Βουλή: Κόντρα με κυρίαρχο τον… Όργουελ

Βουλή: Κόντρα με κυρίαρχο τον… Όργουελ
Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας eurokinissi

Αναφορές από το "1984" και τη "Φάρμα των Ζώων" του Τζορτζ Όργουελ στις ομιλίες του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Το σχόλιο του Δ. Κουτσούμπα.

Σε υψηλούς τόνους κυμάνθηκε την Τετάρτη (06/07) η συζήτηση στη Βουλή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα να “διασταυρώνουν τα ξίφη” τους μέχρι και για τον γνωστό Βρετανό συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άνοιξε το “κεφάλαιο Όργουελ”, αναφέροντας: “”Ακούγοντάς τα όλα αυτά, να παρουσιάζεστε ως φιλεργατικός, ως ένας πρωθυπουργός με κοινωνικό πρόσωπο, μου ήρθαν στο μυαλό τα σαρκαστικά λόγια του Τζορτζ Όργουελ από το 1984: «Ο πόλεμος είναι ειρήνη. Η ελευθερία αποτελεί σκλαβιά. Η άγνοια είναι δύναμη”.

Ακολούθησε η απάντηση του πρωθυπουργού: “Ενδιαφέρουσα και η αναφορά σας στον Οργουελ. Ο Όργουελ ήταν συγγραφέας που ενώ ξεκίνησε ως αριστερός, πήγε να πολεμήσει στον εμφύλιο Ισπανίας. Εγραψε όμως και την Φάρμα των Ζώων που αποτέλεσε μνημείο καταδίκης του αριστερόστροφου ολοκληρωτισμού“.

Κύριε Μητσοτάκη για να φρεσκάρω τις γνώσεις και τη μνήμη των λογογράφων σας σε σχέση με τον Τζορτζ Όργουελ. Να υπενθυμίσω στον λογογράφο σας, γιατί φαντάζομαι σας είπε να το πείτε, ότι προς το τέλος της ζωής του ο Τζορτζ Όργουελ είχε πει το εξής “Κάθε γραμμή των σοβαρών έργων, όλων αυτών που έχω γράψει από το 1936, έχει γραφτεί άμεσα ή έμμεσα ενάντια στον απολυταρχισμό και υπέρ του δημοκρατικού σοσιαλισμού όπως τον καταλαβαίνω” ήταν το σχόλιο του Αλ. Τσίπρα.

Με τον Όργουελ ασχολήθηκε και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας: “Να πω μόνο μια κουβέντα για τον Όργουελ, γιατί πολύ Όργουελ έπεσε σήμερα εδώ μέσα κι απ’ τους δυο σας, κ. Τσίπρα και κ. Μητσοτάκη. Δεν μας είπατε όμως όλη την ιστορική αλήθεια και οι δυο σας, όπως πάντα. Για παράδειγμα, δεν μας είπατε ότι ο κ. Όργουελ υπήρξε καταδότης των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, το 1949 κατέδωσε τον Τσάρλι Τσάπλιν, τον Μπέρναρντ Σω και 38 άλλους επιφανείς διάσημους επιστήμονες και διανοούμενους. Με χαρακτηρισμούς όπως «κρυπτοκομμουνιστές», «πράκτορες της Μόσχας» και άλλα σχετικά. Δηλαδή μεγάλος ρουφιάνος της αντίδρασης ο τύπος, εκτός των άλλων. Αυτά για να καταγραφεί και η τρίτη άποψη ή μάλλον η δεύτερη, η διαφορετική άποψη εδώ μέσα για τον Όργουελ”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα