Βουλή: Διαξιφισμοί Μητσοτάκη – Τσίπρα για Ελ. Βενιζέλο και Εθνικό Διχασμό

Βουλή: Διαξιφισμοί Μητσοτάκη – Τσίπρα για Ελ. Βενιζέλο και Εθνικό Διχασμό
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα, Οκτώβριος 1930 AP

Ιστορικές αναφορές για την περίοδο του Εθνικού Διχασμού και τον Ελευθέριο Βενιζέλο χώρεσαν στις τοποθετήσεις τους οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, κατά την συζήτηση στη Βουλή.

Αναφορές στον Ελευθέριο Βενιζέλο και την περίοδο του Εθνικού Διχασμού, περιελάμβανε ο διαξιφισμός Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή των Ελλήνων κατά την συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών για τις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία.

Η πρώτη αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο έγινε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όταν προς το τέλος της πρωτολογίας του, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό αναφέρθηκε σε γνωστή ρήση του μεγάλου πολιτικού:

“Ο πολιτικός πρέπει να έχει το χάρισμα να βλέπη πολύ πρωτύτερα αφ’ όσον βλέπουν οι άλλοι. Αν δεν έχη το χάρισμα τούτο, είναι αδύνατον να μην οδηγήσει την πατρίδα αυτού εις συμφοράς και καταστροφή”, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος τον Ελευθέριο Βενιζέλο και πρόσθεσε: “Σας το λέω λοιπόν τώρα, καθάρά και ξάστερα πριν είναι αργά: Επιστρέψτε τη χώρα σε μια σοβαρή εθνική στρατηγική, με αρχή, μέση και τέλος. Μιλήστε ειλικρινά στον ελληνικό λαό. Γιατί πάντα, το εθνικόν είναι το αληθές”.

Στο ίδιο θέμα επανήλθε κατά την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι βρήκε ενδιαφέρουσα την αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σχολίασε πως η συγγενική του σχέση του δίνει το δικαίωμα να τον βλέπει πιο κριτικά.

 “Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δυστυχώς μία από τις αρνητικές παρακαταθήκες που συνοδεύει και θα συνοδεύει τον Ελευθέριο Βενιζέλο ήταν ο εθνικός Διχασμός και ο ρόλος που και αυτός έπαιξε στο να διχαστεί η χώρα με έναν τρόπο πρωτόγνωρο και να μην μπορέσουμε να γεφυρώσουμε αυτές τις πληγές για πολλές δεκαετίες”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Δεν έχουμε το περιθώριο, όχι να φτάσουμε σε τέτοιο διχασμό, αλλά να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία για την εθνική ενότητα, όχι μόνο στον λαό αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τον Βενιζέλο απάντησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η δική μου η αίσθηση είναι πως την βασική ευθύνη για τον εθνικό διχασμό την είχε πάντοτε “η παράταξη εκείνη που έκανε σημαία ευκαιρίας τις εθνικές ευαισθησίες και πούλαγε εθνικοφροσύνη. Η παράταξη των Εθνικοφρόνων, που κέρδισε τις εκλογές το ’20 τάζοντας στον λαό τότε το “οίκαδε” και αμέσως μετά έφτασε στο Αφιόν Καραχισάρ, με όλες τις συνέπειες που είχε αυτή η πολιτική για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα