'Ζεσταίνεται' ξανά το 'μέτωπο του Νότου'

Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες,με την συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.Πρώτη ημέρα εργασιών,τραπέζι,Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 (Tashana BATISTA/ EUROPEAN UNION/EUROKINISSI)
Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες,με την συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.Πρώτη ημέρα εργασιών,τραπέζι,Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 (Tashana BATISTA/ EUROPEAN UNION/EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας σε όλα τα επίπεδα και ο συντονισμός των χωρών του Νότου ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το μέλλον της Ευρώπης στο Ταλίν θα τεθούν επί τάπητος σήμερα στην Κέρκυρα, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του ιταλού ομολόγου του, Πάολο Τζεντιλόνι

Εφ’ όλης της ύλης θα συζητήσουν σήμερα οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ιταλίας κατά την πρώτη διακυβερνητική Σύνοδο Ελλάδας-Ιταλίας που συγκαλείται στην Κέρκυρα, την ώρα που η Αθήνα ενεργοποιεί όλες τις διεθνείς συμμαχίες της ενόψει της συζήτησης για τις απαραίτητες αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ευρώπης.

Επισήμως, η ατζέντα της συζήτησης είναι πολυθεματική, αφού στο πλαίσιο της Συνόδου θα διεξαχθούν συζητήσεις για ευρωπαϊκά, οικονομικά, ενεργειακά, επενδυτικά ζητήματα, αλλά για το μεταναστευτικό, που δοκιμάζει και τις δύο χώρες. Μάλιστα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, πέραν της συνάντησης Τσίπρα-Τζεντιλόνι, θα γίνουν διμερείς συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Πολιτισμού, Τουρισμού, Υποδομών, Οικονομικών, ενώ θα υπάρξουν επαφές και μεταξύ των αντιπροσωπειών για την Μεταναστευτική Πολιτική και την Ασφάλεια.

Μάχη συσχετισμών

Πάντως, βασικός στόχος της κυβέρνησης φαίνεται να είναι η αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας στην συζήτηση που έχει ανοίξει για την νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η μάχη διαμόρφωσης συσχετισμών και μετώπων δίνεται από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες -δεν είναι τυχαίο ότι ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Πάολο Τζεντιλόνι επισκέπτονται σε αυτή την συγκυρία την Αθήνα. Ταυτοχρόνως, οι διεργασίες μεταξύ των χωρών του “μετώπου του Νότου” φαίνεται πως έχουν ως πρώτο σταθμό και ορίζοντα την Σύνοδο Κορυφής για το μέλλον της Ευρώπης, που θα διεξαχθεί στο Ταλίν στις 28 του μηνός, καθώς βασικό μέλημα Αθήνας, Ρώμης και Παρισίων είναι να υπάρξει μία σημαντική παρουσία των χωρών του Νότου. Άλλωστε, λίγες ημέρες μετά, στις 9-10 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί άλλη μία Σύνοδος του Νότου στην Λευκωσία.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη διαπιστώσει ποια σημεία ενώνουν και ποια χωρίζουν την Ελλάδα με τη Γαλλία, σήμερα θα ξεκινήσει μία πρώτη συζήτηση με τον ιταλό ομόλογό του ώστε να γίνει η ίδια αξιολόγηση με τον Πάολο Τζεντιλόνι. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, ο έλληνας πρωθυπουργός θα καταθέσει σχετικό κείμενο στον ιταλό ομόλογό του.

SHARE: