Βουλή: Επίθεση Βαρουφάκη στα κόμματα για τις εξορύξεις

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατα τη συζήτηση στη Βουλή.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατα τη συζήτηση στη Βουλή. EUROKINISSI

Είμαστε το μόνο κόμμα που εναντιωνόμαστε στις εξορύξεις είπε ο επικεφαλής του ΜέΡα 25. Οι εξορύξεις δεν θα είναι βιώσιμες, πρόσθεσε ο βουλευτής Κρίτων Αρσένης.

«Σήμερα, στη Βουλή, το ΜέΡΑ25 δίνει τον αγώνα εναντίον της κύρωσης των εξορύξεων. Δυστυχώς, τα υπόλοιπα κόμματα μάς έχουν δωρίσει το μονοπώλιο τής προγραμματικής εναντίωσης σε κάθε εξόρυξη, σε κάθε νέα πηγή ορυκτών καυσίμων», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή, για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε ειδικότερα στη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΚΕ. «Η Νέα Δημοκρατία σήμερα συνεχίζει στο δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την αρχική υπογραφή της παράδοσης των θαλασσών μας στις πετρελαϊκές εταιρείες. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξανίσταται, καταψηφίζοντας παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών του στις συμβάσεις αυτές (καταψηφίζουν κρυπτόμενοι πίσω από την εναντίωσή τους στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ που εκείνοι ξεκίνησαν μεταφέροντας τις μετοχές των ΕΛΠΕ στο ΤΑΙΠΕΔ). Το ΚΚΕ καταψηφίζει καταδικάζοντας την παράδοση των υδρογονανθράκων στις πολυεθνικές, χωρίς όμως να καταδικάζει τις εξορύξεις αυτές καθ΄ εαυτές -λες και όλα θα ήταν αγγελικά πλασμένα αν την κλιματική καταστροφή την επιτάχυναν κρατικές επιχειρήσεις», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25.

«Ευτυχώς, υπάρχουν ισχυρές φωνές που ενδυναμώνουν τη δική μας, τη φωνή του ΜέΡΑ25 και του DiEM25», είπε ο κ. Βαρουφάκης και προσέθεσε: «Είναι οι φωνές των νέων, των παιδιών που απεργούν παγκοσμίως εναντίον των εξορύξεων και υπέρ της πράσινης μετάβασης. Κι είναι κι άλλες φωνές -των πιο ηλικιωμένων ακτιβιστών, επιστημόνων και διανοούμενων που ακούγονται σε όλη την υφήλιο».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέγνωσε στην Ολομέλεια το μήνυμα της Ναόμι Κλάιν, «μήνυμα συμπόρευσης με τους βουλευτές του ΜέΡΑ25», όπως είπε, στη Βουλή των Ελλήνων, το οποίο παρατίθεται:

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επιταχυνόμενης κλιματικής κατάρρευσης. Οι αγρότες σας υποφέρουν από εντεινόμενη ξηρασία ενώ ως λαός έχετε χάσει ανθρώπους από ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές. Ως νησιωτικός λαός αντιμετωπίζετε την πραγματικότητα ότι όλο και πιο πολλοί άνθρωποι πέραν των συνόρων σας αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες που αγαπούν επειδή οι γη τους έχει γίνει αβίωτη λόγω ξηρασίας ή συγκρούσεων που ενισχύονται από την ανυδρία.

Σε αυτό το πλαίσιο ραγδαία αυξανόμενων ζημιών, ξεπερνά ακόμα και τον ορισμό της τρέλας το να ρίχνετε, κυριολεκτικά, καύσιμο στην οικουμενική φωτιά κυρώνοντας συμφωνίες με πετρελαϊκές εταιρείες ώστε να εξορύσσονται κι άλλα ορυκτά καύσιμα από τις όμορφες θάλασσές σας, και έτσι να απειλούνται ακόμα περισσότερο ευαίσθητα οικοσυστήματα τόσο σε τοπική όσο και σε πλανητική κλίμακα.

Στέκομαι δίπλα στο ΜέΡΑ25 ως το μοναδικό κόμμα που δυναμικά εναντιώνεται σε αυτές τις καταστροφικές κυρώσεις. Καλώ όλους τους νομοθέτες που ακούν την καλή τους συνείδηση να ακούσουν την επιστήμη - να ακούσουν τα παιδιά που ανά τον κόσμο απεργούν για να διασώσουν το μέλλον τους - τους καλώ να συμπράξουν με το ΜέΡΑ25 ώστε να τραβήξουμε μια γραμμή που βάζει τέλος στις εξορύξεις.

Την ώρα που το σπίτι μας καίγεται έχουμε ένα ελάχιστο παράθυρο ευκαιρίας να σβήσουμε τις φλόγες".

Αρσένης: Οι εξορύξεις δεν θα είναι βιώσιμες

Νωρίτερα ο Κρίτων Αρσένης προειδοποίησε για περιβαλλοντική καταστροφή. «Αυτή τη στιγμή νότια της Κρήτης υπάρχει ένα θαύμα της φύσης. Ενώ οι φυσητήρες φάλαινες κανονικά χρειάζονται ανοιχτές θάλασσες, έχει βρεθεί ένας μεγάλος πληθυσμός φυσητήρων, θαλάσσιων θηλαστικών, τα οποία ζουν, γεννιούνται και τρέφονται αποκλειστικά και μόνο στα νότια της Κρήτης, στη λεγόμενη "ελληνική τάφρο", στα τρεις χιλιάδες μέτρα βάθος, ακριβώς εκεί που σχεδιάζετε με αυτές τις Συμβάσεις να γίνονται οι εξορύξεις και οι σεισμικές έρευνες», είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 και εκτίμησε: «Οι ελληνικές εξορύξεις που σήμερα κυρώνει η Βουλή -και εμείς καλούμε να μην γίνει αυτή η κύρωση- θα πάνε τη θερμοκρασιακή αύξηση ακόμα παραπάνω και από τους τρεις βαθμούς Κελσίου. Θα είμαι ειλικρινής, για όλους αυτούς τους λόγους οι εξορύξεις αυτές δεν πρόκειται να γίνουν. Όπως ανακάλυψε ξαφνικά με έκπληξη η ελληνική Πολιτεία ότι η ΔΕΗ, οι λιγνιτικές μονάδες δεν είναι βιώσιμες, λόγω της φορολογίας για την κλιματική αλλαγή, έτσι θα ανακαλύψει πολύ σύντομα ότι ούτε η εξόρυξη πετρελαίου και αερίου θα είναι βιώσιμες, ακριβώς επειδή θα έρθουν φόροι γι΄ αυτήν τη δραστηριότητα».

Πηγή: 

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή, Βαρουφάκης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Επίκαιρες ερωτήσεις Βαρουφάκη στον Πρωθυπουργό για Μόρια και Brexit

Βουλή: Άρση ασυλίας για Λοβέρδο και Κυρανάκη αποφάσισε να εισηγηθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας στην Ολομέλεια

Γεωργιάδης και Βορίδης επιμένουν στον όρο λαθρομετανάστες

SHARE:

24Media Network