Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Η απόπειρα δολοφονίας που του άλλαξε τη ζωή

Διαβάζεται σε 4'
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Η απόπειρα δολοφονίας που του άλλαξε τη ζωή
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε AP Photo/Carolyn Kaster

Ήταν 12 Οκτωβρίου του 1990 όταν άλλαξε η ζωή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η ημέρα που μια απόπειρα δολοφονίας παραλίγο να του κοστίζει τη ζωή.

Τον θάνατο του πρώην υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης η οικογένειά του.

Ο Γερμανός πολιτικός άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του σε ηλικία 81 ετών.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1942 και ήταν Γερμανός πολιτικός της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας (Bundestag).

Ο Σόιμπλε γεννήθηκε στο Φράιμπουργκ και ήταν ο γιος υπαλλήλου της εφορίας. Αφού έλαβε απολυτήριο λυκείου το 1961, σπούδασε Νομική και Οικονομικά στα Πανεπιστήμια του Φράιμπουργκ και του Αμβούργου από τα οποία αποφοίτησε το 1966 και το 1970 εργάστηκε ως εφοριακός και ως δικηγόρος, αφού πρώτα πέτυχε στις κρατικές εξετάσεις. Το 1971 έλαβε το διδακτορικό του στη Νομική.

Ο Σόιμπλε εισήλθε στην τοπική αυτοδιοίκηση στο κράτος της Βάδης-Βυρεμβέργης και τελικά κατέληξε να γίνει ανώτερος διοικητικός υπάλληλος της φορολογικής υπηρεσίας του Φράιμπουργκ. Στη συνέχεια άσκησε τη δικηγορία στο περιφερειακό δικαστήριο του Όφενμπουργκ, από το 1978 έως το 1984.

Από το 1984 μέχρι το 1991 ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης του Χέλμουτ Κολ, αρχικά ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Ειδικών Υποθέσεων και Αρχηγός της Καγγελαρίας κι έπειτα ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών.

Από το 1991 έως το 2000, ήταν αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης στο κοινοβούλιο και από το 1998 έως το 2000 ήταν αρχηγός του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης.

Διετέλεσε και πάλι Υπουργός Εσωτερικών κατά την πρώτη θητεία της Μέρκελ μεταξύ των ετών 2005 και 2009, ενώ στη συνέχεια για οκτώ χρόνια ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών κατά τη δεύτερη και τρίτη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ.

Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, ο Σόιμπλε ορίστηκε από την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης ως ο νέος πρόεδρος του Μπούντεσταγκ και διαδέχθηκε τον Νόμπερτ Λάμμερτ. Τον Οκτώβριο του 2021 τον διαδέχτηκε η Μπέρμπελ Μπας.

Η απόπειρα δολοφονίας το 1990

Ήταν 12 Οκτωβρίου του 1990 όταν άλλαξε η ζωή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η ημέρα που μια απόπειρα δολοφονίας παραλίγο να του κοστίζει τη ζωή.

«Δεν αισθάνομαι το πόδι μου»: Αυτά τα λόγια μπόρεσε να ψελλίσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μόλις έπεσε αιμόφυρτος από την δολοφονική απόπειρα που σημειώθηκε εναντίον του.

Το γεγονός που άλλαξε ριζικά τη ζωή του 48χρονου τότε στελέχους της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του στο Όπεναου, κοντά στο Φράιμπουργκ της Βάδης-Βυρτεμβέργης, μόλις λίγους μήνες μετά την απόπειρα δολοφονίας του Όσκαρ Λαφοντέν, υποψήφιου των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία.

Η Γερμανία μετρούσε αντίστροφα για τις πρώτες εκλογές μετά την ενοποίηση της χώρας και ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Κολ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περιόδευε στην εκλογική του περιφέρεια, διεκδικώντας την επανεκλογή του στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Ο πρώην εφοριακός, είχε εκλεγεί για πρώτη φορά το 1972, σε ηλικία 30 ετών.

Το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρισκόταν στο Όπεναου, ένα χωριό στον Μέλανα Δρυμό, όπου έκανε την προεκλογική ομιλία του σε μία μπυραρία.

Τελειώνοντας την ομιλία του ο Σόιμπλε παρέμεινε στην μπυραρία, μιλώντας πιο χαλαρά με τους ψηφοφόρους του, μεταξύ των οποίον βρισκόταν και ο επίδοξος δολοφόνος του.

Ήταν γύρω στις 10 το βράδυ όταν ο 31χρονος Ντίτερ Κάουφμαν σημάδεψε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με το 38άρι περίστροφο τύπου Smith &Wesson και πυροβόλησε τρεις φορές.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μεταφέρθηκε άμεσα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Φράιμπουργκ, όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή, πράγμα που κατάφεραν.

Ο Σόιμπλε έμεινε ανάπηρος από την επίθεση, ενώ επέστρεψε στην πολιτική μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Για τον τελευταίο του αγώνα στις εκλογές του 1990, ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ ταξίδεψε στο Όφενμπουργκ όπου ο Σόιμπλε έκανε την πρώτη του εμφάνιση μετά την απόπειρα δολοφονίας μπροστά σε ένα πλήθος περίπου 9.000 ατόμων.

Τον Μάιο του 2010, κατά το ταξίδι του στις Βρυξέλλες για μια επείγουσα συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σόιμπλε εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας ενός βέλγικου νοσοκομείου αντιμετωπίζοντας επιπλοκές από την προηγούμενη επέμβαση αλλά και μια αλλεργική αντίδραση σε ένα νέο αντιβιοτικό. Εκείνη την περίοδο, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν εικασίες αναφορικά με την παραίτησή του, ακόμα και με τις πιθανότητες επιβίωσής του. Ωστόσο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε δυο φορές την πρόταση του Σόιμπλε να αποχωρήσει από την πολιτική ενώ διέτρεχε μια περίοδο κακής υγείας το 2010.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα