1917: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το φαβορί των φετινών Όσκαρ

1917: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το φαβορί των φετινών Όσκαρ

Το υποψήφιο για δέκα βραβεία Όσκαρ "1917" επιχειρεί την αποτύπωση της οδύσσειας δύο νεαρών Βρετανών στρατιωτών στο πεδίο της μάχης κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου.

Όλα όσα γνωρίζουμε σήμερα για τη φρίκη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου προέρχονται – εκτός από τις ιστορικές καταγραφές – από τα γράμματα των στρατιωτών και τις ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν για να τις διηγηθούν. Ανάμεσα σ’ εκείνους ήταν και ο υποδεκανέας τότε Άλφρεντ Μέντες, παππούς του οσκαρικού σκηνοθέτη Σαμ («American Beauty», «Skyfall») ο οποίος υπηρέτησε ως αγγελιαφόρος. Οι ιστορίες που αφηγούνταν χαράχτηκαν στο μυαλό του νεαρού Μέντες, ο οποίος χρησιμοποίησε συστατικά τους για να συγγράψει με την Κρίστι Γουίλσον-Κερνς το σενάριο του «1917», ενός φιλμ-φόρου τιμής στον παππού του που αποτελεί ένα από τα φαβορί στην κούρσα των φετινών Όσκαρ καλύτερης ταινίας (σ.σ.: έχει αποσπάσει συνολικά 10 υποψηφιότητες). Νωρίτερα το φιλμ απέσπασε Χρυσή Σφαίρα καλύτερου δράματος και σκηνοθεσίας.

Πρωταγωνιστές δύο νεαροί Βρετανοί στρατιώτες (Τζορτ ΜακΚέι, Ντιν-Τσαρλς Τσάπμαν), στους οποίους ανατίθεται μια φαινομενικά αδύνατη αποστολή: να διαπεράσουν τις γραμμές του εχθρού ώστε να παραδώσουν στους συμπατριώτες τους μια διαταγή, η οποία θα σώσει τη ζωή εκατοντάδων στρατιωτών, μεταξύ των οποίων και του αδερφού ενός εκ των δυο τους. Εκείνοι θα ξεκινήσουν αμέσως αποφασισμένοι να πετύχουν το ακατόρθωτο.

Με αφορμή τη θριαμβευτική πορεία του “1917” στα κινηματογραφικά φεστιβάλ, το News 24/7 παρουσιάζει πέντε πράγματα, για την ταινία που ίσως δεν είναι τόσο γνωστά.

1. Τα γυρίσματα

Η ταινία ανακοινώθηκε επισήμως τον Ιούνιο του 2018. Οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές, οι Τζορτζ ΜακΚέι και Ντιν-Τσαρλς Τσάπμαν προσελήφθησαν τον Οκτώβριο και οι υπόλοιποι ηθοποιοί τον επόμενο Μάρτιο. Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2019 σε Αγγλία και Σκωτία, με τον φωτογράφο Ρότζερ Ντίκινς να χρησιμοποιεί μακριές λήψεις ώστε η ταινία να φαίνεται σαν μια συνεχόμενη λήψη. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 4 Δεκεμβρίου 2019 και η διανομή της στους κινηματογράφους στις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισε στις 25 Δεκεμβρίου και στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 10 Ιανουαρίου 2020.

2.  Μονοπλάνο

Από το πρώτο κιόλας πλάνο γίνεται φανερή η δεξιοτεχνία με την οποία ο Μέντες και ο σπουδαίος διευθυντής φωτογραφίας Ρότζερ Ντίκινς έχουν κινηματογραφήσει το «1917». Χρησιμοποιούν την ψευδαίσθηση του συνεχούς μονοπλάνου (καθώς στην ουσία πρόκειται για την ένωση δύο μεγάλης διάρκειας πλάνων) για να πυροδοτήσουν την ένταση, με το σασπένς να πιάνει γρήγορα χιτσκοκικούς παλμούς.

Με την τεχνική του μονοπλάνου ο Μέντες επιτυγχάνει εκτός από ένα τεχνικό κατόρθωμα, να εξιστορήσει την ταινία σε αληθινό χρόνο, με τους θεατές να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό όσα βιώνει ο ήρωας τη στιγμή που τα βιώνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη χρονικά λήψη στα γυρίσματα διήρκεσε πάνω από οκτώ λεπτά. Όλες οι σκηνές είχαν προβαριστεί σαν θεατρικό έργο.

3. Οι άγνωστοι στρατιώτες

Ο Μέντες είχε αποφασίσει εξ αρχής να μη βάλει μεγάλα ονόματα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους αλλά σχετικά “άγνωστους” ηθοποιούς. «Αν είχα επιλέξει τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο για τον ρόλο, το κοινό θα ήξερε ότι δεν πρόκειται να πεθάνει στην ταινία». Επίσης σκόπιμη είναι και η επιλογή δυο αγνώστων στρατιωτών, χωρίς να γίνονται πολλές πληροφορίες γνωστές για το παρελθόν τους, προκειμένου οι θεατές να ταυτιστούν πιο εύκολα μαζί τους.

4. Διάσημοι αξιωματικοί

Μπορεί οι πρωταγωνιστές δεν είναι διάσημοι, αυτό όμως δε σημαίνει ότι στο καστ δεν υπάρχουν πρωτοκλασάτα ονόματα: Κόλιν Φάρελ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Άντριου Σκοτ, Μαρκ Στρονγκ και Ρίτσαρντ Μέιντεν υποδύονται Βρετανούς αξιωματικούς που συναντούν οι δύο ήρωες στην πορεία τους

5. Φυσικός φωτισμός

Δεδομένου ότι τα γυρίσματα έγινα ως επί το πλείστον σε εξωτερικούς χώρους, το “1917” γυρίστηκε με φυσικό φωτισμό. Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στα πλάνα, το συνεργείο μπορούσε να τραβήξει σκηνές μόνο όταν υπήρχαν σύννεφα στον ουρανό. Αν υπήρχε λιακάδα, η ημέρα γυρίσματος έπαιρνε αναβολή μέχρι να ξαναέρθει η συννεφιά… Κατά τη λιακάδα βέβαια το συνεργείο και οι ηθοποιοί έκαναν τεχνικές πρόβες.

Κέρδισαν Βραβεία? Κέρδισαν μία θέση στη Nova. Απόλαυσε βραβευμένες ταινίες της χρονιάς με Nova Cinema pack μόνο με 19,90€ το μήνα!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα