ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Λυπηρή η παράσταση πολεμικής ρητορικής του Ερντογάν

Το κτίριο που στεγάζεται το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών
Το κτίριο που στεγάζεται το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών EUROKINISSI

Αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις Ερντογάν περί γεωτρήσεων στην Κύπρο και την συμφωνία με τη Λιβύη. "Απόλυτη υποχρέωση της Τουρκίας ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και όχι διακριτική της ευχέρεια", αναφέρει.

Τη δυσαρέσκειά του και την αντίθεσή του στα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν αναφορικά με τις γεωτρήσεις στην Κύπρο και τη συμφωνία με τη Λιβύη, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τα εγκαίνια αγωγού, ο Ερντογάν επέμεινε ότι θα εφαρμοστεί η συμφωνία με τη Λιβύη και διεμήνυσε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να αποσύρει τα γεωτρύπανα από την ανατολική Μεσόγειο.

Με ανακοίνωσή του το βράδυ του Σαββάτου, το ελληνικό ΥΠΕΞ, αφού καταδικάζει τις δηλώσεις Ερντογάν, επισημαίνει ότι "ευχόμαστε η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της".

Αναλυτικά η ανακοίνωση

"Καταδικάζουμε τις σημερινές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας.

Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.

Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας, ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και θεμελιώδη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της.

Είναι λυπηρό που ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας.

Η αποχώρηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, από την εκδήλωση ήταν φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών.

Ευχόμαστε η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της".

Οικονόμου: Ήμουν προετοιμασμένος

Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής αποστολής, που ήταν παρούσα στην εκδήλωση με επικεφαλής τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

"Δεν μπορώ να πω ότι το ανέμενα. Το θεωρούσα ως ένα πιθανό ενδεχόμενο. Προετοιμασμένος ήμουν. Εγώ είχα πάει ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης για ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα: τον αγωγό TANAP ο οποίος θα συνδεθεί με τον αγωγό TAP. Άρα είχαμε λόγο να είμαστε παρόντες στα εγκαίνια. Ο κ. Ερντογάν άρχισε να αναφέρεται σε θέματα άσχετα με τα εγκαίνια του αγωγού και με προκλητικό τρόπο για την Ελλάδα θεώρησα αυτονόητο ότι έπρεπε να αποχωρήσω", είπε ο κ. Οικονόμου στον ΣΚΑΪ.

Στην ερώτηση αν επικοινώνησε με την Αθήνα πριν αποχωρήσει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος απάντησε: "Εκείνη τη στιγμή δεν επικοινώνησα. Είχαμε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αλλά δεν το θεωρούσαμε δεδομένο. Αν το θεωρούσαμε δεδομένο δεν θα πηγαίναμε".

Την ώρα που η ελληνική αντιπροσωπεία αποχωρούσε οι Τούρκοι διοργανωτές ρώτησαν τον κ. Οικονόμου τι συμβαίνει. "Με ρωτούσαν και τους είπα ότι μετά από αυτά που ανέφερε ο κ. Ερντογάν δεν μπορώ να μείνω και αποχωρώ" σημείωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ερντογάν, Ελληνοτουρκικά, Τουρκία, Λιβύη, Κύπρος
SHARE:

24Media Network