13 έργα σύγχρονης τέχνης αναμετρώνται με τη Μυθολογία και την ψηφιακή σφαίρα

Οι Ελένη Παπαναστασίου, Πάνος Προφήτης, Πέτρος Μώρης, Βαλίνια Σβορώνου
Οι Ελένη Παπαναστασίου, Πάνος Προφήτης, Πέτρος Μώρης, Βαλίνια Σβορώνου ΜΑΡΙΖΑ ΚΑΨΑΜΠΕΛΗ

Tο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) διαμορφώνει τον Θόλο σε ένα φιλόξενο νέο τόπο συνάντησης του κοινού, με πρωτότυπο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και έργα σύγχρονης τέχνης που πραγματεύονται τη σημασία του μύθου στο παρόν.

13 έργα σύγχρονης τέχνης αναμετρώνται με την κλίμακα του Θόλου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σε μια κοσμογονία διαφορετική, εμφανίζονται μυθικές φιγούρες που παραπέμπουν στο υπέδαφος, στο ανασκαφικό παρελθόν, στην τεχνολογική-ψηφιακή σφαίρα και στην επιστημονική φαντασία.

Ο λόγος για την έκθεση Μυθολογίες | Νέοι Τόποι που παρουσιάζεται στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ με ελεύθερη είσοδο χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Γλυπτά, εγκαταστάσεις και μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας που διερευνά τη μακρόχρονη και πολύπλοκη σχέση μας με τη μυθολογία, καθώς και τον ρόλο που αυτή διαδραματίζει στη βιωμένη πραγματικότητα και στα όρια της φαντασίας μας.

Βαλίνια Σβορώνου, Ενδυμίων (Ένα Αντικείμενο Ομορφιάς είναι Χαρά Αιώνια)
Βαλίνια Σβορώνου, Ενδυμίων (Ένα Αντικείμενο Ομορφιάς είναι Χαρά Αιώνια) ΜΑΡΙΖΑ ΚΑΨΑΜΠΕΛΗ


Τον χώρο επιμελείται αρχιτεκτονικά η Ελένη Παπαναστασίου δημιουργώντας ένα σύστημα καθισμάτων. Η διάταξή τους είναι ελεύθερη, ώστε η κίνηση ανάμεσά τους και στα γλυπτά να μην είναι ιεραρχημένη ούτε καθοδηγούμενη, προκρίνοντας την αίσθηση ότι το σώμα βρίσκεται στο κέντρο μιας σφαίρας.

Πέτρος Μώρης, Σφίγγα V, IV και ΙΧ, ΜΥΘΟΛΟΓΙΕΣ  ΝΕΟΙ ΤΟΠΟΙ, Έκθεση στο Θόλο, ΚΠΙΣΝ.
Πέτρος Μώρης, Σφίγγα V, IV και ΙΧ, ΜΥΘΟΛΟΓΙΕΣ ΝΕΟΙ ΤΟΠΟΙ, Έκθεση στο Θόλο, ΚΠΙΣΝ. ΜΑΡΙΖΑ ΚΑΨΑΜΠΕΛΗ

Τέσσερις σύγχρονοι καλλιτέχνες -Θεόδωρος Γιαννάκης, Πέτρος Μώρης, Πάνος Προφήτης, Βαλίνια Σβορώνου- εκθέτουν έργα με ευθείες μυθολογικές αναφορές που δίνουν νέες ερμηνείες αρχετύπων. Επιχειρούν να αποκαλύψουν τους μηχανισμούς με τους οποίους κατασκευάζονται και εδραιώνονται πεποιθήσεις οι οποίες θεωρούνται πλέον αυτονόητες. Ταυτόχρονα, με τα έργα τους, εξετάζουν τη λειτουργία του μύθου, τη σχέση του με τις κατηγορίες “φύση” και “πολιτισμός” και τη χρήση του στην αφήγηση της επικαιρότητας, ενώ υπενθυμίζουν τη συχνά ανατρεπτική του δυναμική.

Πάνος Προφήτης, Σίβυλλες και Άρπυιες, ΜΥΘΟΛΟΓΙΕΣ  ΝΕΟΙ ΤΟΠΟΙ, Έκθεση στο Θόλο, ΚΠΙΣΝ.
Πάνος Προφήτης, Σίβυλλες και Άρπυιες, ΜΥΘΟΛΟΓΙΕΣ ΝΕΟΙ ΤΟΠΟΙ, Έκθεση στο Θόλο, ΚΠΙΣΝ. ΜΑΡΙΖΑ ΚΑΨΑΜΠΕΛΗ

Οι δημιουργοί παρατηρούν τη μεταβαλλόμενη συνθήκη του μύθου και προτείνουν απρόσμενους, παιγνιώδεις και παραγωγικούς τρόπους αμφισβήτησης κυρίαρχων αφηγήσεων· οικειοποιούνται και ξαναγράφουν το σώμα του μύθου, ανιχνεύοντας νέα μορφολογικά μονοπάτια σε νέους τόπους.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σε συνεργασία με την ARTWORKS. Συμμετέχουν οι: Θεόδωρος Γιαννάκης, Πέτρος Μώρης, Πάνος Προφήτης, Βαλίνια Σβορώνου (SNF ARTWORKS Fellows). Αρχιτεκτονική Xώρου - Ειδικές Kατασκευές: Ελένη Παπαναστασίου (SNF ARTWORKS Fellow)

Info: Μυθολογίες | Νέοι Τόποι/Ελεύθερη είσοδος/Καθημερινά, 18/07/2022 - 11/09/2022 | 10.00-22.00/Θόλος, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)/Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΚΠΙΣΝ, Εικαστικά
SHARE:

24Media Network