπολογισμό των λαϊκών νοικοκυριών, καθώς πρέπει να προμηθεύονται εμφιαλωμένο νερό. Οι Υπουργοί ερωτώνται τα μέτρα που θα ληφθούν, ώστε να μην πληρώσουν οι Αιγινήτες λογαριασμό νερού έως να διορθωθεί το πρόβλημα, να  διασφαλιστεί άμεσα η παροχή πόσιμου νερού στο νησί και να αποδοθούν στο ακέραιο όλες οι ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 08.03.2024

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Διεύρυνση ανισότητας μεταξύ μισθών και εταιρικών κερδών (τα οποία φεύγουν όλο και περισσότερο στο εξωτερικό)

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για τη διεύρυνση των ανισοτήτων μεταξύ μισθών και εταιρικών κερδών στην Ελλάδα που ολοένα και αυξάνεται, αποκλίνοντας από την αντίστοιχη πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το Kreport και τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, η Ελλάδα είχε το 2022 τη δεύτερη χαμηλότερη θέση στην Ε.Ε. στους μισθούς ως προς το ΑΕΠ, αλλά την τρίτη υψηλότερη ως προς τα εταιρικά κέρδη, τα οποία φεύγουν στο εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει 40% μείωση στις άμεσες ξένες επενδύσει για το 2023. Ο Υπουργός ερωτάται, εάν γνωρίζει για τα παραπάνω δημοσιεύματα, πώς τα ερμηνεύει και σε τί ενέργειες θα προβεί.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα