Ακρόπολη: Τι πραγματικά συνέβη με τον 36χρονο που έκλεψε δύο κομμάτια μάρμαρο

Διαβάζεται σε 3'
Η Ακρόπολη από μακριά
Η Ακρόπολη από μακριά sooc

Πολλά είναι αυτά που ακούστηκαν και που γράφτηκαν για το περιστατικό κλοπής δύο κομματιών μαρμάρου από έναν νεαρό ρουμανικής καταγωγής- Έχουμε ρεπορτάζ για το τι πραγματικά συνέβη.

Διαστάσεις πήρε το περιστατικό κλοπής δύο κομματιών μαρμάρου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης την Τρίτη που μας πέρασε. Δράστης ένας 36χρονος ρουμανικής καταγωγής, ο οποίος πλέον κατηγορείται για διακεκριμένη κλοπή και για τον νόμο περί αρχαιοτήτων.

Πολλά είναι αυτά που ακούστηκαν και που γράφτηκαν, κάποια δε τόσο κραυγαλέα ανυπόστατα που μας οδήγησαν να κάνουμε οι ίδιοι ρεπορτάζ προκειμένου να καταλάβουμε τι έχει συμβεί.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρεπορτάζ του NEWS 24/7 το πρωί της Τρίτης (19/9) έπεσε στην αντίληψη μιας 42χρονης αρχαιοφύλακα -τονίζουμε την ηλικία γιατί στα δημοσιεύματα αναφέρεται μία 42χρονη, αλλά κανείς δεν αναφέρει πως είναι αρχαιοφύλακας εν ώρα καθήκοντος- ένας νεαρός ρουμανικής καταγωγής να κατευθύνεται προς το μονοπάτι που οδηγεί στην έξοδο του μνημείου, να απλώνει το χέρι του και να αφαιρεί δύο κομμάτια μαρμάρου από ένα εύθρυπτο σημείο από τον στυλοβάτη του δωρικού κίονα στην περιοχή των Προπυλαίων.

Η αρχαιοφύλακας αμέσως του φώναξε, τον πλησίασε, ενώ ο νεαρός προσπαθούσε να κρύψει τα δύο κομμάτια μαρμάρου στην τσάντα του, και τον οδήγησε στο αρχιφυλάκιο, όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Ακολούθως κλήθηκε η αστυνομία. Σε σωματικό έλεγχο που έγινε στον νεαρό δε βρέθηκε κάποιο άλλο μέσο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την αφαίρεση των μαρμάρων. Ό,τι έκανε το έκανε με τα χέρια του.

Τονίζουμε πως τα μάρμαρα αυτά ήταν στον στυλοβάτη του δωρικού κίονα και όχι κάτω διάσπαρτα, όπως αναφέρουν πολλά δημοσιεύματα. Συνεπώς, απολύτως συνειδητά ο νεαρός επισκέπτης τα αποκόλλησε και θέλησε να τα πάρει μαζί του, γιατί γνώριζε πολύ καλά την αξία τους. Εν συνεχεία μάλιστα ισχυρίστηκε πως δεν ήξερε πως κάτι τέτοιο απαγορευόταν.

Είναι πραγματικά απορίας άξιον πως μέσα σε λίγες ώρες έκανε τον γύρο του διαδικτύου η είδηση τόσο διαστρεβλωμένη. Άλλοι έγραψαν πως οι τουρίστες ειδοποίησαν τους αρχαιοφύλακες, άλλοι πως ο νεαρός μάζεψε δύο πέτρες/ μάρμαρα από κάτω, άλλοι πως χρησιμοποίησε σφυρί για να πάρει τα μάρμαρα. Ρουμανικά μέσα δε έγραψαν πως επίτηδες υπάρχουν διάσπαρτα μάρμαρα κάτω στο έδαφος έτσι ώστε να τα σηκώνουν οι τουρίστες, να τους συλλαμβάνουν οι αρχαιοφύλακες και να παίρνουν παχυλά μπόνους.

Η αλήθεια είναι πως το περιστατικό έλαβε χώρα, όπως περιγράψαμε, και μία αρχαιοφύλακας έκανε σωστά και βάσει πρωτοκόλλου τη δουλειά της. Όπως σωστά τη δουλειά τους έκαναν και οι αρχαιοφύλακες που δούλευαν στην ίδια βάρδια, καθώς έσπευσαν αμέσως να βοηθήσουν και να μη δημιουργηθεί αναστάτωση στον αρχαιολογικό χώρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα