Ενήλικοι στην αίθουσα: Όταν ο Γαβράς παρουσίασε τις διαπραγματεύσεις Σόιμπλε – Βαρουφάκη

Διαβάζεται σε 2'
Ενήλικοι στην αίθουσα: Όταν ο Γαβράς παρουσίασε τις διαπραγματεύσεις Σόιμπλε – Βαρουφάκη
Ενήλικοι στην Αίθουσα Youtube printscreen

Στην ταινία του Κώστα Γαβρά “Ενήλικοι στην αίθουσα” του 2019, παρουσιάστηκε η διαπραγμάτευση Σόιμπλε-Βαρουφάκη για το ελληνικό χρέος, που έλαβε χώρα το 2015.

Τον θάνατο του πρώην υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης η οικογένειά του.

Ο Γερμανός πολιτικός άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του σε ηλικία 81 ετών.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν από τους πρώτους Ελληνες πολιτικούς (ίσως ο πρώτος) που πόσταρε στα social media για το θάνατο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως “η Ιστορία θα τον κρίνει σκληρά”.

Οσο κράτησε τη θέση του Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας (πρώτο εξάμηνο του 2015), οι συγκρούσεις του κ. Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του ήταν πολύ συχνές και ο Έλληνας πρώην υπουργός τις έχει καταγράψει στο βιβλίο του “Αήττητοι Ηττημένοι”.

Στην ταινία του Κώστα Γαβρά “Ενήλικοι στην αίθουσα” του 2019, παρουσιάστηκε στη μεγάλη οθόνη το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη με τίτλο “Ανίκητοι ηττημένοι”, όπου περιγράφεται η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος που έλαβε χώρα το 2015, ένα από τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γαβρά που γυρίστηκε στην Ελλάδα. Η ταινία επιλέχτηκε να προβληθεί εκτός διαγωνισμού στο 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, με την ευκαιρία της βράβευσης του σκηνοθέτη για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο.

Στη διανομή, ο Χρήστος Λούλης υποδύθηκε τον Γιάνη Βαρουφάκη, υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας κατά την πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης υποδύθηκε τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο Ούλριχ Τούκουρ έπαιξε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κατά την περίοδο 2009-2017.

Η πρώτη πανελλήνια προβολή έγινε το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019, στις Νύχτες Πρεμιέρας.

Στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2019 η ταινία είχε κόψει 73.475 εισιτήρια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα