Χρυσό αστέρι για το ελληνικό μέλι Αρναίας στα Great Taste Awards

default image

Το εξαιρετικό μέλι της Χαλκιδικής διακρίθηκε στη Μεγάλη Βρετανία με το χρυσό αστέρι και κατέλαβε την τρίτη θέση σε έναν θεσμό που αποκαλείται συχνά τα 'Όσκαρ των τροφίμων'

Με ένα χρυσό αστέρι και την τρίτη θέση στο διεθνή διαγωνισμό γεύσης, ‘Great Taste Awards’ επιστρέφουν στις αποσκευές του οι μελοπαραγωγοί της Ανατολικής Χαλκιδικής. Το μέλι Αρναίας, διακρίθηκε μεταξύ 10.000 προϊόντων και “παρασημοφορήθηκε” για την εξαιρετική γεύση και υφή του.

Ο γαστρονομικός αυτός θεσμός πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Μ. Βρετανία από τη συντεχνία των Fine Food και έχει χαρακτηρισθεί ως «βραβεία Όσκαρ» στον κόσμο των τροφίμων, του καλού φαγητού και του ποτού. Πραγματικά το λογότυπο Great Taste αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του καλού φαγητού και απόδειξη εμπιστοσύνης των καταναλωτών προς τα βραβευμένα προϊόντα.

400 κριτές, 10.000 προϊόντα, 49 ημέρες τυφλής δοκιμής

Το 2016 περίπου 400 κριτές, μεταξύ των οποίων οι πλέον διάσημοι food writers του πλανήτη, δοκίμασαν με το σύστημα blind taste 10.000 προϊόντα, μέσω μιας διαδικασίας που διήρκησε 49 ολόκληρες ημέρες – από το Μάρτιο μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Από τα διαγωνισθέντα προϊόντα μόνο τα 141 κατάφεραν να κατακτήσουν την υψηλότερη διάκριση, δηλ. τα τρία αστέρια, τα 878 βραβεύθηκαν με δύο αστέρια, ενώ 2.520 απέσπασαν 1 αστέρι – ανάμεσα σε αυτά και το Μέλι Αρναίας Γεωργάκα.

Η επιτυχία είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή αν λάβει κανείς υπόψη του τη μέθοδο της βράβευσης, που στηρίζεται αποκλειστικά στη γεύση και όχι στη συσκευασία και το λανσάρισμα. Ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού, που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Ανατολικής Χαλκιδικής, έχει επενδύσει στην προώθηση της τοπικής μελοπαραγωγής, προβάλλοντας κατά κόρον τη δραστηριότητα στον κόσμο αλλά και δημιουργώντας τουριστικά πακέτα, βασιζόμενα στις «διαδρομές του μελιού», μέσω των οποίων ο επισκέπτης :

  • λαμβάνει μέρος στη διαδικασία δημιουργίας και παραγωγής του προϊόντος,
  • δοκιμάζει τις ποικιλίες του τοπικού μελιού,
  • ενημερώνεται για τη χρήση του στη μαγειρική – ζαχαροπλαστική,
  • συμμετέχει σε γαστρονομικά μαθήματα με επίκεντρο το μέλι και τη μουντοβίνα, η οποία αποτελεί εξαιρετικό απόσταγμα μελιού και φυσικά προϊόν Π.Ο.Π. 
Δοκιμάστε την μουντοβίνα, ένα τσίπουρο φτιαγμένο από αρωματικό μέλι

Διάφανα χρυσαφένιο, λαχταριστό, υπέροχα ευωδιαστό, πλούσιο σε γεύση, ιχνοστοιχεία και θρεπτικές ουσίες, το βιολογικό μέλι Αρναίας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο νόστιμα του είδους.

Οι μελισσοκόμοι της πόλης δουλεύουν καθημερινά στις πλαγιές του Χολομώντα και του Αριστοτελικού Βουνού, συλλέγοντας ό,τι οι μέλισσες με πείσμα δημιουργούν, ώστε να μπορείτε να προμηθεύεστε σε αφθονία αγνό μέλι, μελισσοκερί, βασιλικό πολτό και το μοναδικό τσίπουρο από μέλι, την ονομαστή μουντοβίνα!

Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής μελιού, φορώντας την ειδική προστατευτική στολή, να συμμετάσχετε στις αγροτικές εργασίες, να δείτε πώς είναι ένα καταφύγιο μελισσών στο βουνό και να παρακολουθήσετε τον τρόπο δουλειάς των μελισσοκόμων!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα