Δες τώρα, από το σπίτι σου, όλες τις βραβευμένες ταινίες της Δράμας

Δες τώρα, από το σπίτι σου, όλες τις βραβευμένες ταινίες της Δράμας

Η φετινή φουρνιά του νέου ελληνικού σινεμά είναι ένα κλικ μακριά. Αυτές είναι οι ταινίες που πρέπει να δεις.

Το 44ο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών Δράμας ανακοίνωσε τα φετινά του βραβεία για τα 5 ξεχωριστά του διαγωνιστικά τμήματα, μαζί με την έμπρακτη βοήθεια στη διάδοσή τους: Όλες οι βραβευμένες ταινίες θα βρίσκονται ονλάιν, διαθέσιμες στο κοινό, μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου.

Συνολικά 30 ταινίες, από τα 5 διαφορετικά τμήματα, έλαβαν έστω ένα βραβείο ή διάκριση από τις κριτικές επιτροπές, προσφέροντας έτσι στους θεατές πλούτο προτάσεων, ειδών και ιδεών από τις οποίες μπορεί κανείς να διαλέξει τι θέλει να δει.

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Εμφανώς πιο προσεγμένο σε σχέση με παλιότερες χρονιές, υπό τη διεύθυνση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Σακαρίδη, το Εθνικό Διαγωνιστικό έχει εδώ και δύο χρόνια λιγότερους τίτλους αλλά διαθέτει πολύ υψηλότερο επίπεδο παραγωγών και προτάσεων, όντας μια συλλογή ταινιών αρκετά αντιπροσωπευτική ως προς τις τάσεις του νέου ελληνικού σινεμά.

Οι ταινίες που κέρδισαν τα μεγάλα βραβεία είναι οι εξής:

Brutalia, Days of Labour

Η εικαστικά εντυπωσιακή δουλειά του Μανώλη Μαυρή βραβεύτηκε νωρίτερα φέτος στις Κάννες και στάθηκε η αφορμή για το κείμενό μας πάνω στη νέα γενιά ελλήνων κινηματογραφιστών που συνεχίζουν να κερδίζουν στο εξωτερικό. Η ταινία είναι γυρισμένη σαν ψευδοντοκιμαντέρ πάνω σε μια υποθετική κοινωνία χτισμένη ως τέλεια εργατική αλυσίδα, με τις εργάτριες σαν ανθρωπόμορφες μέλισσες, δίχως στυλιστικούς διαχωρισμούς και ατομικότητα, ντυμένες με φόρμες εργασίες να δουλεύουν συντονισμένα και αδιάκοπα, μέρα και νύχτα. Τι θα γίνει όταν μια από τις εργάτριες μέλισσες αρχίσει να δυσφορεί μέσα σε αυτή την αυταρχική εργασιακή μητριαρχία;

Η εντυπωσιακή αλληγορία της κεντρικής ιδέες συναντά μια ακόμα πιο εντυπωσιακή εικαστική εκτέλεση στο επίπεδο της δημιουργίας αυτού του κόσμου, σε κάθε λεπτομέρεια από τα μιλιτεργασιακά κουστούμια ως την οπτικοποίηση της βασίλισσας μέλισσας Κόρας Καρβούνη. Η ταινία όμως δεν αλληλεπιδρά με αληθινά ουσιώδη τρόπο με τις πολιτικές επεκτάσεις του concept της, παραμένοντας ακίνητη, δύσκαμπτη, σε απόσταση. Τιμήθηκε με το Χρυσό Διόνυσο, την ύψιστη τιμή του Φεστιβάλ, καθώς και τιμητικές μνείες για τα κουστούμια και τα σκηνικά.

Από το Μπαλκόνι

Στην καλύτερη ταινία του φετινού Διαγωνιστικού, μια γειτονιά της Νέας Φιλαδέλφειας ζωντανεύει μέσα από καθημερινούς διαλόγους και μικρά σπαρταριστά επεισόδια, σαν μια ακολουθία από απολαυστικά στριπάκια εφημερίδας όπου δεν ξέρεις ποτέ τι θα συναντήσεις μετά. Στην ανθρωπογεωγραφία αυτού του κτιριακού συμπλέγματος, συνδετικός κρίκος είναι μια γειτόνισσα που, από το μπαλκόνι της, παρατηρεί τους πάντες και τα πάντα. Το φιλμ είναι αστείο, αληθινό και απρόσμενα συγκινητικό, αποτελώντας μια σπάνια περίπτωση slice of life που καταφέρνει να μη μοιάζει ούτε στο ελάχιστο στυλιζαρισμένο, αλλά ούτε και πνιγηρό. Μια αγνή, ενθουσιώδης έκπληξη που εντελώς αναμενόμενα κέρδισε το βραβείο κοινού του Φεστιβάλ, καθώς και 4 ακόμα βραβεία και διακρίσεις από τα διάφορα τμήματα στα οποία διαγωνιζόταν.

Το Βανκούβερ

Δύο αδέλφια, ένα ξόρκι, πληγωμένα τοπία κι ένα αναπόφευκτο φευγιό. Το βανκούβερ, μια καθημερινή ιστορία μετανάστευσης θα γίνει το χρονικό μιας εξαφάνισης. Η Άρτεμις Αναστασιάδου σε ένα φολκορικής βάσης και νεορεαλιστικής έμπνευσης φιλμ, με ανθρώπους ως ξεχασμένες ζωντανές αναμνήσεις, σε επαρχιακά τοπία μαραμένα, στο έλεος μιας μετα-βιομηχανικής ύφεσης. Τρυφερό, σκληρό, ζωτικό σινεμά. Τιμήθηκε με διάκρισης ανδρικής ερμηνείας και με το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.

A Summer Place

Το καλοκαίρι είναι η μόνιμη νοοτροπία στη Λεμεσό – μια κάποτε μικρή παραθαλάσσια πόλη της Κύπρου που έχει μετατραπεί σε ολιγαρχικό παράδεισο της Μεσογείου. Όντας μέλος και θύμα του μετασχηματισμού αυτής της πόλης ως στιλίστρια τροφίμων, η Τίνα βιώνει κατάθλιψη. Την ημέρα των γενεθλίων της είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τα πάντα, έως ότου μια ασυνήθιστη συνάντηση της αλλάζει τη ζωή. Όμορφο πορτρέτο μιας απρόσμενης σχέσης με μια αφήγηση που καταφέρνει να είναι μεστή χωρίς την παραμικρή φλυαρία, στηριγμένο στις πλάτες μιας φανταστικής κεντρικής ερμηνείας από την Μαίρη Μηνά. Δίκαιη τιμητική διάκριση γυναικείας ερμηνείας, ενώ κέρδισε και το Drama Queer.

Soul Food

Ο έφηβος Γιάννης μετακομίζει με τη μητέρα του στο σπίτι του συντρόφου της. Στη νέα του γειτονιά, κάνει παρέα με την Όλγα, μια ωριμότερη γυναίκα της οποίας το ιδιαίτερο στυλ την μετατρέπει σε στόχο για μια παρέα εφήβων με τους οποίους ο Γιάννης επίσης γίνεται φίλος. Σύντομα θα πρέπει να διαλέξει πού στέκεται, βάζοντας δύναμη στη σιωπή του. Ο Νίκος Τσεμπερόπουλος αποτυπώνει την κοντρολαρισμένη ταραχή του κεντρικού του ήρωα και κερδίζει το βραβείο Σκηνοθεσίας του φετινού Φεστιβάλ, ενώ το φιλμ πήρε και τιμητική διάκρισης ανδρικής ερμηνείας.

Apallou

Ένας εγγονός που επιστρέφει στο χωριό των προγόνων του για να ξεχειμωνιάσει. Ένας παππούς που επιστρέφει από το θάνατο για να δει για μια τελευταία φορά τον εγγονό του. Ένα χωρίο ανήμπορο να διαχειριστεί επιστροφές που έγιναν από αγάπη. O Νίκος Αυγουστίδης σκηνοθετεί ένα αναπάντεχης ομορφιάς διαμαντάκι που ακολουθεί τις fantasy προεκτάσεις της επαρχιακής εικονογραφίας και υπόσχεται ένα ενδιαφέρον μέλλον για τον σκηνοθέτη. Κέρδισε εύφημο μνεία από την Επιτροπή.

Άλλες ταινίες που βραβεύτηκαν είναι μεταξύ άλλων τα “Motorway 65”, “Souls All Unaccompanied”, “Δεν Θέλω να Ξεχάσω Τίποτα”, “Every Sunday”, “Horsepower”. Όλες οι βραβευμένες ταινίες βρίσκονται στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ, διαθέσιμες για το κοινό.

ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Το Διεθνές Σπουδαστικό τμήμα με head programmer τον σκηνοθέτη Θανάση Νεοφώτιστο παρουσιάστηκε φέτος για δεύτερη χρονιά, με ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο συμμετοχών.

Μεγάλο βραβείο πήρε το ντοκιμαντέρ “Πνεύματα και Βράχοι: Ένας Μύθος της Αζόρας”, για ένα ηφαιστειακό νησί όπου οι κάτοικοι παγιδεύονται σε έναν ατελείωτο κύκλο: η απειλή των επικείμενων εκρήξεων και το βάρος των τραυμάτων του παρελθόντος τους, κυριαρχούν. Κάποιοι βασίζονται σε μύθους και θρησκευτικές πεποιθήσεις για να ερμηνεύσουν την επισφαλή τους κατάσταση. Μια εντυπωσιακή καταγραφή συλλογικής απώλειας που πειραματίζεται με την φόρμα και σε σημεία κόβει την ανάσα.

Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας πήρε το πολύχρωμο και φρέσκο “Άντε Ντε” της Αριάδνης-Αγγελικής Θυφρονίτου-Λητού. Βραβεύτηκαν ακόμα το σκληρό animation από την Ινδία, “Μητέρα”, και τα ντοκιμαντέρ “Εμμένοντας στη Μνήμη του Νερού” και “Don’t Forget to Smile”, που προβλήθηκαν σε παγκόσμια πρεμιέρα στη Δράμα.

Το Grand Prix του Διεθνούς Διαγωνιστικού απέσπασε η ταινία “Son Of Sodom” του Τεό Μοντόγια από την Κολομβία.

Το νέο, περιβαλλοντικό τμήμα Short and Green έδωσε το μεγάλο του βραβείο στο “Αντίκλινο” από την Πορτογαλία.

Στο τμήμα animation μαζί με το “Από το Μπαλκόνι” τιμήθηκε το “Pilar” με το βραβείο Γιάννης Βασιλειάδης, ενώ τα “Μπες στο Ποτάμι” και “Η Ησυχία” πήραν τιμητική διάκριση.

Όλες οι βραβευμένες ταινίες όλων των τμημάτων θα είναι διαθέσιμες ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ Δράμας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα