Χαρδαλιάς: “Ελλάδα και Κύπρος επιτυγχάνουν την προάσπιση της δημόσιας υγείας”

Χαρδαλιάς: “Ελλάδα και Κύπρος επιτυγχάνουν την προάσπιση της δημόσιας υγείας”
Ο Νίκος Χαρδαλιάς MotionTeam

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως παραμένει εξαιρετικά υψηλός ο βαθμός αντανακλαστικών των μηχανισμών και των δύο χωρών σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού.

«Η Ελλάδα είναι μια υγειονομικά ασφαλής χώρα ίσως στις κορυφαίες αυτή τη στιγμή στον κόσμο, αναλογικά, αναφορικά και συγκριτικά με το μέγεθός της. Και λαμβάνουμε κάθε απαραίτητο μέτρο, για να συνεχίσει να είναι και για τους ταξιδιώτες και για όσους τους υποδεχθούν. Για αυτό και δεν εφησυχάζουμε και προχωρήσαμε σε εντατικοποίηση στοχευμένων ελέγχων σε κάθε επίπεδο, ενώ αναπροσαρμόζουμε διαρκώς και την στρατηγική μας στο επίπεδο του τουρισμού, μην επιτρέποντας την είσοδο σε επισκέπτες από χώρες που το επιδημιολογικό τους φορτίο βρίσκεται σε έξαρση», τονίζει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ελλάδας Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξη που παραχωρεί στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο της Κύπρου.

Ο κ. Χαρδαλιάς απαντά και στο ερώτημα αν η Κύπρος προχώρησε στη λήψη κάποιου μέτρου, το οποίο θα ήθελε ενδεχομένως να εφαρμόσει και στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «μέχρι τώρα οι δύο χώρες είχαν παρόμοιο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και πέτυχαν παρεμφερή αποτελέσματα, όπως αποδεικνύει και το γεγονός ότι ο αριθμός θανάτων ανά 1.000.000 κατοίκους δεν διαφέρει πολύ ανάμεσα στις δύο χώρες. Για να μπορέσω λοιπόν να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση, θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθεί πώς και σε τι βαθμό επηρέασε κάθε ενέργεια, κάθε μέτρο, το τελικό αποτέλεσμα. Στοιχεία που δεν έχουμε, τουλάχιστον, σήμερα. Για εμένα το πιο σημαντικό είναι ότι και οι δύο χώρες επιτυγχάνουν τον στόχο που δεν είναι άλλος από την προάσπιση της δημόσιας υγείας και πώς παραμένει εξαιρετικά υψηλός ο βαθμός αντανακλαστικών των μηχανισμών και των δύο χωρών μας».

Σε ό,τι αφορά στις περιπτώσεις μη τήρησης των μέτρων σε καφέ, εστιατόρια, παραλίες, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρινίζει ότι αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Δεν παύει, όμως, λέει, αυτές οι λίγες εξαιρέσεις να μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας. Προφανώς και η υπέρμετρη αίσθηση ασφαλείας ενέχει κινδύνους, καθώς είναι πιο πιθανό να χαλαρώσουμε τις άμυνές μας και να κάνουμε κάποιο λάθος, να μην προσέξουμε όσο πρέπει. Γι αυτό και δίνεται έμφαση στους ελέγχους, οι οποίοι από εδώ και πέρα θα είναι ακόμα πιο εντατικοί. Μέχρι σήμερα έχουν βεβαιωθεί 155 παραβάσεις και έχουν γίνει 116 συλλήψεις σχετικά με την λειτουργία καταστημάτων, ενώ σε 1.516 περιπτώσεις επιβλήθηκε πρόστιμο για μη χρήση μάσκας. Μόνο στις 14 Ιουλίου ελέγχθηκαν 569 σημεία και σε 39 από αυτά διαπιστώθηκαν 51 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Πάντως, συμπληρώνει εμφατικά, «θα ήθελα να επισημάνω ότι στόχος για εμάς δεν είναι η επιβολή προστίμων, δεν υπάρχει η όποια τιμωρητική διάθεση, θέλουμε απλά στους ελέγχους να διαπιστώνεται ότι τα μέτρα τηρούνται».

Ο κ. Χαρδαλιάς τονίζει για μια ακόμη φορά τη σημασία των μέτρων ατομικής προστασίας, ενώ επισημαίνει ότι τα τεστ, αν και χρήσιμα, αποτελούν μια αποτύπωση της στιγμής και όχι της πορείας. Σε ό,τι αφορά στην υποχρέωση των τεστ, αυτή αφορά μόνο τους τουρίστες που μπαίνουν στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα δηλαδή τον Προμαχώνα, καθώς εκεί έχει εντοπιστεί ο μεγαλύτερος αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα, πότε η Ελλάδα θα έχει μηδενικά κρούσματα, λέει. «Θέλω πάντως να πιστεύω ότι μέχρι την επόμενη σεζόν θα έχουμε πλέον στη διάθεσή μας τα όπλα για να βάλουμε οριστικά τέλος στην πανδημία. Πως η επιστημονική κοινότητα θα έχει δηλαδή ανακαλύψει το εμβόλιο και ο τουρισμός θα βρεθεί ξανά σε ανοδική τροχιά». Τέλος, σε ό,τι αφορά στους Βρετανούς και Ρώσους τουρίστες τονίζει ότι οι μεν εισέρχονται στην Ελλάδα με συμπληρωμένη την φόρμα PLF από τις 15 Ιουλίου και δειγματοληπτικά τεστ, ενώ για τους δε, η είσοδος στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας τους το επόμενο διάστημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα