ΥΠΑΠΕΝ: Μόνο οφέλη από τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΤτΕ

O αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου  στα εγκαινια της 10ης Πανελλήνιας Γεωργικής, Κτηνοτροφικής και Περιβαλλοντικής Έκθεσης στη Λάρισα την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015.
(EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ)
O αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου στα εγκαινια της 10ης Πανελλήνιας Γεωργικής, Κτηνοτροφικής και Περιβαλλοντικής Έκθεσης στη Λάρισα την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ) EUROKINISSI

Τι διαβεβαιώνει ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ, Ευάγγελος Αποστόλου για τα διαθέσιμα ταμειακά υπόλοιπα του ΟΠΕΚΕΠΕ

«Η μεταφορά των διαθεσίμων ταμειακών υπολοίπων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει και δεν θα έχει καμία αρνητική συνέπεια στη διαδικασία και στους χρόνους πληρωμής των κάθε είδους ενισχύσεων στους Έλληνες αγρότες. Αντίθετα, μόνον οφέλη μπορεί να δημιουργήσει, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα θα αξιοποιηθούν κατά τρόπο αποδοτικότερο, με μεγαλύτερα δηλαδή επιτόκια, σε σχέση με σήμερα».

Τα παραπάνω αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευάγγελος Αποστόλου σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερωτήσεις βουλευτών για τα διαθέσιμα ταμειακά υπόλοιπα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως ειδικότερα εξηγεί στο έγγραφό ο κ. Αποστόλου, σκοπός της πρόσφατης υπουργικής απόφασης είναι η τήρηση των διαθεσίμων ταμειακών υπολοίπων του ΕΛΕΓΕΠ/ΟΠΕΚΕΠΕ, που δεν χρησιμοποιούνται άμεσα για πληρωμές δικαιούχων, σε έντοκο λογαριασμό εκτός του τραπεζικού ιδρύματος του Οργανισμού Πληρωμής, ήτοι στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο κ. Αποστόλου επισημαίνει εξάλλου ότι, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη χρησιμοποίησης των διαθεσίμων αυτών για πληρωμές δικαιούχων, η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεούται κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης από τον υπόλογο του λογαριασμού, δηλαδή του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος είναι και ο υπόλογος του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων, να μεταφέρει όλο ή μέρος του ποσού άμεσα χωρίς καθυστέρηση (εντός δύο εργάσιμων ημερών) και χωρίς περαιτέρω όχληση σε λογαριασμό/ους στην Τράπεζα του Οργανισμού Πληρωμών που έχει αναλάβει την τήρηση και ταμειακή διαχείριση του ΕΛΕΓΕΠ.

«Επομένως, τα ποσά αυτά όταν και εφόσον θα είναι απαραίτητα για την πληρωμή δικαιούχων θα είναι άμεσα διαθέσιμα στον ΟΠΕΚΕΠΕ», διαβεβαιώνει ο αναπληρωτής υπουργός και υπογραμμίζει ότι αφενός οι πληρωμές του Οργανισμού στα πλαίσια του ΕΓΤΕ, ΕΓΤΑΑ και ΕΤΑ είναι απολύτως εξασφαλισμένες και συνεχίζονται απρόσκοπτα σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και αφετέρου η εν λόγω διαδικασία ουδόλως επηρεάζει την διαπίστευση του ΟΠΕΚΕΠΕ ως οργανισμού πληρωμών.

Το έγγραφο του κ. Αποστόλου διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερωτήσεις που είχαν καταθέσει οι βουλευτές Ιωάννης Δριβελέγκας, Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΠΑΣΟΚ, Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου, Κώστας Μπαργιώτας, Χάρης Θεοχάρης και Αντιγόνη Λυμπεράκη από το Ποτάμι με τις οποίες εξέφραζαν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο ως προς την εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων έναντι των αγροτών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυβέρνηση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στάση πληρωμών στους αγρότες καταγγέλλουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

SHARE: