Ξεκινά σήμερα η εκλογή αντιπροσώπων για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Ξεκινά σήμερα η εκλογή αντιπροσώπων για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ θα ειναι ο γραμματέας κόμματος του Δημήτρης Τζανακόπουλος. Φώτο από παλιότερη ομιλία του στην Κ.Ε Eurokinissi

Καμπάνια για την ισάριθμη αντιπροσώπευση γυναικών που αναμένεται να εγκριθεί στο Συνέδριο ετοιμάζει η Κουμουνδούρου

Επισήμως σε προσυνεδριακή περίοδο από σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού για τις επόμενες 3 ημέρες οι οργανώσεις του κόμματος θα εκκινήσουν την διαδικασία εκλογής των συνέδρων. Η αξιωματική αντιπολίτευση φιλοδοξεί η κορυφαία αυτή διαδικασία (θα γίνει στις 14 με 17 Απριλίου) να επεξεργαστεί την τακτική ενόψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης και σε οργανωτικό επίπεδο να οδηγήσει στην δημιουργία ενός σύγχρονου κόμματος. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει για ένα «κόμμα πρότυπο στην Ευρώπη» και για μια νέα εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι συνολικά αναμένεται να εκλεγούν 5.000 περίπου σύνεδροι που θα θα αποτελέσουν το σώμα το 3ου Συνεδρίου. Πρόκειται για ένα πολιτικό εγχείρημα στο οποίο θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις μια και όπως είναι γνωστό ο Αλέξης Τσίπρας έχει εισηγηθεί ριζικές αλλαγές στην κομματική λειτουργία. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την βάση του κόμματος αλλά και ένα σύστημα ποσοστώσεων ώστε να εκπροσωπούνται οι περιφερειακές οργανώσεις.

Παράλληλα το Συνέδριο επιδιώκεται να ανανεώσει το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως άλλωστε δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στον Αντέννα «το Συνέδριο αυτό κατά την άποψή μου θα κληθεί να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις» εστιάζοντας στην ανάγκη «να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς που θα καλύπτει όμως ένα ευρύ φάσμα στο πολιτικό πεδίο από τα αριστερά της Αριστεράς έως το Κέντρο το δημοκρατικό Κέντρο. Τους πολίτες εκείνους οι οποίοι σήμερα έχουν απογοητευτεί από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, την οποία πίστεψαν και βεβαίως τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς»

Για τα οργανωτικά ζητήματα ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του Συνεδρίου, ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε μιλώντας στην εφημερίδα «Αυγή» ότι οι προτάσεις αυτές «είναι πράγματι μια δημοκρατική και ριζοσπαστική τομή που ανοίγει δρόμους για να ανιχνεύσουμε την καταλληλότερη μορφή οργάνωσης για την Αριστερά του 21ου αιώνα». Πρόσθεσε σχετικά με την λειτουργία του κόμματος ότι «θα ανιχνεύσουμε και τις εναλλακτικές λύσεις: Αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων, οριζόντιες και δικτυακές μορφές συνεργασίας και οργάνωσης και δημοκρατική συμμετοχή των μελών είναι αναγκαιότητες της νέας εποχής».

Ισάριθμα θα εκπροσωπούνται τα δύο φύλα στην Κ.Ε και τα ψηφοδέλτια του κόμματος μετά από την σχετική πρόταση που αναμένεται να εγκρίνει το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Καμπάνια για την ισάριθμη αντιπροσώπευση

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όμως θεωρεί κορυφαία τομή το ότι στο συνέδριο προτείνεται η ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων στα όργανα. Μια θέση που αναμένεται να στηριχθεί από το σύνολο των τάσεων στο εσωτερικό του κόμματος και να ενσωματωθεί στο καταστατικό του.

Μάλιστα για το ζήτημα αυτό έχει σχεδιαστεί ήδη καμπάνια από το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή θα επισημαίνεται πως η καθιέρωση της ισάριθμης αντιπροσώπευσης των φύλων τόσο στα όργανα του κόμματος όσο και στα ψηφοδέλτιά του αποτελεί σημαντική «δημοκρατική καινοτομία». Επίσης ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της έμφυλης ισότητας και την κατάργηση κάθε διάκρισης εντός του κόμματος. Τονίζεται μάλιστα ιδιαίτερα ότι το μέτρο αυτό θα επηρεάσει θετικά συνολικά το πολιτικό σκηνικό μια και θα αποτελέσει παράδειγμα και για τα υπόλοιπα κόμματα.

Η καινοτομία αυτή θεωρείται κομβικής σημασίας και όσον αφορά την περίοδο στην οποία αναμένεται να θεσμοθετηθεί. Συναντιέται με τα επίκαιρα αιτήματα του φεμινιστικού κινήματος και αφουγκράζεται τα κοινωνικά μηνύματα για έμφυλη ισότητα. Ένα ζήτημα πο αποτελεί «πολιτικό διακύβευμα και αιτούμενο στην χώρα αλλά και διεθνώς». Επίσης στην καμπάνια θα μνημονεύεται και η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την επισήμανση ότι «δημιούργησε γερή νομοθετική βάση, εξασφαλίζοντας μεταξύ άλλων, την μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα