Αφιέρωμα στον Νίκο Εγγονόπουλο από το Μουσείο Γουλανδρή Άνδρου

Αφιέρωμα στον Νίκο Εγγονόπουλο από το Μουσείο Γουλανδρή Άνδρου

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή εγκαινίασε ένα αφιέρωμα στον διακεκριμένο ποιητή και ζωγράφο Νίκο Εγγονόπουλο

«Στη ζωγραφική με γοήτευσαν οι Βυζαντινοί, ο Θεοτοκόπουλος, ο Μανέ,ο Σερά, ο Σεζάν, ο Παρθένης, ο Παύλος Κλε και ο Ντε Κίρικο. Είμαι πρώτα ζωγράφος και μετά ποιητής» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του το 1976 ο Νίκος Εγγονόπουλος.

Κι η έκθεσή του με τίτλο «Με τα χρώματα του Λόγου και ο Λόγος των Χρωμάτων» που εγκαινιάστηκε το Σαββατοκύριακο στο Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Χώρα Άνδρου, με τις επτά θεματικές ενότητες επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό τις επιρροές του.

«Όταν η δουλειά μου πάνω σε κάποιο πίνακα δεν με απορροφά πλήρως, συλλογιέμαι την ποίηση» έχει παραδεχτεί ο κορυφαίος Έλληνας υπερρεαλιστής ποιητής και ζωγράφος, που αποκαλύπτεται στην Άνδρο μέσα από 7 βασικές ενότητες: την βυζαντινή περίοδο, εκεί όπου φαίνονται οι Κωνσταντινοπολίτικες καταβολές και οι επιρροές από το δάσκαλο Κόντογλου, που μάλιστα τον ξεχώρισε μαζί με τον άλλο μαθητή του, τον Τσαρούχη, για να φιλοτεχνήσουν τις τοιχογραφίες σπίτι του. Ο υπερρεαλιστής όμως τολμά κι εδώ. Στη βυζαντινής τεχνοτροπίας αγιογραφίας εισχωρεί ο ερωτισμός και η μυθολογία.

Αφιέρωμα στον Νίκο Εγγονόπουλο από το Μουσείο Γουλανδρή Άνδρου

Η έκθεση ξεκινά με την αυτοπροσωπογραφία του '28 που είχε πάντα δίπλα του και το πνεύμα της μοναξιάς ένα έργο του 1939, χρονιά που τα έργα του προκαλούν σκάνδαλο. Το 1942 θα ξαναζήσει μια περιπέτεια με τον Μπολιβάρ, οπότε κρύβεται από τις γερμανικές αρχές στο σπίτι του φίλου Ανδρέα Εμπειρίκου. Ο ποιητής και ζωγράφος ξαναεμφανίζεται μέσα από ο έργο ο ποιητής στη Φεράρα του 1955. Δεύτερη ενότητα οι ήρωες, ο Εγγονόπουλος ανατρέχει ο συστηματικά στην ελληνική αρχαιότητα και στην ιστορία. Εκτίθενται ο Θησέας, ο Μινώταυρος, ο Κένταυρος, ο Ερμής, ο Ορφέας… Ακολουθεί η γυναικεία μορφή, πάντα χωρίς πρόσωπο, η Κλεοπάτρα, η Ηώ, η Ευρώπη, και εν συνεχεία τα ζευγάρια, μυθολογικά ή λογοτεχνικά. Η έκτη ενότητα έχει ένα μικρό δείγμα της αρχιτεκτονικής δουλειάς του, σχέδια νεοκλασικών κτηρίων κυρίως.

Για το κατευόδιο είναι η δουλειά του στο θέατρο. Η Κλεοπάτρα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, ο Ίων και ο Προμηθέας Δεσμώτης. Οι ακουαρέλες με τη σινική μελάνη για τα κοστούμια είναι από τα εκθέματα-έκπληξη, σε μια έκθεση χορταστική, με καταιγιστικό χρώμα, όπου κανείς παίρνει μια γερή δόση από το ζωγράφο Εγγονόπουλο. Ο ποιητής μένει σε δεύτερο πλάνο, με μια ισχνή ανθολόγηση ποιημάτων του.

Αφιέρωμα στον Νίκο Εγγονόπουλο από το Μουσείο Γουλανδρή Άνδρου

Ο άνθρωπος και το γυμνό σώμα του βρίσκονται στο κέντρο της δουλειάς του. Στο έργο μου έχει ο άνθρωπος τον μεγαλύτερο ρόλο, παραδεχόταν ο υπερρεαλιστής καλλιτέχνης. Για τον άνθρωπο ζωγραφίσω. Ο άνθρωπος είναι το θέμα μου. Αυτός μ’ενδιαφέρει. Και στην απομόνωση που ζω, δεν ζω παρά με την επιθυμία να’ρθω σε επαφή με το μελλούμενο θεατή, αυτόν που θα με καταλάβει».

Αφιέρωμα στον Νίκο Εγγονόπουλο από το Μουσείο Γουλανδρή Άνδρου

Πληροφορίες

Διάρκεια έκθεσης: 25 Ιουνίου - 1η Οκτωβρίου 2017
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00, 
Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη κλειστά.

Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Τηλ.: 210 7252895 - 6
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος, Τηλ.: 22820 22444, Fax: 22820 22490 
www.goulandris.gr / www.moca-andros.gr


Αφιέρωμα στον Νίκο Εγγονόπουλο από το Μουσείο Γουλανδρή Άνδρου
SHARE: