Ξανθός: Όχι στα σκοταδιστικά αντανακλαστικά για τη φαρμακευτική κάνναβη

Ξανθός: Όχι στα σκοταδιστικά αντανακλαστικά για τη φαρμακευτική κάνναβη
Ο Ανδρέας Ξανθός Eurokinissi

Αντιδράσεις από ΝΔ που μίλησε για κίνδυνο σχιζοφρένειας από την κάνναβη. Το ΚΚΕ προειδοποίησε ότι "πάει να χαρακτηριστεί το τσιγαριλίκι φάρμακο".Ναι από το Ποτάμι. Πρόσκληση Γιώργου Παπανδρέου στην ακρόαση φορέων

Έκκληση στους βουλευτές της αντιπολίτευσης να μην ενεργοποιήσουν φοβικά, συντηρητικά και αντιεπιστημονικά αντανακλαστικά στη συζήτηση για την φαρμακευτική κάνναβη που χρησιμοποιείται κυρίως για την ανακούφιση ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και καρκίνο απεύθυνε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

«Κάνω έκκληση σε όλες τις πολιτικές πτέρυγες να μην ενεργοποιηθούν σε αυτή τη συζήτηση φοβικά, υπερσυντηρητικά, αντιεπιστημονικά και σκοταδιστικά αντανακλαστικά» είπε ο κ. Ξανθός και σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να καθοριστεί η συζήτηση για την φαρμακευτική κάνναβη από μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αφορμή για την αναφορά του κ. Ξανθό αποτέλεσαν οι τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ που επιχείρησαν να συνδέσουν το νομοσχέδιο με «παράθυρο» νομιμοποίησης της ευφορικής χρήσης της κάνναβης. Ο κ. Ξανθός ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με την ευφορική χρήση της κάνναβης και χαρακτήρισε «προσχηματική» αυτή την κριτική. Στηλίτευσε, όμως, και ως αντιεπιστημονική τη στάση του ΚΚΕ το οποίο ανέφερε δια του βουλευτή Μ. Συντυχάκη ότι το νομοσχέδιο «ανοίγει την πόρτα για να χαρακτηριστεί το τσιγαριλίκι φάρμακο». «Είναι ακραία αυτή η κριτική του ΚΚΕ» είπε ο κ. Ξανθός και ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί το πλαίσιο παραγωγικών δραστηριοτήτων με αντικείμενο τη φαρμακευτική κάνναβη.

ΝΔ: Είναι πρόσχημα η φαρμακευτική κάνναβη;

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Βλάσης τόνισε αρχικά ότι το κόμμα του δεν διαφωνεί με τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης αλλά στη συνέχεια άσκησε σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο καταγγέλλοντας ότι υπάρχουν αμφιβολίες ως προς τον πραγματικό σκοπό του νομοσχεδίου. «Από αύριο κιόλας η κοινή γνώμη θα αρχίσει να αμφισβητεί εάν χρησιμοποιείται η φαρμακευτική κάνναβη ως πρόσχημα για την απελευθέρωση της χρήσης για ευφορικούς λόγους» προανήγγειλε. Ζήτησε μάλιστα από την κυβέρνηση να ενημερώσει την κοινή γνώμη «ότι η μη ιατρικά εγκεκριμένη χρήση κάνναβης αυξάνει την πιθανότητα σχιζοφρένειας και άλλων ψυχωσικών τύπων συμπτωματολογίας». Ως προς την τελική ψήφο της ΝΔ ο κ. Βλάσης δήλωσε επιφύλαξη για την ολομέλεια. Για προσχηματικό νομοσχέδιο έκανε λόγο και ο Ιάσωνας Φωτήλας της ΝΔ.

ΚΚΕ: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Σε ακόμη πιο σκληρό τόνο το ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη και ζήτησε μάλιστα την απόσυρσή του. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να πιάσει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Ελαστικοποιεί το πλαίσιο που διέπει τη χρήση του χασίς» είπε ο Μ. Συντυχάκης και προειδοποίησε ότι ανοίγει η πόρτα «για να βαφτίζεται το χασίσι θεραπεία και το τσιγαριλίκι φάρμακο».

Ποτάμι: Ναι στο νομοσχέδιο, ναι στην αποποινικοποίηση

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος το Ποτάμι ξεκαθάρισε δια του Γρηγόρη Ψαριανού ότι θα πει «αυτονόητα ναι» στο νομοσχέδιο. Ο κ. Ψαριανός τάχθηκε μάλιστα και υπέρ τη αποποινικοποίησης της χρήσης της κάνναβης. «Να προχωρήσουμε στο τελευταίο μεγάλο βήμα αντίθετα από τους συντηρητικούς και φοβικούς που λένε ότι θα σκορπίσουμε ναρκωτικά» είπε. Πάντως ο κ. Ξανθός τόνισε στον κ. Ψαριανό ότι το νομοσχέδιο δεν σχετίζεται με αυτό το θέμα.

ΑΝΕΛ: Ναι στο νομοσχέδιο αλλά όχι στην ιδιωτική παραγωγή

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που συμφώνησαν με τη χρήση της φαρμακευτικής χρήσης. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος τόνισε όμως ότι η παραγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης θα πρέπει να αποτελεί κρατικό μονοπώλιο και μάλιστα αυστηρό.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια αλλά τάχθηκαν επίσης υπέρ της φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης.

Κλήση Γ. Παπανδρέου την Τετάρτη στη ακρόαση φορέων

Μετά από πρόταση του Γρηγόρη Ψαριανού οι Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου και Κοινωνικών Υποθέσεων αποφάσισαν να καλέσουν τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στην ακρόαση φορέων που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στη Βουλή για το νομοσχέδιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα