Βουλή: “Όχι” στο αίτημα για άρση της ασυλίας Φίλη για την υπόθεση Κ. Κατσίφα

Βουλή: “Όχι” στο αίτημα για άρση της ασυλίας Φίλη για την υπόθεση Κ. Κατσίφα
Νίκος Φίλης Eurokinissi

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μηνύθηκε από την οικογένεια του Κ. Κατσίφα για δηλώσεις του την περίοδο του θανάτου του ομογενή στην Αλβανία - Ν. Φίλης: «Κλασική περίπτωση» υπόθεσης που υπάγεται στην προστασία του Συντάγματος στους βουλευτές για την διατύπωση γνώμης.

Με 124 ψήφους κατά, 9 ψήφους υπέρ και 10 παρών δεν έγινε αποδεκτό από την Ολομέλεια της Βουλής το αίτημα για την άρση της ασυλίας του Νίκου Φίλη για την υπόθεση του Κώστα Κατσίφα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μηνύθηκε από την οικογένεια του Κ. Κατσίφα για δηλώσεις που είχε κάνει την περίοδο του θανάτου του ομογενή στην Αλβανία.

Η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας είχε εισηγηθεί προς την Ολομέλεια της Βουλής να μην αρθεί η ασυλία του Ν. Φίλη, κρίνοντας ότι οι δηλώσεις του καλύπτονται από την συνταγματική προστασία της ελευθερίας γνώμης των βουλευτών. Η μόνη που διαφώνησε ήταν η Χρυσή Αυγή που επιτέθηκε στην ΝΔ για την στάση της.

Φίλης: Τοποθετήθηκα με σεβασμό στον άδικα χαμένο ομογενή

Ο Ν. Φίλης χαρακτήρισε την μήνυση εναντίον του «κλασική περίπτωση» υπόθεσης που υπάγεται στην προστασία που προσφέρει το Σύνταγμα στους βουλευτές για την διατύπωση γνώμης. Ο Ν. Φίλης επισήμανε ότι την περίοδο των «γνωστών, τραγικών γεγονότων στην Αλβανία και της εκτέλεσης του Κ. Κατσίφα» είχε τοποθετηθεί για το γεγονός αυτό «με σεβασμό στον άδικα χαμένο ομογενή» και στον πόνο της οικογένειάς του, αλλά και «με πλήρη και σαφή οριοθέτηση με τις πρακτικές του κατ’ επαγγέλματος βορειοηπειρωτικού αλυτρωτισμού».

«Όχι» της Βουλής στην άρση της ασυλίας του Θ. Φορτσάκη και του Αρ. Φωκά

Παράλληλα, η Ολομέλεια της Βουλής δεν έκανε αποδεκτή με 134 ψήφους κατά, επτά ψήφους υπέρ και δύο παρών το αίτημα για την άραση της ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Θόδωρου Φορτσάκη για πεπραγμένα του ως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης αρνητική ήταν η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής και για το αίτημα για την άρση της ασυλίας του βουλευτή των ΑΝΕΛ Αριστείδη Φωκά με 133 ψήφους κατά, επτά υπέρ και τρία παρών. Ο Αρ. Φωκάς διωκόταν για δηλώσεις του εναντίον του κοινοβουλίου σε συγκέντρωση του ΠΑΟΚ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα