Χαρδαλιάς: Ξεκινά ελέγχους πυρασφάλειας σε στρατόπεδα μετά το φιάσκο στην 111 Πτέρυγα Μάχης

Χαρδαλιάς: Ξεκινά ελέγχους πυρασφάλειας σε στρατόπεδα μετά το φιάσκο στην 111 Πτέρυγα Μάχης
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς Menelaos Myrillas / SOOC

Ενώ πλήθος ερωτημάτων παραμένουν αναπάντητα για όσα συνέβησαν στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, η πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ξεκινά ελέγχους σε στρατόπεδα σε όλη την επικράτεια.

Τρεις ημέρες μετά τις πρωτόγνωρες σκηνές που εκτυλίχτηκαν στις 111 Πτέρυγα Μάχης, στη Νέα Αγχίαλο, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, από σήμερα έως και την Τετάρτη 2 Αυγούστου, θα υλοποιήσει -μετά από σχετική οδηγία του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκου Δένδια- σχέδιο εκτάκτων επιθεωρήσεων και αξιολογήσεων μέτρων ασφαλείας και πυρασφαλείας, αποθηκών και χώρων φύλαξης πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και καυσίμων σε σχηματισμούς και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Την ώρα ώρα που οι ευθύνες έχουν γίνει «μπαλάκι» και όλοι συνεχίζουν να αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να μην έχουν γίνει οι αυτονόητες ενέργειες ώστε ένας χώρος στον οποίο φυλάσσονται οπλικά συστήματα να παραμένει προστατευμένος, ο Ν. Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος κατά περίπτωση από τους επιτελάρχες των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού, με επιτόπιους ελέγχους σε κρίσιμους και ζωτικής σημασίας βασικούς χώρους φύλαξης πυρομαχικών και καυσίμων, καθώς και με τη διεξαγωγή εκτάκτων ασκήσεων πυρασφαλείας, θα εξετάσει διεξοδικά όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια του προσωπικού, των μέσων και των υλικών.

«Ως πολιτική ηγεσία θέλουμε να εγγυηθούμε τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια του προσωπικού μας και του υλικού μας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ίδιος. «Είμαστε σήμερα μαζί με τους επιτελάρχες, ώστε να επικαιροποιήσουμε τα σχέδια ασφαλείας και πυρασφάλειας».

Σημειώνεται πως για όσα συνέβησαν στη Νέα Αγχίαλο, η πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων επιχείρησε να προλάβει τις αντιδράσεις λέγοντας πως (αν υπάρχουν ευθύνες) θα αποδοθούν και προσθέτοντας πως έχει διατάξει κατεπείγουσα ΕΔΕ για το σοβαρό αυτό αυτό συμβάν.

Μάλιστα, προχώρησε και στην “καρατόμηση” του διοικητή της 111 Πτέρυγας Μάχης, που αποδείχτηκε ότι δεν ήταν επαρκώς θωρακισμένη για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, μέχρι να ολοκληρωθεί η ένορκη διοικητική εξέταση για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών.

Πιο αναλυτικά:

Ο Ν. Χαρδαλιάς θα βρεθεί σήμερα ( 30/7) διαδοχικά στις έδρες της 389 Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών, στην Ξυλαγανή Κομοτηνής, της 873 Αποθήκης Καυσίμων, στη Θεσσαλονίκη και της 110 Πτέρυγας Μάχης και της 1ης Διοίκησης Αγωγού Καυσίμων, στη Λάρισα.

Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου θα βρεθεί στις έδρες του 8ου Λόχου Αποθηκών Πυρομαχικών, στο Πετσάλι Ιωαννίνων, της 117 Πτέρυγας Μάχης, στην Ανδραβίδα και της 116 Πτέρυγας Μάχης, στον ‘Αραξο.

Την Τρίτη 1 Αυγούστου θα επιθεωρήσει τις έδρες της 115 Πτέρυγας Μάχης στα Χανιά, όπου εκτός από τους ελέγχους θα παρακολουθήσει μικρής κλίμακας άσκηση στο πεδίο εκπαίδευσης Πυροσβεστών και του Λόχου Εφοδιασμού και Μεταφορών του 5ου Τάγματος Υποστήριξης, στο Ναύσταθμο Κρήτης (Σούδα) ενώ την Τετάρτη 2 Αυγούστου, θα βρεθεί στην έδρα της 114 Πτέρυγας Μάχης, στην Τανάγρα, όπου εκτός των άλλων θα παρακολουθήσει άσκηση δοκιμής Σχεδίου Πυρασφάλειας και αντιμετώπισης Μείζονος Συμβάντος.

Το πρόγραμμα των επισκέψεων και των ελέγχων αναμένεται να συνεχιστεί και να επεκταθεί στο σύνολο των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα